Близо половин милион евро трябва да плати България на собствениците на къща "Павлити" или Синята къща, постанови Европейският съд за правата на човека. Това стана, след като 4 месеца не е постигнато споразумение със собствениците. Това е трябвало да се случи, след като съдът в Страсбург е постановил, че държавата неправомерно е ползвала сградата близо 20 години.

Историята започва през 1966 година, когато Народна република България национализира сградата и изплаща сума от 14 000 лв на собствениците. През 1998 година те я получават обратно след реституция и решение на Върховния административен съд. Собствениците връщат 14 732 лв и получават нотариални актове.

В следващите години обаче те не влизат във владение. Сградата продължава да се ползва от Община Пловдив и фонд "13 века България". Последно там беше настанена администрацията на Общинска фондация "Пловдив 2019". 

След нови съдебни битки, през 2007 година Върховният касационен съд взема ново решение и на практика отменя реституцията, като постановява, че сградата всъщност е собственост на държавата.

През цялото това време собствеността на сградата обаче е била на частниците - "Ченгелян и други", решава съдът в Страсбург. След като в продължение на 4 месеца не се стига до споразумение, съдът решава и размера на компенсацията - тя е в размер на 462 000 евро, съобщи за Под тепето адвокат Михаил Екимджиев, който защитаваше правата на оригиналните собственици в Европейския съд. Тъй като те нямат намерение да обжалват, окончателната ситуация е, че сградата вече е собственост на община Пловдив, а собствениците ще чакат своето обезщетение.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…