Близо половин милион евро трябва да плати България на собствениците на къща "Павлити" или Синята къща, постанови Европейският съд за правата на човека. Това стана, след като 4 месеца не е постигнато споразумение със собствениците. Това е трябвало да се случи, след като съдът в Страсбург е постановил, че държавата неправомерно е ползвала сградата близо 20 години.

Историята започва през 1966 година, когато Народна република България национализира сградата и изплаща сума от 14 000 лв на собствениците. През 1998 година те я получават обратно след реституция и решение на Върховния административен съд. Собствениците връщат 14 732 лв и получават нотариални актове.

В следващите години обаче те не влизат във владение. Сградата продължава да се ползва от Община Пловдив и фонд "13 века България". Последно там беше настанена администрацията на Общинска фондация "Пловдив 2019". 

След нови съдебни битки, през 2007 година Върховният касационен съд взема ново решение и на практика отменя реституцията, като постановява, че сградата всъщност е собственост на държавата.

През цялото това време собствеността на сградата обаче е била на частниците - "Ченгелян и други", решава съдът в Страсбург. След като в продължение на 4 месеца не се стига до споразумение, съдът решава и размера на компенсацията - тя е в размер на 462 000 евро, съобщи за Под тепето адвокат Михаил Екимджиев, който защитаваше правата на оригиналните собственици в Европейския съд. Тъй като те нямат намерение да обжалват, окончателната ситуация е, че сградата вече е собственост на община Пловдив, а собствениците ще чакат своето обезщетение.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…