Част от откриващата церемония през 2019 година ще е в бившето кино

Реконструкцията догодина ще го превърне в читалня с кафене

Кметът: В началото всичко ще е безплатно и без ограничение

Концепцията за кино „Космос“ вече е изчистена. Сградата ще има кафе-книжарница на партера, за която ще се търси наемател. Същият ще трябва да осигурява нови томове за четене на посетителите в заведението, както и електронни книги за второ ниво. Там ще е разположен културен център с дигитална читалня, където ще могат да се наемат електронни четци. Ще се оформят кътове за сядане и други два за слушане на музика.

Любителите на музиката ще се наслаждават на звука на винила. Предвижда се Общината да купи два модерни грамофона с блутуут слушалки, а колекцията от плочи ще се събере с благотворителна дарителска акция, обяви кметът Иван Тотев. Интернет връзката ще е оптична с отличен сигнал. Планирано е монтиране на зарядни станции за мобилни устройства. 

Залата категорично няма да има седалки в познатия за кино вид. Само 1/3 от индивидуалните седящи места ще бъдат такива, останалите ще са под формата на амфитеатрални подиуми. Става дума за близо 450-500 места.

Площта на сцената ще бъде увеличена до сегашните първите 5 реда. Залата ще се оборудва със най-съвременна озвучителна система и  прожекционни мултимедийни апарати. Големият екран ще се запази в сегашните му размери, за да може да се излъчват лентите от филмотеката на НБ „Иван Вазов“. Сградата ще се води и като филиал на Библиотеката, от където ще се наемат дигитализирани документи и книги.

Визията на новото културно пространство цели да се превърне в център, в който пловдивчани и гостите на града да могат да прекарват часове наред в приятна обстановка, особено в студените месеци, когато местата, на които може да се отиде са твърде малко, коментира кметът.

 „В началото всичко ще е безплатно и без ограничение. Ако се окаже, че има голям интерес и не се намират места ще бъде въведен режим на достъп,“ анонсира Тотев.

По думите му, в момента се оправят течове по покрива от ОП “Жилфонд“. Вътрешният ремонт се очакват да започне след Нова година.

Голямата цел е част от откриващата церемония през 2019 година да е в кино "Космос", обяви градоначалникът.  

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…