6 декември - денят на Свети Николай е празник и на банкерите. Пловдивската сграда на Българската народна банка обаче дълги години не може да дочака своя празник. Постройката на края на ул. "Райко Даскалов" все пази малко свои функции, но плановете за нейното социализиране, така че да се превърне в обществена сграда, на чиято красота и отвътре да се наслаждават всички, все още остават нереализирани. 

Сградата е построена в края на по-миналия век. Проектант е архитект Якоб Хайнрих Майер. По-рано швейцарецът е бил главен архитект на Изложението в Пловдив. През 1899 година се открива сградата на БНБ. В България Майер оставя почерка си на още много места - в Русе, Варна, Евксиноград. Той е автор и на Мавзолея на Александър Батенберг в София.

Работата на банката се увеличава и след Първата световна война се налага разширение на сградата. Умело с работата се справя архитект Камен Петков - макар и да не повтаря формите на Майер, разширението се вписва чудесно в по-старата сграда, като красивата фасада към Главната се запазва изцяло.

В последните години се появиха много идеи за преустройство на сградата, поради промяната на работата на БНБ. За тази цел през 2013 година бе сключен договор за размяна на общински терен край Скобелева майка, който да стане собственост на БНБ, а общината да стане собственик на сградата на Малката главна. Повече от 4 години по-късно обаче развитие все още няма. Различните идеи през годините за бъдещето на сградата са тя да стане част от експозицията на някой от музеите - археологическия или историческия, а в последно време и административна сграда на Община Пловдив. Все още обаче това са само идеи, които чакат своята реализация. Дали БНБ ще дочака своя празник?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…