Изложбата „Българският архитектурен модернизъм от 1920-те, 1930-те и 1940-те години“ ще представи близо 30 най-представителни сгради от периода. Сред тях има апартаментни сгради, фамилни къщи, индустриална и религиозна архитектура и други обществени сгради, както и допълнителна достъпна информация за архитектурата и историята от периода. Тя е продукт на няколкогодишни изследвания на историята на сградите, за които са проучени литература, архиви, преса от периода и други материали, както и са проведени теренни проучвания със срещи с наследници на първите собствениците на сградите. Целта на изложбата е да запознае широката публика с богатото и разнообразно архитектурно наследство, което България все още пази. Желанието на авторите е да покажат, че голяма част от нашите градове са застроени от български архитекти в периода между двете световни войни, при това творили на изключително високо ниво.

Изложбата е и своеобразно представяне извън интернет на фейсбук групата „Български архитектурен модернизъм“ (www.facebook.com/BGarch203040), която от няколко години съществува с цел да популяризира архитектурното наследство от Модернизма. Основни автори са Васил Макаринов (създател на страницата, историк на изкуството, музеен работник в „Национален политехнически музей“) и Теодор Караколев (журналист, изследовател, история на изкуството, студент в „Нов български университет“). Дизайнът е дело на художничката Дея Вълчева, а аксонометриите са изработени от архитектът Любомир Пейчев. С научна редакция се включват изтъкнатите историци на архитектурата и изкуството д-р арх. Любинка Стоилова и доц. д-р Ружа Маринска, консултации по превода на английски прави известната преводачка и любител на архитектурата Мариана Мелнишка.

Откриването на изложбата в Пловдив ще бъде на 15 декември от 18:00 часа в спортен център „Тотал спорт“ в квартала на Тютюневите складове на ул. „Екзарх Йосиф“ 13. След откриването авторите ще разкажат за проучванията си и целите на работата на групата „Български архитектурен модернизъм“. 

На следващия ден в 10:30 ще бъде проведена и архитектурна обиколка сред някои от интересните пловдивски сгради, построени в този период и стилистиката на модеринизма.

Изложбата е пътуваща и вече посети редица градове в страната. Тя премина през Варна, Бургас, Казанлък, София и Стара Загора. По време на изложбите във всеки град се провеждат лекции и дебати, свързани с историята и опазването на културното наследство, както и специализирани обиколки сред най-представителните сгради в стилистиката на модернизма в съответните градове. Изложбата се финансира от Централния фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…