Майсторът-пекар Георги Лефтеров е израбодил два специални пловдивски хляба, назовани "Пулпудева" и "Евмолпийски". След година опити и избор на специални брашна, видове замесване и технология на втасване, той е уточнил рецептата, с която ще участва догодина на състезание в Пловдив. Така ще покажем, че има и български хляб на хлебната карта на Европа, съобщи той във фейсбук.

"Пулпудева" е тъмен, черен хляб от няколко вида брашна, от които са брашно от ечемик и лимец, със слънчогледови семена. Постен хляб. А невероятния аромат и вкус идва от закваската, която е направена на Медовина, съобщи Лефтеров.

"Евмолпийски" е бял хляб, направен от няколко вида бели брашна от няколко вида пшеници, които се отглеждат на Балканите. Стъкловидна, мека и твърда пшеница. Закваската на този хляб е от бели стафиди, а карамелизацията на коричката се получава от добавеното бяло сладко вино.

"Добрия Пекар винаги се старае да промени Хляба към по добро, да остави следа след себе си - така говореше моят дядо. Това се опитвам да направя и аз", съобщи още Майсторът Пекар.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…