Капана.БГ

Капана.БГ

Малък, но важен ремонт претърпя изложбеното пространство на залата за временни експозиции на Градската художествена галерия – Пловдив. Част от дефектите в пространството бяха отстранени дни преди откриването на голямата изложба на “Дойче телеком“ с произведения на съвременно изкуство от Източна Европа.

Изложбата „Чуйте ни – артистичен интелект“ се открива на 4 април в СКЛАД в Тютюневото градче, в залата за временни експозиции на ГХГ на Главната улица „княз Александър I”, както и в няколко къщи в Стария град. Частната колекция съдържа произведения на съвременни творци от няколко държави от Източна Европа. Освен собствените им произведения, сред които има творби на българите Мартина Вачева, Правдолюб Иванов и други, за изложбата са поканени няколко артиста, които са създали работи специално за изложбата. Това са Лъчезар Бояджиев, Димитър Генчев, Албена Михайлова Манц, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев. Богатата колекция ще е едно от най-значимите културни събития в България през 2019 година.

Едно от двете най-големи пространства, които ще посрещнат творбите – залата за Временни експозиции на ГХГ – Пловдив на Главната вече е в обновен вид. Макар и с козметични промени, те преобразяват простанството в доста по-адекватен вид, доближавайки го до нормална галерия. Последният ремонт преди около 1 година бе огромно разочарование, като сегашните промени подобряват ситуацията, макар и не изцяло.

Всички стени са пребоядисани в чисто бяло, което е нормалният вид за посрещане на съвременни експозиции. Очакванията са това да се запази и в бъдеще, вместо да се връща кремавият цвят на стените от преди месеци.

Специално за изложбата на Дойче телеком са сменени и системите за окачване – творбите само монтирани директно за стените, вместо на висящи от корниз корди. Специално за творби съвременно изкуство това е много по-често срещаният вариант. Скрити са и електрическите контакти, които избождаха очите на зрителите между творбите, закачени по стените на предходните изложби.

Пребоядисани са и стълбищата между двата етажа, които и този път ще посрещат творби на изкуството. Посленото помещение на втория етаж пък ще се превърне в място за работа с деца.

Въпреки, че преди няколко месеца бяха подменени щорите на прозорците, все още външна светлина прониква в изложбените площи. На места следобед от прозорците влиза светлина, която хвърля сенки и различни слънчеви лъчи в залите, което е неопустимо за едно аекватно изложбено пространство. Все пак те са по-малко и не толкова натрапчиви, колкото преди ремонта от началото на 2018 година.

Иначе самата изложба и творбите вече са заели своите места. Почти всички работи са поставени и осветени. Престои още работа на някои места, но изглежа кураторите няма да имат проблем да приключат до 4 април, когато е и откриването на изложбата.

Немските гости работят и по останалите локации. Специални творби ще се поставят в някои от къщите в Стария град. Така например едно от пространствата в галерия „Златю Бояджиев“ вече се преподрежда и предстои на мястото на някои от картините на брезовския майстор да се поставят творби от немската колекция.

Димитър Георгиев разказва за сбирката си от 500 автентични цигарени експоната

Последни 3 дни остават до края на изложбата „Дим. Истории за тютюна”. В продължение на няколко месеца, на повече от 2000 кв.м. в старите тютюневи складове в Пловдив бяха представени архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив, чрез връзката му с тютюневата индустрия.

Последният работен ден на изложбата е 28 март, четвъртък. По повод закриването на „Дим. Истории за тюютюна” след 16.00  ч. в СКЛАД специален гост ще бъде колекционерът на цигарени кутии Димитър Георгиев. Неговата сбирка от над 500 автентични и редки експоната беше показана в рамките на изложбата. Тя събира историята на индустрията от 1900 до 1989. На 28 март Димитър Георгиев ще се срещне и поговори с всеки посетител, който би искал да научи повече за историята на колекцията му.

Изложбата се реализира по идея на Светлана Куюмджиева като продукция на „Пловдив 2019“. Автори на концепцията и историческото проучване са д-р Станислава Груева, гл. ас. д-р Борис Стоянов, доц. д-р Михаил Груев. Куратор e Весела Ножарова, сценограф: д-р Димитър Воденичаров, дизайнер: Калина Димитрова, техническо изпълнение: Калин Серапионов.

Изложбата се осъществи в сътрудничество с Държавен архив – София, Държавен архив – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Национален военноисторически музей – София, Национален исторически музей – София, Национален литературен музей – София (Къща-музей „Димитър Димов”), Национален политехнически музей - София, Национална филмотека, Регионалния етнографски музей - Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, Исторически музей – Асеновград, Исторически музей – Благоевград, Исторически музей – Смолян, Исторически музей – Хасково, Градска художествена галерия – Пловдив, Софийска градска художествена галерия, сайт „Изгубената България”, Архив на БНТ, Гражданска група „Станимашка Фотографчийница", Илюстрация БѢло море. Консултанти: доц. д-р Михаил Груев, гл. ас. д-р Борис Стоянов.

Едно от любимите ни десетилетия отново е на мода. Помним осемдесетте със сини сенки за очи, ярки неонови дрехи и разбира се, някои златни парчета.

Художникът Фулвио Алехандро Обрегон, по-познат като Фулалео ни връща в пъстрото десетилетие с колекция от изображения, озаглавена „2080, миналото е в бъдещето“. В нея колумбийският художник си представя как биха изглеждали съвременните поп звезди в стил осемдесетте, но в бъдещето, и създава корици за техните „бъдещи“ албуми с ретро усещане. Дори им измисля имена.

Вижте невероятните му творения.

Бионсе

Риана

Джъстин Бийбър

Крис Браун

Джак Ю и Скрилекс

Дуа Липа

Чайлдиш Гамбино

Камила Кабело

Селена Гомес

Мигос

The Weeknd

Кендрик Ламар

Дрейк

Стив Аоки

Бруно Марс

Карди Би

Диджей Калед

Тейлър Суифт

 

След старта на пролетния литературен салон на Дружество на писателите – Пловдив с премиерата на новото допълнено издание на знаменитата стихосбирка на Йован Христич „Александрийската школа“ в превод и съставителство на проф. Светлозар Игов, продължаваме с традиционните Съботни писателски матинета.

На 30 март, събота, от 12 часа, гост в Дома на писателите (ул. Княз Александър Батенберг №27) е поетесата Виолета Христова.

За творчеството ѝ ще говори Антон Баев.

Вселените на Виолета Христова не са враждебни.

Те са част от умния калейдоскоп, който се пренарежда така, че да видиш картината на собствената си емоционалност.

Вселените на Виолета Христова са безпристрастни, но щадящи. Тази книга не престава да търси етичните измерения на съществуването. Не готовите екзистенциалистки фрази, а търсенето, пътят са плътта на "... каза тя. И слезе от небето, казва писателката Ина Иванова за стихосбирката „…каза тя. И слезе от небето“.

Виолета Христова е родена в Чирпан, била е учител в Стара Загора, а от години живее в София. Автор на девет поетически книги. Последната – „Господарят на гледката“, излезе през 2017 година.

Председател е на Литературен кръг СМИСЪЛ, който е творческа платформа за издаване и популяризиране на българска художествена литература, обединяваща популярни автори на поезия и проза.

Виолета Христова е завършила Българска филология в ПУ Паисий Хилендарски. Носител на Националната литературна награда Георги Братанов, на наградата Мара Белчева, има първа награда в конкурса В полите на Витоша, награда в конкурса Златен ланец, Биньо Иванов и др.

Виолета е майка на две талантливи дъщери - Ина Христова е художник, който твори и живее в Барселона, Испания; Ани Антонова или Ани Анатовка, (както я знаят приятелите й) е фотограф и дизайнер и от девет години живее във Виена, Австрия. През август 2016-та трите - Ина /графика/, Ани /фотография/ и Виолета /поезия/ гостуваха на Градска художествена галерия – Пловдив с експозицията „Мое обратно".

Книги от Виолета Христова:

Пеш до земетръса, 1995

Звездна карта, 1997

Да бъде нощ, 2001

Другата стая, 2005

Сняг от друга зима, 2008

Тревата ли?, 2010

…каза тя. И слезе от небето, 2012

Една ампула мрак, 2015

Господарят на гледката. Умозрения и фрагменти, 2018.

В 4-дневния игрови формат Предизвикателство за социална промяна на Фабрика за идеи се събират инициативни и креативни хора от всички възрасти и занимания заедно, за да дадат началото на нови решения на общи проблеми за минимално време. Тази година участниците ще се посветят на разрешаването на мисии, формулирани от местните хора  в  8  села от 4 области – Враца, Видин, Пловдив и София.

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на топли връзки на взаимодействие и солидарност между жители на градове и на заобикалящи ги села е от основните фокуси на Фабрика за идеи. Състоянието на градовете като живителни ядра и на селата около тях – като силно зависима периферия, но същевременно изолирана в културно отношение, създава все по-неравни условия за развитие и препитание.

Предизвикателството за социална промяна дава възможност на участниците да взаимодействат смислено и интензивно с всекиго от една общност – както и с организациите и институциите, от които зависи благоденствието й. За 4 дена те могат да дадат началото на решения, които ще се развиват търпеливо с помощта на местните занапред. В това взаимодействие те създават условия за по-устойчиви връзки на солидарност и взаимно учене.

На 15 април на публични събития във всяко от селата екипите ще представят пред местните хора, медии и поканени местни бизнеси решенията, до които са достигнали и по които ще продължат да работят впоследствие.

Фабрика за идеи и партньорските й организации по областни градове и села осигуряват менторска подкрепа, наръчник със социално-предприемачески и общностни инструменти и методи, комуникационна подкрепа и публично внимание към екипите участници и техните идеи. 

Предизвикателството 2019 ще активира променотворци, които искат да допринесат благотворно за живота в някое от селата – Ново село и Иново (Видин); Косталево и Челопек (Враца); Дряново и Манастир (Лъки/ Пловдив); Пожарево и Долна Малина (София) - от 11 до 15 април. Регистрацията на екип е до 7 април.

Предизвикатетлството разпалва местния променотворчески дух за пета година и има зад гръба си 10 града партньори и над 400 участници.

Доверените ни местни партньори по области са сдружение „Видински фонд „Читалища“, читалище „Огнище 1930“ (Челопек), Vratsa software.

Лично именитият режисьор Стефано Пода ще присъства на кастинга за „Орфей и Евридика”

Нужни са „прокълнати човешки души” в гръцкия Ад, които да излязат на древната сцена

Oпера Пловдив обявява кастинг за миманс в премиерния спектакъл „Орфей и Евридика” на световноизвестния режисьор Стефано Пода на Античния театър – част от OPERA OPEN 2019. Кастингът ще се проведе в средата на месец април в присъствието на Стефано Пода.

„Желаете ли да стъпите на сцената на Античния театър и да работите с един от най-известните оперни режисьори в света!?”, питат от операта и приканват за участие в кастинга.

За своя спектакъл режисьорът търси мъже на възраст от 18 до 35 години, в добра физическа форма, които да играят „прокълнати човешки души“ в гръцкия Ад. Необходими са добри умения за концентрация / медитация, актьорският опит е плюс, но не е задължителен. Избраните участници трябва да имат възможност да репетират с режисьора две седмици през юни и да участват в спектаклите на Античния театър на 15 юни и 24 август. На същия кастинг ще се подберат участници за възстановяването на продукцията на Театро реджо Ди Парма – „Силата на съдбата” от Верди с режисьор Стефано Пода.

Желаещите да се явят на кастинга трябва да изпратят свое кратко представяне, снимка в цял ръст и телефон за обратна връзка на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в срок до 10 април 2019. Предварително одобрените ще бъдат поканени на кастинг с режисьора.

Вторник, 26 Март 2019 11:46

Топ 5 книги за вампири

Вампирите са класика в литературата. Те представляват безкрайни възможности – от трагични фигури в готическата романтика до чудовища, вилнеещи нощем. Тези разнообразни роли допринасят за трайното им място в литературата. Фактът, че на пазара има толкова много книги за кръвопийци обаче означава, че е доста вероятно да попаднем на нещо, което не си заслужава.

Затова подбрахме пет изключителни романа за всеки любител на жанра. Само не ги четете по тъмно!

Академия за вампири, Ришел Мийд

Представете си смесица между „Бъфи, убийцата на вампири“ и „Хари Потър“. Ако ви харесва как звучи, значи ще обикнете „Академия за вампири“. Книгата разказва историята на Роуз Хатауей, дампир и пазител на вампирската принцеса, Лиса Драгомир. И двете посещават академията „Св. Владимир”, където трябва както да се впишат в средата и да посещават часове, така и да се борят с опасните вампири, които ги преследват. Роуз е интересен и вълнуващ герой, любимка на младите читатели.

Заразата, Гийермо дел Торо и Чък Хоган

 „Заразата“ пресъздава вампирите много подобно на зомбитата – върхът на ужасяваща вампирична чума, която ще завземе целия свят. На затъмнена писта се приземява тайнствен самолет със спуснати щори на прозорците. Това, което е вътре,  отприщва вампирска чума в Ню Йорк и дава старт на апокалипсис. „Заразата“ е „реалистичен“ прочит на жанра, смразяващ кръвта, без да жертва образа на вампира в името на реализма. Самото въведение веднага ще ви грабне. Определено си заслужава.

Трескав блян, Джордж Р.Р. Мартин

„Трескав блян“ е роман на Джордж Р.Р. Мартин, който няма нужда от представяне. Книгата е публикувана през 1982 г., а действието се развива в Мисисипи през 1888. Разказва за капитан Абнър Марш, към когото Джошуа Йорк отправя предложение, което го въвлича в самото сърце на мрака. Романът е едновременно приключенски и ужас, история, изпълнена с незабравими герои, невероятна атмосфера и вълнуващо действие. Мартин разглежда обществото на вампирите в детайли, а върха на сладоледа е обстановката, която автора представя подробно и осигурява на читателя един богат и жив свят.

Сейлъмс Лот, Стивън Кинг

„Сейлъмс Лот“ ще ви изправи косите! Но не може да очаквате нещо различно от краля на ужаса, Стивън Кинг. Този роман обаче се отличава като един от най-ужасяващите му. А е едва вторият, който публикува. Историята се фокусира върху писателя Бен Миърс, който идва в малкото градче Сейлъмс Лот в Мейн. Но когато започват да изчезват хора и да се случват странни неща, Миърс подозира, че в града има нещо зловещо. Сюжетът функционира по-скоро като мистерия, тъй като вампирите не разкриват присъствието си до средата на книгата, но смразяващата атмосфера и запомнящите се герои задържат вниманието на читателя. Ужасяваща и отлично написана, „Сейлъмс Лот“ е една от най-добрите книги от жанра.

Интервю с вампир, Ан Райс

Друга класика във вампирския жанр безспорно е „Интервю с вампир“, първа от поредицата „Вампирски хроники“. Райс повежда читателите на пътешествие из улиците на Ню Орлиънс, запознавайки ги с Луи, който разказва за миналото си – на смъртен и на безсмъртен. Авторката изгражда един завладяващ, хипнотичен свят, наситен с мрак и запомнящи се герои.

 

 

Страница 1 от 1457

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…