Капана.БГ

Капана.БГ

В последните години 21.07. не е случаен ден. И този няма да бъде. Каним Ви на един различен Световен ден на Кизомба- с музика, танци и коктейли на открито, в Whisky bar Sandak \ СандъкЪ, в душата на града- Kapana Creative District / Капана - квартал на творческите индустрии За нас и всички вас, които вече сте се докоснали до Кизомба- тя е магия. Всички, които все още не сте- заповядайте, за да Ви я споделим. Започваме в 19:00ч., а освен всички хубави емоции, които ни очакват, заедно ще гледаме за първи път флаш мобът, който заснехме за World Kizomba Project и многото запечатани усмивки.

Китаристът Атанас Шишков и културен център "Тракарт" представят проекта "Atanas Shishkov Guitar Lab - Sunday Guitar Workshop".
Това е китарно събитие на принципа на отворената сцена, където всеки може да се качи, да тества китара и апаратура, да посвири или просто да послуша китарна музика!
Представят се интересни инструменти, коментират се различни теми, свързани с музиката и в частност с китарата.
Всеки може да донесе инструмент, усилвател или друга апаратура, която да тестваме и разгледаме.

Свири се авторска музика, кавъри, както и джем тракове.

Начало - Неделя от 17,00-18,30 ч. В Тракарт.

Творческа работилница за изработване на театрални кукли за пръстчета е една чудесна идея за забавление на децата на всяко място - у дома или навън! Ще си създадем наши собствени герои и ще оставим въображението ни да им измисли приключения, в които те да участват. Заповядайте да творим и да се забавляваме заедно в приятната атмосфера на мол Plovdiv Plaza от 11:30 ч. до 13:00 ч. ул. „Д-р Георги Странски“ 3.

7 места на българското Черноморие, които не са за изпускане

 

Цяла година чакаме лятото, а когато времето настъпи, планирането на ваканцията край морето е най-любимото нещо на всички. Не може да си представим горещините без очакването за онзи отпускарски момент, в който ще се опънем на хавлията/шезлонга и единствената ни работа ще е да решим колко точно да стоим на плажа. Той вероятно е и едно от задължителните условия, които могат да превърнат почивката ни в истински рай. Искаме да е хубав, просторен и с чиста вода, а именно това е причината днес да подберем за нас някои предпочитани места, където може да откриете голяма част от търсените предимства.

 

Истината е, че въпреки заклеймяването на България като държава, която е бетонирала крайбрежието си, тук все още може да попаднете на голямо разнообразие от плажове – както не толкова населени и комерсиални, така и превърнати в местенца с нонстоп купон. Единствено от личните ви предпочитания зависи къде точно ви се почива този уикенд.

 

Синеморец може да не е оживен морски курорт, но със сигурност е едно от най-съхранените и живописни селца по българското Черноморие. Той е идеалният вариант за всички, които искат да се насладят на пълноценна почивка и райски плажове. Курортът е най-южната точка на българското Черноморие. Разполага върху живописен полуостров в Югоизточна България, на мястото, където река Велека се влива в Черно море и на около 6 км от границата с Турция. Плажовете там са цели 4, като от тях ще откроим два:

 

 

Плаж Липите – красив, малък залив, запазил красотата и дивото в себе си. Заобиколен е от красиви хълмове и гора, което го прави много привлекателно място. До него се стига по пътечка, започваща от южния край на централния плаж Бутамята. Има и път за автомобил, но ако колата ви не е 4х4 може да си спестите това преживяване. Морето в плаж „Липите” е много тихо и спокойно. Заливът е така разположен, че не е толкова ветровито и затова няма вълнение. Плажът не се отдава на концесия и поради тази причина няма спасители, шезлонги и чадъри. Също така няма заведения.

 

 

Плаж Силистар – На 5 км южно от село Синеморец по пътя за село Резово е отбивката за последния плаж преди границата с Турция. По около 1 км разбит път, лъкатушещ през гора, се достига до обширен паркинг. След няколко метра се открива невероятна гледка. Силистар е може би най-красивият залив по нашето Черноморие. Там водата почти винаги е спокойна, а през лятото е топла и много чиста. Плажът е с дължина около 1 км и ширина около 50 м. и е покрит със златист пясък. За любителите на плуването, брегът е много приятен и плавно преминаващ в дълбочина, а гмуркачите трябва да внимават с подводните пещери, защото има вероятност от водовъртежи. Плажът е едно от предпочитаните сърф места по нашето Черноморие.

 

 

Следващото място е пълна противоположност на спокойствието на крайграничния район. Плаж Дюни е един от най-луксозните на българското Черноморие. Част е от едноименното ваканционно селище, което е на територията на национален природен резерват още от социалистически времена. Плажът на селището е с дължина 4,5 км и ширина над 100 м и е покрит с фин пясък. Морето тук става постепенно дълбоко, а самата ивица е носител на наградата „Син флаг“ за чиста околна среда. Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове.

 

Плаж Шкорпиловци има най-дългата и широка плажна ивица на Българското черноморие. Той е с дължина 13 км и на места е широк 100 м. Пясъкът е фин и златист, а морето набира дълбочина постепенно и е подходящо за плуване, дори и ако не сте виртуоз във водна среда. Точно зад плажа се намира защитената местност „Камчийски пясъци”, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия.

 

Централният плаж в Албена е още един носител на „Син флаг” и един от най-хубавите в северната част на Черно море. Типична за него е просторната пясъчна ивица, плитко море и намираща се в близост зеленина. Комплексът е затворен, а той е охраняем и редовно се почиства и поддържа. Не е препълнен със заведения и е много удобен за семейна почивка.

 

Плаж Болата е малко заливче с пристанище край Калиакра. В тази част на българското черноморие, морето е спокойно и красиво. Плажът е чист и приятен, а водата плитка, бистра и прохладна. Заливът е отлично място за гмуркане и подводна фотография. Това е и единствения резерват в България, включващ в пределите си и акватория. Посетителите могат да се полюбуват на скалните масиви с издълбани в тях пещери. През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува живописно устие на лагуна.

 

Плажът Варвара и Дарданелите – не са с особено голяма площ, но са запазени чисти и предлагат достатъчно място за туристите, които ги предпочитат. Плажът има средиземноморски облик и чисти, прозрачни морски води. Дарданелите пък са любими на гмуркачите, защото са обградени от скалисти заливи.

 

Имате ли и вие любимо кътче на Черно море?

Източник: Mall Plovdiv

Перлата се подготвя за продажба

Пловдив ще трябва да съхрани ценните стенописи, те са на държавата  

Таня Грозданова

Два дни са работили експерти от НИНКН и район „Централен“ по инспектирането на къщата на Хаджи Драган Калофереца в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. Проверката е приключила тази сутрин. Това съобщи пред Под тепето кметът на района Георги Стаменов, когото потърсихме за още подробности относно резултатите.

Припомняме, че медията ни следи казуса с паметниците на културата в града и не вендъж сме писали по темата. Настоящата инспекция е инициирана от Стаменов.

По думите му, собствеността на къщата е ясна. „Самата сграда в момента е собственост на пенсионен  фонд „Доверие“ . Срещаме от тяхна страна изключително добро отношение и съдействие.“  През годините тя е била собственост на Министерството на културата, преди да премине към фонда и там са били настанени експертите от НИПК „Тракия“ (местния филиал на сегашния НИНКН).

Какво ще се случи с къщата и находките в нея, попитахме райкмета Георги Стаменов.

„Откритите в  дървени шкафове и стелажи на приземния етаж фрагменти от фрески са изключително ценни. Те са били върху сгради и църкви-недвижими културни ценности на територията на цяла Южна България. Открихме стенописи от метоха в  Асеновград, от църквата в Елен и от Стария Пловдив… Наше задължение е да ги съхраним. Така че от тук насетне експертите правят предписание да се намери подходящо помещение със стелажи, където да се пренесат, а по-късно да се укрепят и реставрират.

Процедурата е с писма-предписания до собствениците на имота и до министър Банов. Целта е да бъдат назначени реставратори за опазването и консервацията им тук в Пловдив. Ще търсим подходящо помещение, та един ден те да могат да бъдат изложени за всички.“

Според информацията, която получихме, ПФ „Доверие“ има намерение да продаде къщата на Драган Калофереца.

 

Сценографът: Животът е преходност. Сапунен балон. Много хубав, но сапунен балон, който рано или късно се пука

Златина Тодева: "Просто искам духът ми да лети."

 

Иво Дернев

 

„Животът е толкова кратък. Не се страхувам от смъртта. Аз съм готова за нея. На искам да умра като червей. Знам, че червеите ще ме ядат. Просто искам духът ми да лети”. Думите са на голямата българска актриса Златина Тодева и прозвучаха от неин запис вчера в баня Старинна, при откриването на изключителната изложба „Мигновения” на Юлиян Табаков. 12-години след кончината на Мама Злата, гласът й накара публиката в Залите за съвременно изкуство да настръхне, да се усмихне, да се вгледа в светлината, към която актрисата се стреми в подредените в банята серии широкоформатни и миниатюрни фотографии. Изображенията са заснети през януари 2007 г., три месеца преди Златина Тодев да напусне този свят и са последните фотографии с нея. Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Но намигат, че всъщност старостта не е толкова страшна. Тя е кратък период преди вечността. Снимките говорят за преходността, смъртта, любовта, началото и края.

 

„ Тези фотографии са истини към това, което животът е. Животът е преходност. Сапунен балон. Много хубав, но сапунен балон, който рано или късно се пука”, каза за Под тепето сценографът Юлиян Табаков. И допълни: „Смъртта не може да надделее над нещо, от което е само 50 процента. Технически погледнато смърт без живот няма и живот без смърт няма”.

 

Познанството му със Златина Тодева датира от 2005 г., когато работят заедно по представлението “Анатомия на крайното”. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен от нейното присъствието и по идея на дъщеря й, Гергана Тодева, младият творец й предлага да направят съвместна фотосесия заедно с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 г.

 

„ От срещата си със Златина Тодева научих много. Има много неща, които често си повтарям в различни професионални и житейски ситуации. Неща, които тя ми е казала или начинът, по който се е държала в определени ситуации, често са ми като пътеводна светлина и ориентир”, не скри Табаков.

 

Той подчерта, че Златина Тодева никога не е била неспокойна. „ Никога не е била човек, който е бил натрапчив. Беше много дискретна и много истинска. Беше много приятно да си около нея, и като човек, и като колега, ако разбира се, сценографът е колега на актьора. За мен тези срещи са едно от хубавите неща, които са ми се случили и са от нещата, които по някакъв начин са ме направили това, което съм”, допълни творецът.

Галерия от откриването на изложбата може да разгледате в Под тепето.

Събота вечер от 21:10 пловдивчани ги очаква среща с Анна – последният филм на френския майстор Люк Бесон. Саша Лус е в ролята на Анна Полякова, бивш модел от Москва, превърнал се в правителствен агент и убиец. В трейлъра виждаме на какво е способна след като превръща в руини цял ресторант и се разправя с всички гости, използвайки оръжия и всевъзможни подръчни материали. Анна е вербувана от своя шефка (Хелън Мирън е нейния вариант на Бондовия М), която я изпраща на секретна мисия в Париж. Типично в стила на екшън каноните на Бесон, бойните сцени са изпипани като истински балет. Точно, както го направи в класики като „Никита“, „Леон“ и най-големия си хит до момента – „Луси“.

Късната прожекция от 23:30 ч. ще бъде тази на „Бохемска рапсодия“ – най-гледания филм за изминалата година. Филмът на Декстър Флетчър и Брайън Сингър проследява възхода на групата „Queen” от запознанството им с техния уникален вокалист  Фреди Меркюри (носителят на Оскар Рами Малек) до емблематичния им концерт на Уембли. Филмът е истински празник с музиката на Queen, почитащ невероятния живот на един от най-великите вокалисти в историята на музиката.

На 22.07 /понеделник/ от 21.10 ч в рубриката „Пожелахте да гледате“ ще бъде показан филмът „Лятото на обичайните заподозрени“. Специален гост ще бъде Стефан Вълдобрев.

Тазгодишното издание тепърва ще предложи още една непреходна класика – Амадеус (25.07) на режисьора Милош Форман.  Ще продължат прожекциите на новия екшън-трилър на Люк Бесон – „Анна”, а всички, които са пропуснали или искат да видят отново на голям екран оскаровите финалисти „Роди се звезда“, „Зелената книга“ и „Бохемска рапсодия“, ще получат тази възможност в оставащата седмица до края на Филмовите нощи.

Страница 1 от 1549

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…