Капана.БГ

Капана.БГ

Приходите на Института, като цяло за 2021-ва са сравними с тези от 2019-а

Общински институт "Старинен Пловдив" е внесъл своя проектобюджет в общината, съобщи пред наш репортер директорът доц. Елена Кантарева.

"Разчетите ни за собствени приходи са на база миналата година, когато имахме едни доста добри приходи. Те могат да се сравнят с тези през 2019-а, но всичко това е само заради Епископска базилика. Над 40 на 100 от общите приходи на Старинен Пловдив се дължат на нея и за това тя ни е изключително важен обект. Ние полагаме всички усилия, така че тя да бъде постоянно отворена в едно много добро състояние и до приема туристи", коментира тя.

"До голяма степен Епископската базилика на Филипопол ни спасява в тази кризисна икономическа ситуация. Дори в тежките зимни времена, когато туристите намаляват и спада интензитетът на посещаемост, в Базиликата постоянно има посетители и интерес към други събития, които ние предстои да разработваме. В момента е много голям интересът от училищата към занимания с мозайки за деца в различни възрастови групи, което се надяваме скоро да можем да предложим", анонсира доц. Кантарева.

Подробности по темата за развитието на Старинен Пловдив четете в интервюто ни с нея ТУК

С онлайн премиера и специална селекция от пловдивски истории открива новата 2022 година Студио VOX POPULI – пионерът в  документалния театър на българска сцена. Най-успешният проект на компанията за 2021 г. ЕКСПОНАТИ, част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата, започва своето онлайн ексклузивно представяне днес – 26.01.2022 г. (сряда) на сайта на VOX POPULI и на сайта на Фондация “Пловдив 2019”, партньор в реализацията на проекта. Началото е в 19.30, а достъпът е свободен.

С ЕКСПОНАТИ VOX POPULI излезе на открито като реакция на COVID рестрикциите. В резултат на това компанията реализира концепцията за “мобилна сцена” със сценографски кабини 1 кв. м, които буквално доближават театъра на ръка разстояние до зрителите. Във всяка кабина има отделен актьор, поставен в специална сценографска среда. Концепцията дава на Студио VOX POPULI и своеобразна нова територия за развитие и нова форма на документален цикъл.

В онлайн премиерата на ЕКСПОНАТИ – Пловдив публиката има възможност да види актьорските превъплъщения в 5 отделни видеа, заснети в тематична за историята среда. Видеото ще е на разположение на зрителите без ограничение във времето и се представя на сайта на VOX POPULI, с което се маркира и юбилейната програма по годишнината на компанията, която през 2022 г. празнува 10 години от създаването и над 15 пърформанса и участия в множество международни и местни фестивали, проекти в Берлин, Ню Йорк, Франция. ЕКСПОНАТИ – Пловдив е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

Петко Каменов, Василия Дребова, Стойка Стефанова, Георги Налджиев, Мила Банчева и Живко Гущеров влизат в ролите на пловдивчаните, чийто нестандартен прочит на живота и светоусещане, екипът на VOX POPULI срещна, записа и претвори. Режисьор на пърформанса е Неда Соколовска, артистичен директор на Студиото, сценографската работа е на Борис Далчев и Невена Георгиева. Оператори на видеата са Лъчезар Димитров и Андрей Аспарухов, монтажът е на Стефан Куцаров.

ЕКСПОНАТИ Пловдив е очаквано и естествено продължение на партньорството на VOX POPULI с Фондация “Пловдив 2019” след успешния съвместен проект – 100% Пловдив, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата в годината на титлата, реализиран по идея на немската театрална компания Rimini Protokoll.

Ковид-19 обърка плановете и на пловдивската опера. Поради заболяване и карантиниране на артисти, спектаклите на “Исус Христос Суперзвезда” от 27, 28 и 29 януари се пренасочват съответно за 17, 18 и 19 март, съобщават от културната институция.
 
Закупените билети важат за новите дати без нужда от допълнителна презаверка. При невъзможност да посетите мюзикъла през март, може да върнете вашите билети на касата, от която са закупени в срок до 11.02. Онлайн билетите се връщат като пишете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
 
Като комплимент за причиненото неудобство, Опера Пловдив предоставя възможност на закупилите билети да посетят Гала концерта “Големите опери на Верди” на 5.02 с 50 % отстъпка.

Най-новата книга на Иван Странджев  е „Улици на тъгата“. Авторът споделя, че стихотворенията му са бележки на душата, които вървят по улиците на тъгата из призрачния, но и обичан град Пловдив. Според поета, тъгата настъпва с натрупването на знанията, защото колкото повече човек знае, толкова по-тъжно му става за всичко изминало и всичко предстоящо. В новата си книга „Улици на тъгата” се разглежда идеята за вътрешния свят на човека между надеждата и безнадеждността на живота.

Как възприемате тъгата като усещане и каква е нейната консистенция в новата Ви книга?

Тъгата е усещане, което не носи в себе си агресивност, алчност, някакви остри стремежи, които изкривяват човешката душа, реализация на всяка цена… Това за съжаление са характерни белези на нашето време. Устремното движение на амбициите за реализиране, независимо от качествата  които имаш, не ти позволява да видиш света, да разпознаеш неговите радости и болки. Колко от днешните писатели си задават въпроса: „Какво се случва с човека? Къде е човекът?“. А да не говорим за това колко малко от тях пишат за човека. Човекът вече не е ценност. Други са ценностите и те обединяват много от пишещите събратя. И то лесно може да се види в измисления ни литературен живот. Има няколко групи писатели, които си разменят награди и участия в журита, пишат статии за „приятелчето“ до  дясното или лявото си коляно, а след това пък - съвсем изненадващо - „дясното“ или „лявото“  коляно връща жеста и  открива неподозирани дълбочини и таланти до себе си. Не е толкова трудно да бъдат видени тези смешни групички. В тях участват издатели, ръководства  на почти литературни вестници, преподаватели в университети, неизменно присъстващи в радио и телевизионни програми. Всичко това подсказва за нищета, за дълбока бедност на духа.

От гледна точка на годините, които имате, и натрупания опит, правите ли често равносметки, какво мислите за живота като един миг? 

Мисля, че животът не е миг. Той е нещо много бавно и неясно в какво време преминава. Онова, което имаме като божествена награда, е да го наблюдаваме и доколкото можем да го превръщаме в история на душата. Дълбоко не вярвам, че животът на един човек може да бъде променен от стиховете, прозата или театъра. Литературата не е модел за живеене. Литературата се появява след живота.

Остава ли надеждата за полет?

Полет с уредите на Мъск ли? О, не! Тези полети приличат на безсмислени екскурзии. Летят в пространството някакви десетки килограми месища, а духът на човека си остава  на земята. Онзи, което е крал, малтретирал, мачкал човека, който е направил парите си от труда на другите, когато се върне от скъпата екскурзия, си е същият. И защо е всичко това? Нови светове ли открива торбата с месо, някакво прераждане ли получава или пречистване?... Нищо! Полетът не е техника и с пари не може да се купи.

В друго интервю казвате, че днес да бъдеш писател е твърде саможертвено. Какво имате предвид?

За да имаш време да пишеш, трябва да се откажеш от много неща, трябва да пожертваш от всички ценности, които носиш и в които вярваш. Това не те извисява, но тази драма ти позволява да разбереш още по-добре човека, неговата природа, бъдещето му. Писателството е самотен труд. Трудът на писателя не се измерва с хонорарите, които получава, или с наградите, които му дават. Писателят е там някъде: в Ясна поляна или Йокнапатофа, в пустинята под крилото на самолета за въздушна поща или може би в Дъблин.

С кои думи започвате 2022 година?

Несигурност и самота. Не са много весели тези думички, но пък мисля, че са истински.

В книгата Ви има стихове, посветени на писателите Цочо Бояджиев и Владимир Янев. Защо решихте да поставите техните имена в тази книга?

Младежките ми години са свързани с тях. С Владо много нощи сме стояли над  белия лист и сме търсили думите, търсили сме истините, в които вярваме. А Цочо е история от младежките ми години. Той се беше изгубил за дълго в дълбочините на науките. И сега изплува от там жив и нов. Чувствам поезията му близо до себе си.

Можете ли да опишете Пловдив с няколко думи?

Вече съм го направил в стиховете си. И ви предлагам това стихотворение.


П Л О В Д И В

Потъвам в твойта нощ, както удавникът
към дъното на своята тъга потъва.
Извира тъмнината от полето,
по хълмовете се изкачва,
във кафенетата със музика на Сара Брайтман
и на Майкъл
е седнала, кръстосала нозете си – без похот и покана,
във чашите със бучки лед горчи като зелено дълго лято,
изпълва сетивата ти със сладък вкус.
На сцената антична
започва твойта нощ
със песни на Сафо и вакханалии,
на къщите зад старите врати
простими грахове и думи
разголват мимолетни връзки,
със непознати хора се сприятелявам...
Очите на уплашени среднощни птици
просветват в короните на тъмните дървета.

Не искам да затворя тъмнината.

Не чакам да се зазори,
защото изгревът ще дойде откъдето
пристига всяка нощ.
Разтварям се във твоите въздишки
безмълвен,  
като забравен бог.


Иван Странджев е роден на 12 май 1953 г. в Пловдив. Две години учи българска филология в СУ „Климент Охридски”, след това завършва театрознание и драматургия във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (1980). Бил е главен специалист във „Фонд 13 века България” и в НБ „Иван Вазов”. Занимава се също с реклама и издателска дейност. Автор е на множество стихосбирки, както и на пиеси, играни на българска сцена. Член е на Съюза на българските писатели. Негови стихове са превеждани на английски, руски, словенски, чешки, немски, унгарски, бурятски. Носител е на редица литературни отличия. Най-новата му стихосбирка се казва „Улици на тъгата“ (2021).

Тази седмица в Пловдив е време за музика и театър

21 януари

QUEEN: Една нощ в Операта

Диригент – Константин Добройков
Със специалното участие на Славин Славчев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански, Михаил Шишков - син

Оркестър и Хор на Опера Пловдив

Градски дом на културата "Борис Христов"

19:00 часа.

Капан за самотен мъж

Група умело подбрани професионалисти се заемат да извършат най-трудната измама в света: да убедят един мъж, че е женен за жена, която изобщо не познава. За да се извърши подмяната на съзнанието му, се прилагат всички известни прийоми и техники на театъра и киното. Изкуството е призвано да скрие истината и да я замени с напълно нова. Залог са не само няколко милиона долара, но и професионалната репутация на всеки един от участващите в спектакъла.

Драматичен театър – Пловдив

19:00 часа.

Сирано дьо Бержерак

Участват: Камен Донев, Ясен Атанасов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Владимир Матеев, Ели Колева и абсолвенти от театрален колеж „Любен Гройс”, клас по актьорско майсторство с ръководители Малин Кръстев и Герасим Георгиев-ГЕРО

Драматичен театър – Пловдив

19:00 часа.

Music BINGO

Музикално бинго е вечерно увеселение обединяващо в себе си традиционното бинго и световни и бг музикални хитове. Получавате бинго талон за играта и в рамките на два часа се забавлявате слушайки любимите си песни и пиейки напитки в компанията на приятели.
И тъй като е игра, има и награди – алкохол, с който да подгреете вечерта!

Bar&dinner Estrella

20:00 часа. 

Милица Гладнишка & Васил Спасов @ "IN THE JAZZ" PLOVDIV

Концерт, изпълнен със завладяващата музика на Коул Портър, Бил Еванс, Стивън Зондхайм, Дюк Елингтън и още много велики джаз музиканти през талантливия аранжимент на Васил Спасов и богатия глас на Милица Гладнишка.

Вход:20 лв.

Jazz Club В Джазa \ In The Jazz

20:00 часа.

Martin Denev & Vassil Voutev: Keys ’N Beats Live

Мартин Денев и Васил Вутев се познават още от далечното и крехко начало на 21-и век, когато и двамата живеят за дълго време в Нидерландия. Те свирят и записват с различни проекти, като Васил записва и ударни на много от композициите в първите два албума на Мартин. След близо 10-годишен хиатус, през който Мартин е на о-в Бали, Индонезия, двамата са отново в Родината и делят една сцена. Освен музиканти, те са и опитни диджеи с километричен стаж, така че ще ги видим не само зад инструментите, но и зад диджейския пулт, поотделно и Back2Back.

Очаквайте еклектична смесица от Nu Disco, House, Afro, Broken Beat, Nu Jazz, Future Boogie, авторски музики и неочаквани сладости.

Club Fargo

21:00 – 03:00 часа.

Resident Night: Kalyas

Kalyas се завръща зад пулта в бара този петък, за едно яко парти с вкусни напитки.

Бар Пощата – The Post

21:00 – 03:00 часа.

VAROLA (GrooveLab) at BALLY CLUB

Петък зад пулта ще застане Varola, в чиято селекция ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.

Bally Club

21:00 часа.

22 януари

Градски тур "Бонжур, мон амур, Пловдив!"

Френският вицеконсул Шарл Шампоазо, представлявал интересите на Париж в Пловдив, е откривателят на величествената статуя Нике от Самотраки. Пак той успява да спаси града ни от опожаряване през 1858 г. По-късно, благодарение на неговия колега Жак д`Истрия, Европа научава за османските зверства по време на Априлското въстание, а френският вестник „Фигаро“ пръв публикува възвание Европа да събира помощи за близките на жертвите след погрома на въстанието. Тези и други истории за френските заселници са в беседата по време на първия за Пловдив градски тур "Бонжур, мон амур, Пловдив!“. Той е посветен на френската култура, история, архитектура и кулинария и е част от поредицата програми на туристическа агенция "СлоуТурс.БГ", които представят различните народности, населяващи Града под тепетата.

Организирали сме всичко това в едно вълнуващо преживяване, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни етноси. Цената на тура е 25 лв. за възрастни и 18 лв. за деца и включва:
- пешеходна обиколка с беседа от лицензиран гид;
- дегустация на френски сладкиши в пекарната на Ив Дит.
За резервации: 0898471201, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

ANC - Pre-Facelifting - DJs - Melformator Vibes - denitza b2b waysie (Мелформатор)

Мелформатор са зад пулта отново в artnewscafe, за да се радваме и танцуваме!

Тази вечер с нашите верни приятели от Мелформатор - Дени и Веката!

Artnewscafe

17:00 – 22:30 часа.

SHOSHO at BALLY CLUB

Бидейки продуцент и ди джей повече от десетилетие, звукът на SHOSHO вече звучи на няколко континенти. Обиколил е САЩ, Южна Америка, Европа и Средния изток и е свирил на популярни събития като BPM Фестивал, Сонар Фестивал Барселона, Air Hamburg и др,. По време на своя музикален път той се превръща в неразделна част от лейбъла на Методи и централна фигура, когато става въпрос за характерния стил в компанията. Освен това той успява да пуска и за редица други важни лейбъли като Terminal M, Toolroom, Time Has Changed, 303 Lovers, Trapez and Lapsus Music и редица други. Въпреки многобройните си пътувания и разнообразни проекти, Шошо никога не губи представа за своите основни ценности и стремежа си към създаване на стойностен саунд.

Bally Club

21:00 часа.

Martin Denev at The Post

За пръв път ни гостува Диждей Мартин Денев, човек с огромен опит зад пулта, обиколил полвината свят с музиката си.
Заповядайте да потанцуваме на неговите тракове.

Бар Пощата – The Post

21:00 часа.

23 януари

"Лукчо" балет за деца

Постановка и хореография – Ангелина Гаврилова
Художник на костюмите – Адрияна Найденова
Художник на декора – Никола Налбантов

Балет на Опера Пловдив

Градски дом на културата "Борис Христов"

11:00 часа.

Цялата подборка от събития на единствения дигитален гид за Града под тепетата вижте в Lost in Plovdiv.
https://lostinplovdiv.com/bg/articles/kakvo-da-pravim-v-plovdiv-111

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

Посетителите на музея имат възможността да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история и да научат любопитни факти за професията космонавт

Посетителите на музея могат да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“ 11 още тази събота – 22 януари. Тя  гостува у нас, благодарение на Посолството на САЩ в България и е предоставена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена. Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт. Ще научат какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност.  

 

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в „Музейко“ в София. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, тъй като миналата година РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията.

 

Припомняме, че по повод “Европейска нощ на учените”, МАК организира серия от инициативи по цялата планета под наслов “Астро нощи”, целящи да популяризират най-важните астрономически открития през последното столетие, както и да улеснят достъпа до информация и възможност за наблюдения и по този начин да стимулират интереса към астрономията у деца и възрастни. В рамките на проекта, предстоят още вълнуващи събития не само в музея, но и на различни локации в град Пловдив, като: виртуални срещи с интернационални астрономи, еколози и изследователи; изложби, показващи най-значимите открития в астрономията; детски научни работилници; интересни дискусии за климатичните промени и много други.

 

“Хюстън, тук база на Спокойствието, “Ийгъл” кацна” - тези знаменити думи прозвучават в безкрайното пространство на Космоса с полета на космическия кораб “Аполо”11. Командир на неговата мисия е Нийл Армстронг, който на 21 юли 1969 г. става първият човек, стъпил на Луната. След поредица от полети извън земната орбита, НАСА осигурява възможност на Нийл Армстронг и Едуин Олдрин да направят гигантска стъпка за човечеството в друг космически свят.

 

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията „Аполо“ 11 и  кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

 

Напомняме, че в музея се допускат само посетители със зелен сертификат (изключение правят децата до 18 години).

Част от екипа и актьорите пристигнаха специално, за да представят филма пред публика в Града на тепетата

Има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“

Официалното представяне на дългоочаквания филм „Петя на моята Петя“ в Пловдив беше на 19-ти януари два дни преди да излезе на голям екран във всички кина в страната. Като специално за събитието в кино Арена Mall Markovo Tepe пристигнаха продуцентът Николай Урумов и актьорите Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Ясен Атанасов и Мартин Методиев. Звездите от продукцията се поклониха пред публиката в пълната зала и получиха емоционални аплодисменти за пресъздадената история и актьорска игра. 

„Срещите с публиката винаги ни зареждат с положителна енергия и ни показват колко е важно да се правят вдъхновяващи български филми. За нас е чест да представим „Петя на моята Петя“ в Пловдив и се надяваме, че посланията във филма докосват сърцето ви. Ако поне мъничко се почувствате като Петя, споделете емоцията през канала на филма в инстаграм и фейсбук. Ще ви чуем. Защото #АзСъщоСъмПетя“ – сподели продуцентът Николай Урумов след края на прожекцията.

„Петя на моята Петя“ излиза на голям екран във всички кина в страната от 21-ви януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“. Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непоколебим дух.

Ролите са поверени на Александра Костова (награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021), Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

През април 2022 г. се навършват 60 години от раждането на забележителната Петя Дубарова, което е и повод филмът да припомни коя е тя и какво невероятно наследство е оставила за поколенията преди да си отиде от този свят само на 17 години.

За екипа на продукцията „Петя на моята Петя“ е кауза, с която всеки е обвързан емоционално по един или друг начин. Разказва за онази борба на всяко поколение да бъде себе си със собствените си изразни средства и методи. Да защити своите ценности. Макар и грешни в очите на другите. Да пребори страха от неодобрението и неразбирането и да действа. Прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Като машина на времето строи мостове между миналото и настоящето, защото истината има много лица, а историята се повтаря.

„Петя на моята Петя” има субсидия от Националния филмов център и е подкрепен финансово от Община Бургас. Продуцент е Николай Урумов,  „БЪФ пикчърс”, копродуцент е Кръстьо Ламбев „Консепт студио”.

Александър Косев е режисьор на много български сериали, част от които “Откраднат живот” (2016 – 2019), “Кантора Митрани” (2012), “Дървото на живота” (2013), хитовата комедия “Столичани в повече” (2011 – 2016) и „Връзки“ (2015 – 2016).

Нели Димитрова е сценарист на най-касовите български филми „Голата истина за група Жигули“, “Възвишение” и „Love.net“, както и на сериали като “Връзки” и “Домашен арест”. Преподава кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ.

Валентина Ангелова е сценарист в трети сезон на сериала “Под прикритие”, и в сериалите “Домашен арест“ и “Скъпи наследници”. От 2013 г. е член на WannaBe Production, където разработва независими сценарни проекти.

Оператор на филма е Иван Вацов, снимал над 40 игрални филма и участвал в заснемането на американски продукции като „Expendables 3“, „300: Rise of an Empire“, „Conan the Barbarian“ и други.

Продуцент на филма е Николай Урумов, BOF Pictures, познат от сериалите “Кантора Митрани” (2012), “Домашен арест”, филмате “Вила Роза” (2013) и “Лабиринти на любовта” (България/Русия, 2016).

Копродуцент е Кръстьо Ламбев, Concept Studio, известен като продуцент на „Голата истина за група Жигули“.

Страница 1 от 2001

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…