Капана.БГ

Капана.БГ

Фестивалът започва програмата си в градска среда през октомври

Квартал Тракия в Пловдив става сцена на различни музикални стилове за два дни през октомври. Фестивалът Electric Orpheus е част от събитията в програмата на Европейската столица на културата, които работят за разнообразяването на културния живот по квартали и децентрализирането на публики.  От четвъртък жителите на най-големия квартал в Пловдив ще имат възможност да се насладят на рокендрол от Америка, пост пънк от България, синт поп от Русия и техно от Германия. На 19 и 20 октомври Еlectric Orpheus превръща в територия на музиката търговския център Форум Тракия. Началният час и в двата дни е 20:00 ч. Акцент в програмата на първия ден са американското трио Ceremony, които специално по повода включи и България в европейското си турне, а на 20 октомври, след 23 години отсъствие от сцената в Тракия ще видим и българската група „Виолетов Генерал“.

Стилът на Ceremony е микс от 60-ски рок, 80-ски поп и 90-ски шуугейз. Групата е основана през 2004 година във Фредериксбург, щата Вирджиния, САЩ, и досега има издадени 8 EP-та и 3 дългосвирещи албума. Правили са турнета и концерти в Щатите, Германия, Италия, Дания, Холандия, Франция и Япония, а тази есен Пловдив е спирка в европейското им турне. Малко преди американците от Ceremony да излязат на сцената в петъчната програма ще се включи още с лайв сибирският музикант Alex Kelman /electronic-indietronic-synthpop/, който освен собственик на лейбъл е и продуцентът стоящ зад известните руски проекти Punk TV, Hot Zex, Dsh!Dsh!, TonySoprano. Alex Kelman има издадени 2 EP-та: "Songs of fake and Distortion" (2014) и "Vintage" (2015), както и албума "Siberian Pop".

На 20 октомври  програмата продължава с електро-акустичното дуо Saturated Pixels  на Любомир Брашненков и Ангел Додов със специално изградените на място  абстрактни визии  от Спартак Йорданов - SpartArt, който се превръща в част от изпълнението с експерименталния си подход включващ течности, пигменти, субстанции и различни материали, също и живопис под камера. Час след дуото на сцената ще се качат и „Виолетов генерал“, които се събират отново след 23 години. Групата е създадена през 1989 година, в нея членуват Емил Вълев и Евгени Генчев-Джули. Подобно на "Нова генерация" те звучат в дарк ню уейв стил, но се различават от тях със силно присъствие на пост пънк и индъстриал елементи. "Виолетов генерал" са активни в периода 1989-1994. Само за 5 години имат над 50 самостоятелни концерта, турнета в Словакия, Австрия и други страни. Издават 3 албума и една сборна компилация. От Хамбург, Германия, гостува  и Tino Tranquilo. Музикант, DJ, част от електронното дуо Fumus & Nebula и част от DJ дуото Interelektrika. Tino Tranquilo ще разпръсне доза deep и tech house любов.

Билетите за събитието са в мрежата на EPayGo и на касите на EasyPay, а програмата по дни е както следва: 19 октомври: Ceremony Live / Alex Kelman Live / dj TApWATER. 20 октомври: Виолетов Генерал Live / Saturated Pixels Live / dj Tino Tranquilo / dj Shnorchel Mechaniker.

Писателят Димитър Герганов ще участва в литературно четене на трилогията „В сянката на боговете“ и „Конспирацията Хазара“. Това ще се случи днес (вторник) от 19:30 часа. Той е известен на пловдивчани с фентъзи поредицата си „В сянката на боговете“, както и с „Конспирация Хазара“. 

Герганов умело съчетава историческите легенди и митове с чудния свят на фентъзито. Книгите са увлекателни, интересни и провокативни. Писателят ще бъде представен от Паулина Гегова.

Радослав Парушев напусна издателство "Сиела" и реши сам да се погрижи за книгата си с истории "Само за напушени". Защо ексцентричния Чарли направи това и какви са тези истории, носещи предизвикателното название "Само за напушени" ще научим от него на 17 октомври, вторник. Срещата е в литературен салон Spirt & Spirit в Петното на Роршах.

Проф. Александър Илиев ще представи спектакълът виртуозна пантомима "Пиеро" в учебния театър на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Представлението е днес от 18 часа.

Пиеро гони пеперуди по поляната. Неочаквано се появява жената на неговите мечти. Тя е графиня, но той спечелва благоразположението ѝ. Поканен е на бала в двореца, обаче трябва да бъде с официални дрехи, а не с белия размъкнат костюм на слуга.

Пиеро влиза в първия магазин и започва да мечтае. Решава да открадне пари от касата. Напълнил тайно джобовете си, той побягва, гонен от собственика. Открадва и кон, с който успява да се отърве от преследвачите. Купува си елегантен костюм и бива приет от изисканото общество в двореца на графинята.

За жалост Пиеро не устоява на съблазните. Той се натъпква с храна, пие безпаметно и се опитва да опипва самата графиня. Получава звънък шамар и е отпратен при слугите. Там Пиеро се включва в играта на зарове и изгубва всичките си пари. Решил да сложи край на живота си, той се натъква на няколко бутилки силен алкохол. Питиетата свалят и последните му задръжки. Той танцува галоп с няколко съмнителни девойки и бива изхвърлен на улицата.

Пиеро заспива и сънува, че е с графинята. Те летят между облаците, плуват по течението на реката, гмуркат се в прохладните ѝ води. Когато се събужда, той решава да заработи честно парите си и отново да се върне при графинята. Но опитите му да бъде готвач, детегледач и келнер се провалят. Та той е толкова разсеян, толкова не му върви...

Пиеро решава да убие минаващия край него вехтошар и да облече прекрасния офицерски мундир. Но ръката му някак не смее да направи това злодеяние. След драматична вътрешна борба, Пиеро все пак убива вехтошаря и с маска на лицето се връща отново при графинята. Спечелва сърцето ѝ, но когато маха маската и открива истинското си лице, тя се отвръща от него – слугата не може да бъде близък с една аристократка.

Отново сам, отхвърлен, безпаричен, натикан в ъглите на живота, Пиеро снема излишните лъскави одежди. Разкаян и обезличен, той присяда край остатъците на своите мечти.

I ДЕЙСТВИЕ

1. Ловец на пеперуди 

2. Откраднато благородство 

II ДЕЙСТВИЕ

3. На светски прием 

4. Самоубиец 

III ДЕЙСТВИЕ

5. Сънят на Пиеро 

6. Момче за всичко 

IV ДЕЙСТВИЕ

7. Убиец на самия себе си

8. Краят на маскарада

Спектакълът е изпълняван в над 60 държави на 4 континета. Получил е много престижни награди от театрални и пантомимни фестивали.

Сценарий и режисура: Александър Илиев

Музикален монтаж: Васил Генев

Костюм: Ралица Георгиева

Времетраене: 70 мин.

Ново илюстрирано издание на „Диви разкази“ на Николай Хайтов ще бъде представено днес (вторник) в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Това ще се случи от 18.00 ч. в Конферентната зала на библиотеката. Поводът е 50 години от първото издание на „Диви разкази“. Заедно с него ще можем да видим и „Дневник“ – книга I.

В послеслова към това издание на „Диви разкази“ доц. Владимир Янев отбелязва: „Въпреки изприказваното и изписаното, въпреки ангажирането на едни от най-дълбоките български критици с „Диви разкази“ Хайтов е сред онези наши писатели, които чакат своя значим тълкувател. Странно е, че той още не се е появил, време му е вече да се появи“.

В представянето на новото издание ще вземат участие Здравец Хайтов, Иван Гранитски и Марин Кадиев.

 

Тази вечер (вторник) от 18:00 ч. в галерия „Възраждане“ ще се открие изложба живопис „Дует – Дуел“ на Мара - Мариела Димитрова и Георги Йорданов. Изложбата ще продължи до 06.11.2017 г.

Експозицията „ Дует – Дуел “ представя двама, на пръв поглед, несъвместими автори. Тъмната половина на дуета несъмнено е Георги Йорданов, добре познат на пловдивските зрители. Неговата психологична, енигматична и многопланова живопис отново ни вписва в магията на правилото му, че това, което виждаме, не е това. 

Мара - едно непознато за Пловдив явление - поразява сетивата ни с оригиналната трактовка на неща, твърде познати. Авторката е многолика, неподчиняема на канони, в смисъл – нарушаваща ги. Сега ще покажем една миниатюрна съставка от голямия ѝ талант – като едно запознаване. 

„Дует – Дуел“ е разнолик, но и обединен от вярата си, че човешката фантазия е безгранична. 

 

Спектакълът "Пилето, което казва КУ" тръгва на есенно турне. Той ще премине през Пловдив на 4 ноември. Иван Юруков ще играе два пъти пред пловдивската публика - в 19 и в 21 часа, а представленията ще бъдат в Кукления театър.

Обиколката на моноспектакъла Иван Юруков - един от най-обичаните български театрални актьори и лица от телевизионния екран - започва от София на 26 октомври в НДК. Спектакълът ще бъде представен и в Русе, Велико Търново, Сливен, Бургас, Стара Загора и Горна Оряховица. Билети ще се продават на Билетния център пред общината.

Турнето е организирано в отговор на огромния интерес, запитвания и покани към актьора за гостуване в конкретни точки на страната. Феновете, които още не са се срещали с “ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ” ще имат възможност да се насладят на един смислен и стойностен спектакъл със съвременна тематика и текст, поднесен забавно, с вкус и чувство за хумор.

Сценарият на “ПИЛЕТО, КОЕТО КАЗВА КУ” е на Александър Урумов и е по сборниците с разкази „Малкото име на дните” и „Тиква!”. Прекрасната музика е дело на Михаил Шишков – баща, а самият Иван Юруков се справя чудесно и в ролята на режисьор. Увлекателно, с лекота и премерено чувство за хумор, актьорът представя героя си – нощен пазач на скретен склад, който в хода на спектакъла ще видим в ролята на различни симпатични и чудати персонажи и ситуации. В продължение на малко повече от час, зрителят има възможност да си зададе въпроси, да си отговори на тях, да се забавлява, и най-вече да се развълнува, партнирайки на Иван Юруков в “Пилето, което каза КУ”.

Тази година звездата на Народният театър получи поредна номинация за “Аскеер” в категорията главна мъжка роля за блестящата си игра в “Майстори” (за ролята на майстор Найден). Иван Юруков играе и в най-касовите спектакли на Народния театър - „Добри хора”, „На ръба”, „Хъшове”, „Хамлет”, „Вишнева градина”, „Ревизор”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Идеалният мъж” и в „Червено” в Театър 199. 

Преди броени дни беше официалната премиера на филма “Дъвка за балончета”, в който Иван Юруков, заедно Теодора Духовникова, играят главните роли. 

Страница 1 от 910

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226