Капана.БГ

Капана.БГ

От 22 септември до 8 октомври „Еволюция едно“ - изложбата, която известният художник Нейчо Дойчев – Д’Нейчо откри в Галерия „Капана“ към Градската галерия на Пловдив, ще бъде с вход свободен за всички посетители. Авторът поема разходите за това като жест към почитателите на изкуството и по повод Националния празник – Деня на българската независимост.

 

На двата етажа в експозиционното пространство на ул. „Райко Даскалов“ №29 може да се проследи творческият път на Нейчо Дойчев от дипломирането му през 1976 г. (Монументални изкуства във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий) през различни периоди на идейни и стилови търсения до неговия най-нов авторски проект „Еволюция едно“. Той включва двуизмерни и триизмерни творби, създадени със съвременни артистични материали - холограмно фолио, пластично огледало , плексиглас и др. Идеите в този проект  са провокирани от процесите на дигиталната революция в обществото, започнала преди десетки години.

 

До 8 октомври изложбата е достъпна за посетители от вторник до неделя от 10.00 до 18.00 часа.

 

Понеделник, 21 Септември 2020 16:47

Идва 18-то издание на Пловдив чете

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на книги, дискусии, изложби, концерти, работилници ни очакват в 18-то издание на най-големия литературен фестивал у нас- Пловдив чете. Той ще се проведе от  28 септември до 4 октомври. Официалното откриване е на 29 септември от 19:30 часа на Античния театър в Пловдив, когато ще бъдат връчени Орфеев венец са високи постижения в съвременната поезията и Златна четка за художествено оформление на книга. На церемонията доброто настроение на четящите хора ще е в ръцете на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ Иван Лечев (китара), Мирослав Иванов (китара), Веселин Веселинов – Еко (бас китара) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни инструменти). На сцената на Античния театър излязат още хор „Детска китка“ и ансамбъл „Делянка“.

Литературен фестивал „Пловдив чете“ е форум, който фокусира вниманието върху четенето, книгите, техните създатели и свързани с тях професионалисти. В рамките на Пловдив чете се провежда инициативата „Младият Пловдив чете“ с участието на деца и младежи. Фестивалът се организира за осемнадесети път и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г. От 2015 г. домакин е Издателство „Жанет 45“. Съорганизатори са Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

Информация за събития от предварителната програма:

24 септември (четвъртък)
18:00 – 19:00 Постоянна експозиция „Енчо Пиронков“, двор (Старинен Пловдив, ул. „В. Кънчев“ 1)
Издателство „Хермес“:
Недялко Славов представя новия си роман „И станах река“
 
25 септември (петък)
18:00 – 19:00 клуб „Петното на Роршах“ (ул. Йоаким Груев 36)
Издателство „Жанет 45“:
Жоро Пеев представя сборника с разкази „Пинк Фройд“
Модератор: Николай Илчевски

26 септември (събота)
19:00 ⇨ Конюшните на царя (Старинен Пловдив)
„Нула 32“:
5 години списание „Нула 32“ – юбилейно издание

Група за Форум Театър ще се събира в следващите три месеца в Младежки център - Пловдив. Целта е участниците да се запознаят с техники от форум, имидж и импровизационния театър, с които да отработят увереност в публичните и сценични дейности, да разкрият креативния си потенциал и лидерските умения, да развият своите сценични умения, при това с много забавление и емоции.

Първото събиране на група е утре - 22 септември от 10:30 в Младежкия център на Гребната. Записвания може да се правят тук: https://rb.gy/cdrnkn .

Форум Театър групата се инициира от Младежки център - Пловдив, по проект "Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие”, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Форум театърът е разработен от Аугусто Боал през 1960 г. по време на тежък авторитарен военен режим в Бразилия. Боал разбработва метода, с цел да даде глас на репресираните, да им вдъхне сила и увереност, сила да се борят срещу насилието в живота си. Това, което различава Форум Театъра от класическият театър е, че заличава разликата между актьори и зрирели. Боал вярва, че всеки може да излезе на сцената, че всеки има личен креативен потенциал, който може да активира.

Подробности за събитието:

Целта на Форум Театъра е:

ДА разгърнеш креативния си потенциал и лидерските си умения

ДА промениш света около себе си със социално ангажиран театър

ДА подкрепиш връстниците си да бъдат непримирими с насилието и несправедливостта

ДА дадеш пространство за изява на непроявения актьор в теб

ДА изследваш пределите на спонтанността и смелостта си, докато искрено се забавляваш

ДА придобиеш сценични умения, да усетиш как се хваща сценична треска и има ли лек за нея

ДА станеш част от общност, с която споделяш лични истории, сценична опитност и вълнуващото пътешествие в света на форум театъра и социалната промяна

ДА бъдеш ментор, подкрепа и вдъхновител на други младежи

КАК

Форум театър групата ще се събира редовно в периода (21.09-15.12.2020), ще се запознава поетапно с различни техники от форум, имидж и импровизационния театър. В процеса на работа групата ще сътвори представление на социално значима тема, което ще бъде представено пред различна аудитория (връстници, учители, родители). След като преминат обучителния цикъл, участниците ще бъдат подкрепени в разработването и провеждането на свои инициативи сред съученици за ограничаване на насилието и несправедливостта в и извън училище.

КОГА

Първата работилница на Форум театър групата ще се проведе

на 22.09.2020, от 10:30 ч.

КЪДЕ

 в Биоградинката на ОП "Младежки център Пловдив" (ул. "Ясна Поляна" 18)

КАКВО е Форум театър

Интерактивен театър, в който публиката участва активно (всеки е актьор)

Работи се със ситуации на насилие и/или потисничество от реалния живот

Отнася се към проблеми на общността

Стреми се да постигне позитивна промяна

Дава глас на тези, които често са изключени от обществения дебат

За да участваш във Форум театър група, няма нужда да имаш предварителен сценичен опит.

За да дадеш изява на актьора в теб е необходимо единствено да се ангажираш с редовно участие в обучителните модули.

Местата са ограничени! За да се запишеш, моля попълни регистрационната форма: https://rb.gy/cdrnkn

Модерни зодии от астрологичния календар предлагат на фотографска изложба от Школа Космос. "Космически календар 2021" предлагат 12 фотографии. Излобжата е дългоподтогвяна с идея да осъвременим зодиакалните знаци, споделят от екипа на изложбата. Тъй като смятаме класическите зодии за остарели, ние се заровихме дълбоко в нашето съзнание и подсъзнание. Там открихме новите астрални знаци, не по-малко истински от старите, добавят фотографите. 

Изложбата ще се открие в петък, 25 септември, от 19 часа в залата на фитнес Тотал Спорт на адрес гр. Пловдив, ул. "Екзарх Йосиф" 13.

Соня Попова

Чудото се случи! Новият превод на една от най-прочутите любовни драми за всички времена – “Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, дело на видния англицист професор Александър Шурбанов, оживя по нестандартен, изключително атрактивен и красив начин на сцената на Международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.

И най-малкият детайл в спектакъла “Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона”, създаден по идея на фондация “Музикартисимо” и реализиран от нея, беше прецизно подбран и изящно поднесен: танцът на Жулиета, кървавочервените листенца от рози върху смъртния одър, кинжалът, който очакваше да бъде прегърнат, облеклото на музикантите от епохата на Шекспир, играта от балкончето – безценно преимущество на Балабановата къща в този спектакъл…

 

Ансамбълът  за старинна музика в състав Мила Павлова, Валентин Методиев, Венелин Пиперов, Ясен Теодосиев, Евгений Тонев, Диляна Червенкова, Сабина Йорданова, Пламен Проданов, разположен в нишата зад сцената, с автентичното си облекло изглеждаше като своеобразна жива 3 D картина от Елизабетинската епоха, а изпълняваната от него музика от времето на Шекспир създаде неповторимата атмосфера на може би най-известната любовна история за всички времена.

Двете странични врати, от които се разиграваше действието, символизираха дворците на враждуващите родове Монтеки и Капулети.

Още за спектакъла може да видите в Под тепето.

Творческа работилница „Как да напишем репортаж за културно събитие“ събра млади хора с интерес към журналистическата професия в двора на галерия „Джуркови“

Виктория Филипова - стажант 

„Бъдете почтени към вашите читатели! Журналистиката е отговорна професия“ - беше основното послание, което двамата лектори на творческата работилница Радослав Иванов и Владислав Севов поставиха в основата на добрата журналистическа работа. 

Събитието е  част от фестивалната програма на тазгодишното издание на „Младият Пловдив чете“.  Творческата работилница даде възможност на участниците да се срещнат с дългогодишните журналисти Радослав Иванов и Владислав Севов и да надзърнат в кухнята на културните новини. Водещите на обучението разясниха кои са  основните правила и  най –важните етапи при отразяването на културни мероприятия. Разкриха и много от спецификата на журналистическия труд и как протича работата на терен. Как да пишем за култура? Нужна ли е подготовка преди отразяване на самото събитие? Как се избира заглавие? Що е лийд? Какво е bottom line up front или как да строим словесни пирамиди в днешно време. Това бяха само част от темите, на които двамата журналисти обърнаха внимание. Те открехнаха вратата към времето, когато са направили своите първи стъпки в журналистиката, споделиха страховете и вълненията на начинаещия репортер. Наред с това, насърчиха младите да бъдат отворени към хора и събития и да не се страхуват от грешки. Сред присъстващите, освен организаторите от ИК „ Жанет 45“ и доброволците на инициативата, не остана незабелязана и талантливата и известна писателка Ина Иванова, която преди дни проведе творческа работилница за писане на поезия, също част от програмата на „Младият Пловдив чете“. „Беше ми интересно и полезно да видя как се случват нещата с думите от гледна точка на журналистите“, сподели изявената пловдивска поетеса, която преди месеци зарадва почитателите на изящното слово с новата си стихосбирка „Криле от папиемаше“, издание на ИК „ Жанет 45“. 

Интересът на участниците в уъркшопа бе силно провокиран. Първоначално предвиденият за тази среща час и половина се оказа недостатъчен за кандидат-репортерите и дълго след това те продължиха да задават въпроси към лекторите, разсъждаваха и споделяха свои възгледи по различни теми и обсъдиха някои от най-мащабните и любими  фестивали и културни събития в Пловдив и по света.

„В културната сфера е добре да следите не само самите събития, а и тяхната философия, тоест как се развиват във времето. И е добре да знаете, че текстът, освен тяло е нужно да има и душа“, посочи Владислав Севов, който акцентира и върху значими културни прояви в Пловдив. 

В края на обучението, младежите получиха покана да се впуснат в богатата културна програма на фестивала „Пловдив чете“, която вече започва и да създадат своите първи журналистически материали. Тези, които се осмелят да предизвикат себе си, ще получат възможност за публикация в пловдивски медии, както и в блога на фестивала - plovdivchete.com. От него можете да се информирате и за всички събития от програмата. 

 

150 римляни, траки и българи от Средновековието ще превземат центъра на Пловдив на 25 септември. Точно в 18 часа, облечени в  древните си одежди, те ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион. Атрактивното събитие е част от откриващата програма на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” (25-27 септември).

Машината на времето ще се завърти и пред сградата на Община Пловдив, където е предвиден ритуал по запалването на фестивалния огън. После шествието ще спре на Римския стадион. Там спектакълът ще премине в ръцете на гладиаторите. Техните битки ще превземат древната арена, а безпристрастен съдия ще бъде публиката по трибуните.  Те ще станат свидетели и на спектакъла „Древногръцки бъркотии” на Паулина Гегова, Джована Галиарди и Веселина Костадинова.

Второто издание на фестивала ще събере представители на клубове за възстановки от цяла България. Очаква се към тях да се присъединят и воини от чужбина, въпреки усложнената обстановка заради пандемията с коронавирус.

След официалното откриване на 25 септември древните бойци ще завладеят територии в парк Лаута. На 26-и от 10.30 до 20 ч. и 27 септември от 10 до 14 часа там ще се оформят лагери „Античност”, „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”, където ще бъдат представени автентични занаяти, бит и култура, ще има стрелба с лък и боравене на оръжия, обучения на деца.

Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи.


Страница 1 от 1759

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…