Капана.БГ

Капана.БГ

Два дни преди концерта си в Пловдив Михаела Филева даде интервю за КАПАНА.БГ пред Ивелина Василева. С шоуто си в Летния театър на 19 септември певицата ще даде старт на първото си самостоятелно турне.

Скоро ще пееш под звездите на Летния театър в Пловдив. Как би построила ти съвършената сцена?

Обикновено зад сценографията на един концерт стоят освен идеите и труда на артиста, който се качва на нея и цял екип от професионалисти. В 21-ви век няма невъзможни неща и сценографски решения. Започвам да мисля по въпроса и в следващото интервю обещавам идеен проект, който да споделя с вас .

Първо национално турне. Какво е чувството?

Понякога ми се струва, че е твърде хубаво, за да е истина. Сбъдната мечта! Първо концерта в Зала 1 на НДК – пълна зала, невероятна публика, най-добрите музиканти зад гърба ми, най-добрите танцьори рамо до рамо с мен, голяма сцена, мултимедиа, осветление, а сега предстои цяло турне. Тръгваме в пълен състав от Плодив, любим град с много истински музикални фенове. С няколко думи чувствам се щастлива и нетърпеливо очаквам срещата с пловдивската публика.

Как преминава подготовката? Разкажи за екипа, с който пътувате.

Най-добрият екип! Голяма късметлийка съм, да знаете! Работя с най-талантливите професионалисти, които освен всичко друго са голямо подкрепа за мен преди и по време на концерта. Музикален директор на концерта е Борислав Бояджиев – Борче, Краси Тодоров – клавишни,  Васето Крумов – китари, Александър Обретенов – бас китара, Васил Вутев – ударни, беквокалисти са трио Тринити. Любимите ми танцьори с хореограф Радостина Точева, също са важна част от програмата. Естествено, има хора, които не са на сцената, но без тях нещата не могат да се случат – целия екип на Монте се грижи за организацията и обезпечаването на всичко случващи се, както и Бойко Щонов, който е креативен директор на концерта.

За какво пееш в парчето, видеото към което снима наскоро в Лимнос?

Песента е романтична, красива. Пея за любов, истинска и споделена любов, за която всички мечтаем и съм сигурна, че всички имаме шанса да ни се случи в живота. Не случайно избрахме райско кътче като Лимнос за снимките на видеото. Режисьор отново е Бойко Щонов. Той намери възможно най-подходящо място.

Преди да пътуваш за Гърция, снима видеоклип в Пловдив...

Да, видеото е към песента "Завръщане" с Орлин Павлов. Получи се много сладко видео, в което освен нас ще видите и голяма част от актьорите в българския филм "Завръщане", който ще излезе по кината  на 18ти октомври. Снимките бяха много забавни. В града има много интересни и неповторими локации. С удоволствие бих снимала в Пловдив отново.

Ще предложиш ли нещо само и единствено за пловдивската публика на 19ти?

Задължително! Няма да издавам всичко, но в Пловдив за първи път ще изпълня "Latino senorita" с бенд на живо. Има новости по хореографията и мултимедията на концерта. С пловдивската публика се срещаме често, но тя никога не ме е виждала в светлината на голямата концертна сцена и очаквам едно споделено и  незабравимо преживяване.

По време на участията сама ли ще излизаш на сцена?

Много рядко излизам на сцената сама. Повече от 6 години  до мен винаги на сцената  е китариста Васил Крумов. Обикновено, когато сцената го позволява, работим с целия бенд. На клубните ми участия излизам и с танцьори.

Имаш ли интересни спомени от нашия град?

Повечето ми спомени от красивия ви град са концертни, като изключим няколко красиви изгрева посрещани на едно от тепетата.

Пееш поп, латино, рап, чувствени балади, подготвяш хореография. Къде намираш себе си?

В изкуството като цяло, търся се, намирам се, губя се, после пак се намирам. Това е магията   в това да си артист.

Колко още може да разшири възможностите си съвременния български изпълнител и какво не ни достига за световна сцена?

Не бих казала, че нещо не ни достига. В България има прекрасни изпълнители. Съществуват обаче пазарни и културни ограничения. Нашият пазар е много малък, съответно има музиканти, които биха и творят в различни стилове, но не достига публиката, която да ги мотивира да продължат да се развиват. Аз съм представител на така наречения мейнстрийм, който достига до повече хора и това ми позволява да се развивам на местния пазар. Не смятам обаче, че трябва да спираме да опитваме да излезем извън пределите на страната ни. Вече има няколко успеха в тази посока е лицето на – представянето на Поли Генова и Кристиян Костов на Евровизия. Тези постижения се забелязват от представителите на световния музикален бизнес и вярвам, че ако продължаваме така, един ден ще ни обърнат внимание. През последните години, с навлизането на дигиталните технологии, музикалният пазар се промени и според мен възможностите за талантливи изпълнители от всяка точка на света ще се разширяват.

Михаела, мит ли са джентълмените?

Категорично не! Късметлийка съм да съм обградена от възпитани мъже с точното отношение към жената. Не всички са такива, но това е въпрос на възпитание и вътрешно усещане. Нека не забравяме и че за да бъде един мъж джентълмен, до него трябва да стои дама, която да му го позволи. Ние трябва да се научим как да приемаме кавалерския жест с благодаря и усмивка, вместо с коментар "Ти пък на какъв се правиш сега?", например.

Във всеки един момент наблюдаваме сияеща енергия у теб и се чудя как го постигаш?

Това не е нещо, което се постига с труд или начин на поведение. Енергията идва от вътре, тя е начина, по който се чувстваш, споделяш, изразяваш, раздаваш и обичаш самия себе си, света и околните.

Как пазиш гласа си?

Универсалният лекар за гласа е сънят. Опитвам се да спя достатъчно, рядко ангажиментите ми позволяват 8 часов съм, но това е най-доброто. Всичко друго свързано с хигиената на глада е строго индивидуално.

За какво послание пазиш гласа си ?

Не го пазя! Ако вярвам в някоя идея или кампания, винаги заставам зад нея с "гласа" и лицето си. Вярвам, че това е една от ценните суперсили, която музиката ми е подарила и я използвам мъдро и отговорно.

14-ото издание обедини артистичния дух на Капана с традиционния на Стария град

 

Над 70 000 души посетиха 14-тото издание на НОЩ/Пловдив 2019, което се проведе в петък и през уикенда. Под мотото „Общо място“ фестивалът обедини различни традиционни и алтернативни пространства в града, свързвайки артистичния дух на Капана с традициите на Стария град. Общността, връзката с другите, практиките, които свързват хората, свободата на избор и други значими теми бяха разгледани през погледа на съвременния артист в три необикновени септемврийски вечери.

 

“Проведената НОЩ/Пловдив 2019 даде всички основания за още по-голям икономически ефект за града от измерения преди четири години, когато той беше между 1 млн лв и 1.4 млн лв. Фактор за това са организацията на събитието, неговото богато арт съдържание, интереса на хилядна аудитория, нейния профил и покупателната сила на жителите на Пловдив, която се увеличи с около 45% за този период”, коментира Георги Стоев, председател на Тракия Тех и ръководител на екипа провел изследването на икономическите ефекти от Нощ Пловдив през 2015 г.

 

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град – Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. Сред различните пърформанси, изложби и ателиета се открои магическият ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S., който превърна първата вечер в специално преживяване за неговите зрители на Римския стадион. В късните часове на НОЩта мащабният аудио-визуален проект Ground Control преобрази Античния театър със силно въздействащи на сетивата мултимедия и музика. „Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античен театър. Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти“, споделя френският експериментален музикант Axel Rigaud, който създаде специално за Нощта проекта в сътрудничество с  Петко Танчев. Сред акцентите на събитието присъства изложбата “Open Art Files: Записки и бележки под линия” с куратор Вера Млечевска, която обединява в разговор над 50 български автора от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия “Капана” до 30 септември.

 

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. „Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в evn collection.

 

Със своята четиринадесетгодишна история НОЩ/Пловдив успя да се превърне в едно от най-мащабните културни събития в България и в най-големия фестивал за изкуство в градска среда. Грозделина Георгиева от Етнографски музей – Пловдив споделя: “Тази година имаше повече посетители от предишни години и залите не оставаха празни и за минута“. Както и другите музеи, така и галериите отбелязват, че са са впечатлени от интереса към събитието и вниманието на посетителите, тяхната запознатост и любопитство към изкуството като отбелязват, че НОЩ/Пловдив е развила позитивно своята аудитория през годините. Според тях посетителите са били повече от обикновено, въпреки че през 2018 г. по изключение фестивалът не се състоя. Неговото завръщане през 2019 г. показа, че не само сме заедно, и имаме нужда от това – днес, повече от всякога, но показа и как сме заедно.

 

Фестивалът “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” се организира от Open Arts Foundation с подкрепата на фондация “Америка за България” и EVN. НОЩта е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.


снимка: Десислава Тодорова


снимка: Десислава Тодорова


снимка: Десислава Тодорова


снимка: Десислава Тодорова


снимка: Гери Георгиева


снимка: Гери Георгиева


снимка: Красимир Кръстев


снимка: Лина Кривошиева


снимка: Лина Кривошиева


снимка: Лина Кривошиева


снимка: Лина Кривошиева


снимка: Ванеса Попова

Вторник, 17 Септември 2019 16:51

Фурнаджиева и Тотев: Is This Love?

Снежана Фурнаджиева поиска ключа за залата на „Гладстон“ от Иван Тотев

Местният парламент не даде думата на председателя на Дружеството на пловдивските художници по повод желанието ѝ да стопанисва пространството

Поредна сцена на закачки между кмета Иван Тотев и председателя на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) Снежана Фурнаджиева се разигра днес в залата на Общински съвет – Пловдив. Последната точка от заседанието на местния парламент засягаше общинската собственост, в каквато трябваше да бъде обявена новопостроената изложбена зала на улица „Гладстон“.

Фурнаджиева обсъди желанието ДПХ да управлява новата галерия, като преди това проведе разговори и с представители на различните партии в местния парламент.

Иван Тотев и председателката на ДПХ се засякоха пред журналисти, когато тя директно заяви, че иска ключа за изложбената зала. Кметът обаче ѝ отговори неутвърдително. След това той я прегърна и ѝ обеща, че ще пият бира след края на мандата му, когато ще говорят за миналото. „Има много за какво да говорим“, каза Фурнаджиева и му се усмихна.

Тотев не коментира кой трябва да реши съдбата на залата – той или бъдещия кмет, като накрая на сценката намигна на Фурнаджиева, а тя закачливо го скастри: „Не ми намигай“.

След тази случка, Стефан Послийски от Патриотите предложи на местния парламент да обсъдят по-детайлно какво да е бъдещето на залата, как ще се издържа тя и как ще се управлява, а не просто да се намери един домакин за нея. Той предложи да изслушат заедно Градска художествена галерия и Дружеството на пловдивските художници, като всеки представи програма и концепция за управление.

От своя страна Иван Тотев подчерта на микрофона, че днес залата не се дава на никого, като единствено тя се гласува като общинска собственост. Предложение постъпи от БСП да се даде думата официално и на Снежана Фурнаджиева, но то бе отхвърлено с 27 гласа.

Театър на отговорността ни представя социален и документален театър на нестандартни сцени

В последния ден на месец септември започва третото издание на фестивала Театър на отговорността. Тази година отново гостуват водещи, независими, театрални компании от България. Продължавайки традицията от предходните издания, събитията ще се случат на различни локации в гр. Пловдив. Четири представления, арт хаус видео инсталация на открито, концерт, работна среща/ дискусия са част от програмата, в която може да се включи всеки желаещ. Откриването на фестивала е в Държавен куклен театър- Пловдив с представлението „Сбогом, Йохан Райс“ от студио за документален театър Vox Populi. След представлението фестивалната програма продължава с откриващо парти в Bee Bop Café, където ще може да се насладите на специална винил селекция от Nearly Dog.

Фестивалът е с по-различен театрален характер и залага на нови представления от сферата на документалния и социално ангажиран театър, които не са показвани досега на пловдивска сцена. Темите, които ще бъдат повдигнати тази година са разнообразни и важни за съвременното общество. Как дигиталните технологии променят начина ни на общуване? Какви могат да бъдат комуникационните проблеми в едно семейство и как да бъдат решени те? Къде стои в съзнанието на човек историята на града му, знае ли я, помни ли я? Тези и още десетки теми и въпроси са част от предизвикателството, което ще бъде отправено от артистите, включени в програмата на фестивала. Фестивалът се организира от СНЦ „Театър на отговорността“ с подкрепата на Държавен куклен театър- Пловдив, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Bee Bop Café, в чиито пространства основно ще се случват събитията от програмата.

Фестивал „Театър на отговорността 2019“ се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Арт Офис, Винарна Загрей, “REOVOX”, Студио Lemon. Всеки, който иска да посети събитията, може да разгледа програмата тук или да посети страницата на събитието за повече информация и подробности относно представленията и съпътстващата програма:
https://www.facebook.com/events/405055276659921/

ПРОГРАМА:
30.09 – „Сбогом, Йохан Райс” (вербатим театър) – Vox Populi – Държавен куклен театър- Пловдив – 19:00ч.
30.09 – Nearly dog (vinyl set), откриващо парти на фестивала – Bee Bop Café – 21:00ч.
01.10 – „Тук и сега” (интерактивен театър) – Playback theater – Bee Bop Café – 19:30ч.
02.10 – „Повече няма да ме видиш” (форум театър) – Театър „Цвете” – Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – 16:00ч.
03.10 – „На острова” (арт хаус видео/ съвременен танц) – Body Graphics и Театър на отговорността – Открито пространство до Джумая Джамия (Константин Иречек- 5)- 20:00ч.
04.10 – „На острова” (арт хаус видео/ съвременен танц) – Body Graphics и Театър на отговорността – FLUCA австрийски павилион, пред Art news café- 20:00ч.
05. 10 – „Акция- Реакция”- работна среща на отговорните културисти- офиса на АКЕА „Медиатор” (Гладстон 1, сградата на Дома на техниката, ет. 2)- 14:00ч.
05.10 – „Help me Jones”, закриващ концерт- Bee Bop Café- 21:00ч.
06.10 – „Смъртта не е краят” (мултимедиен, документален театър) – Театър „Реплика” – Bee Bop Café- 19:00ч.

Цените на всички билети за фестивала са по 10лв, с изключение на прожекциите на „На острова” и представлението „Повече няма да ме видиш” (местата са ограничени), които са с вход свободен. Ако запазите билета си от някое от представленията от програмата, ще може да влезнете безплатно на концерта на „Help me Jones” в Bee Bop Café. Ако пък просто искате да ги чуете на живо, входът на място е 5 лв.

Таня Грозданова

„Връх в камерното музициране“, „Висш пилотаж“, „Изключителна ансамблова култура“, „Единствени и неповторими“ – това бяха само част от възторжените реплики, които се чуваха от въодушевената публика след концерта на легендарния квинтет МУРАГЕС във втората вечер от тридневния уикенд НОЩ на музеите и галериите в Пловдив 2019.

Петимата музиканти на сцената (бел. авт.: трима от които братя, носещи една и съща фамилия – Мурагес) са сред най-изтъкнатите френски изпълнители, оркестранти и педагози. Мишел Мурагес – флейта, Давид Валтер – обой, Паскал Мурагес – кларинет, Джорджо Мандолези – фагот и Пиер Мурагес – валдхорна. Те сътвориха едно незабравимо преживяване за всички, влюбени в камерното музициране в грандиозния салон на втория етаж на Балабановата къща в Стария град.

Видео от концерта може да гледате ТУК.

Събитието откри есенното издание на десетия юбилеен Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, а за него се бяха стекли любители на високото изкуство от цяла България, както и много чуждестранни туристи.

Артистичният директор Мила Павлова развълнувано сподели, че довеждането на точно този легендарен камерен ансамбъл е отнело повече от четири години, в които са търсили свободна дата изключително ангажирания си график, но чакането си е струвало.

Вижте цялата програма на Есенното издание на фестивала:

22 септември – Римски стадион – 19 ч.

SWING ALL STARS JAZZTET

В “Празници на Стария град”

***

5 октомври – Малка Базилика – 18.30 ч.

ЦВЕТЪТ НА ВИШНАТА

ШИНЯ ОНО (Япония) – гайда

МИЛА ПАВЛОВА – флейта

НЕЛИ АНДРЕЕВА – вокал

МАРГАРИТА ИЛИЕВА – пиано

* * *

12 октомври – Балабанова къща – 18.30 ч.

НОСИТЕЛИ НА СВЕТОВНИ ОТЛИЧИЯ

РОМАН ПАТКОЛО (Словакия) – Контрабас

Носител на наградата на OPUS KLASSIK

“Инструменталист на годината”

МАРГАРИТА ИЛИЕВА – пиано

* * *

13 октомври – Балабанова къща – 18.30 ч.

КЬОЛНСКИ ВИРТУОЗИ

ТРИ ЦИГУЛКИ И ЕДИН АКОРДЕОН

АЛЕКСАНДЪР ПАНКОВ (Германия) – акордеон

Носител на наградата “Златен акордеон”

АНГЕЛИНА АБАДЖИЕВА – цигулка

АМРАЙ КОЛМЕР (Германия) – цигулка

АЛАН АРИФ (Германия) – цигулка

* * *

16 октомври – Синема Сити Мол Пловдив – 19.00 ч.
“МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА НА ЖИВО ОТ НЮ ЙОРК”
АИДА от Джузепе Верди
в главните роли
АННА НЕТРЕБКО и АНИТА РАЧВЕЛИШВИЛИ

* * *

25 октомври – Малка Базилика – 18.30 ч.

ROYAL CONCERTGEBOUW ORCHESTRA BRASS QUINTET

БРАС СОЛИСТИТЕ НА КРАЛСКИЯ КОНЦЕРТГЕБАУ ОРКЕСТЪР – АМСТЕРДАМ

МИРОСЛАВ ПЕТКОВ – тромпет

ОМАР ТОМАЗОНИ – тромпет

БАРТ КЛААСЕНС – тромбон

ЛАУРЕНС ВАУДЕНБЕРГ – валдхорна

ПЕРИ ХОУГЕНДАЙК – туба

* * *

21 ноември – Малка Базилика – 18.30 ч.

КРАСИМИРА СТОЯНОВА ПРЕДСТАВЯ

Концерт със специалното участие на световноизвестната оперна прима

КРАСИМИРА СТОЯНОВА

и

СТЕФАНИ КРЪСТЕВА – сопран

ЕМИЛ ПАВЛОВ – тенор

* * *

24 ноември – ДК “Борис Христов” – 19 ч.

ЗВЕЗДНО ДУО

СВЕТЛИН РУСЕВ

Концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария

ЕВГЕНИ БОЖАНОВ –  пиано.

Билети в мрежата на Евентим, музикален магазин на ул.“Отец Паисий“ в Пловдив и на място преди концертите.

Художническите книги и обекти са изработени съвместно от жителите на пловдивския квартал, художника Хана Роуз и антрополога Никола Венков

Изложба на художнически книги и занаятчийско обработени обекти под наслов „Красотата, която споделяме“ ще ни сближи с творчеството на Столипиново. Представените работи са създадени от 4 семейства от най-лишените от възможности части на квартала, с помощта на художника Хана Роуз и антрополога Никола Венков. Изложбата се открива на 24 септември от 19:30 в павилиона FLUCA на ул. „Отец Паисий“ (пред Artnews Cafe и галерия Сариев). Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на програма „Социално ангажирани изкуства” на Национален фонд „Култура” и подкрепата на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”.

Творбите отразяват години на взаимно опознаване и творчески обмен между Хана, Никола и членовете на четири семейства от една от най-лишените части на квартала. Заедно те творяха, споделяха и учеха на умения, и най-важното – слушаха другия. Изложбата разкрива художественото майсторство, устойчивостта и красотата създавани всекидневно от хората в Столипиново. Въпреки трудния достъп до условията на живот, които приемаме за базови, като вода, ток и канализация, регулярни доходи, сигурност за бъдещето си и редица други ежедневни предизвикателства, креативността и стремежа към естетика остават важна част от живота тук. Обединяващата тема за Красотата се появи естествено, както и разказите за среща, които пронизват цялата изложба.

„Красотата която споделяме” представя резултати от този процес под формата на ръчно направени художнически книги, съвместно създадени илюстрации отпечатани върху коприна и предмети вплели се в личните отношения, които изграждахме. Художническите книги водят посетителя през различни теми и нива на среща. Една от книгите търси значенията на символите Чукур, които покриват толкова много стени, домове и човешки тела в квартала. Втора книга се фокусира върху ценността на това да овладееш средствата за общуване с другия и да споделяте език. Придружена е от два обекта: ръкописен речник от 27 страници с думи на турски и български, които местна жена сметна за важно да напише за Хана и Никола, както и шал с фрази на френски, които тя искаше да научи за когато се присъедини към сина си във Франция. Отпечатаният шал е красив подарък от Хана, който тя може да носи, но и да използва за справки при нужда. Трета художническа книга документира творческия процес чрез добавяне към направеното от другия и връщането при него. Началната точка е са занаятчийските умения, които някой от местните хора са развили, за да си осигурят прехрана, или просто за да разкрасяват домовете си.

По думите на една жена, самоук експерт по мода и майстор в плетене и шиене: “Аз гледам как са го направили и се уча да направя същото. Само че трябва да измислиш и нещо ново, от себе си да добавиш – като дойдат да го видят хората, да кажат, това е по-хубаво от онова в магазина!”

В процеса на „Красотата която споделяме” семействата в Столипиново станаха сътрудници, учители и артисти. Но повечето от хората, които така топло ни поканиха в домовете си, поискаха да останат анонимни – поради страха и несигурността, в които живеят. Несигурната им ситуация крие риск за всеки стъпил в светлината на публичността да стане жертва на журналистическата ярост, обществения расизъм и пристрастните български институции.

В този труден български контекст „Красотата която споделяме” цели да постигне възможности за грижлив и внимателен диалог. Изложбата среща хора, които рядко напускат своята безопасна махала, с публиката. Самият процес беше съставен от постоянен диалог и внимателен обмен. На финала му всеки участник е еднакво съавтор на творбите, които виждате в представянето.

Вторник, 17 Септември 2019 11:34

НОЩта в снимки

Фестивалът през обектива на Георги Матов

Три дни и две нощи Пловдив изживя своята НОЩ 2019. Над 130 събития на 75 локации из целия град обогатиха уикенда в града за завръщането на фестивала след едногодишна му пауза. Хиляди посетиха различните акценти от богата програма, а Европейската столица на културата вибрираше с изкуство, забавления и промяна на градската среда. Очакваме НОЩта и догодина.

Вижте как обективът на фотографа Георги Матов запечата фестивала.

Страница 1 от 1598

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…