Капана.БГ

Капана.БГ

Изящният поет Виктор Самуилов бе окичен с Орфеев венец на церемонията по откриването на най-големия литературен фестивал у нас „Пловдив чете” тази вечер на Античния театър. Наградата бе присъдена на твореца за високи постижения в съвременната поезия. Бизнесменът Димитър Георгиев увенча Виктор Самуилов на древната сцена с пластиката на Жорж Трак и му връчи плик с 5 хиляди лева, които лично е дарил за премията към високата награда за поезия.

„Напълно в реда на нещата е да бъда благодарен. Не зная дали до днес съм научил тази магическа азбука, която прави от пишещия човек писател”, каза Виктор Самуилов. Носителят на Орфеев венец за тази година подчерта, че освен благодарен е и много смутен заради компанията от венценосци, в която попада.

Призът Златна четка за художествено оформление на книга кметът Здравко Димитров връчи на Люба Халева. „Това е награда с особена тежест”, заяви тя.

„Благодаря ви, че не изоставихте „Пловдив чете””, обърна се към публиката преди церемонията по връчването на двете награди организаторът на фестивала Божана Апостолова.

Програмата продължи с народни танци и концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени.

Националната литературна награда „Христо Г. Данов” за цялостно творчество бе присъдена на писателката Здравка Евтимова тази вечер. Церемонията, организирана от Министерство на културата и Община Пловдив, се състоя преди минути в къща – музей „Христо Г. Данов“ в Стария град.

Пишещата на пет езика и превеждана в 35 страни авторка не успя да присъства лично на награждаването, като призът от нейно име прие издателката Божана Апостолова.

Наградата за Българско издателство бе връчена на „Просвета – София“. Вивиан Асса триумфира в категорията „Автор на българска художествена литература” с книгата си „Моят Шабат“ на издателство „Факел“. „ Чест за мен е да връча тази награда на наградите, лишена от всякакви дискурси”, каза писателят Недялко Славов, преди да връчи статуетката на Вивиан Асса.

„ Малко шокирана съм. Никога не съм се изживявала като писател. Просто си драскам. Книгата я написах за децата и внуците си, които не живеят в България. Те трябва да знаят откъде идват, за да бъдат стойностни хора”, каза Вивиан Асса.  

Наградата за превод на художествена литература взе Албена Стаменова, за превод на книгата „Писма до Украйна“.

За автор в областта на хуманитаристиката журито избра Хюсеин Мевсим за книгата „Земя пределна. В категорията „Автор на издание за деца” наградата спечели Тони Шан (Антоанета Николова) за „Приказки за страната Е“.

Кирил Златков, художник на книгата „Поезия. Ронсар“ от Пиер дьо Ронсар, взе наградата за художествено оформление, а Lexicon – Платформа за българска литература заслужи приза в категория „Представяне на българската клика. В раздела „Библиотечно дело” наградата отиде у  Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково.

Започва празникът на четящите и пишещите хора „Пловдив чете“

Официалното откриване на „Пловдив чете“ е днес от 19:30 часа на Античния театър в Пловдив. Доброто настроение на четящите хора е в ръцете на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“: Иван Лечев (китара), Мирослав Иванов (китара), Веселин Веселинов – Еко (бас китара) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни инструменти). На сцената на Античния театър ще видим и хор „Детска китка“ и ансамбъл „Делянка“.

Водещ ще е Николай Колев. И както всяка година на официалната церемония ще бъдат връчени две престижни награди: Орфеев венец – за високи постижения в съвременната поезия и Златна четка – за най-добро художествено оформление на книга.

Преди това, в 17:00 часа в двора на къща - музей „Христо Г. Данов“ в Стария град на тържествена церемония ще бъде връчена Националната литературна награда „Христо Г. Данов“.

Специално за празника от Общината обявиха премираните книги по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ от „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата“, част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

Десет са заглавията, които тази година получават финансова подкрепа от Община Пловдив след проведения конкурс Комисията, съставена от изтъкнати пловдивски творци одобри финансирането на следните книги:

 

„Старинни черкви в Пловдив“

НИКОЛА АЛВАДЖИЕВ

ЕТ „Издателство Летера – НФ“

3 500 лв.

 

„Записки из губернския град Филипопол 1878-1879“

ЕМИЛ СТОИЦОВ

„Издателство Жанет 45“ ООД

3 500 лв.

 

„Античният Филипопол  в епохата на ранното християнство“

ЙЕРОДЯКОН ПЕТЪР ГРАМАТИКОВ

„Нитон Пловдив Медия“ ЕООД

1 850 лв.

 

„Лицата на Пловдив“

Фотографии: СОНЯ СТАНКОВА

Авторски текстове: Проф. д.ф.н. КЛЕО ПРОТОХРИСТОВА, Доц. д-р НИКОЛА ЛАУТЛИЕВ

ЕТ „Издателство Летера –НФ“

3 500 лв.

 

„Спас Господов  в страната на амазонките. Записки под карантина“

АНТОН БАЕВ

„Коала прес“ ООД

2 970 лв.

 

„Теодолит“

ДИМИТЪР ГАЧЕВ

„Издателство Жанет 45“ ООД

1 858 лв.

 

„Гълъб за Бъдни вечер“

СТЕФАН БОНЕВ

ЕТ „Издателство Летера –НФ“

3 000 лв.

 

„Божествени частици“

СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА

„Издателство ЕРГО“ ЕООД

800 лв.

 

„Лятна история“

ЙОРДАН КОСТУРКОВ

ЕТ „Издателство Летера –НФ“

2 510 лв.

 

„Риф“

ХРИСТИНА МИРЧЕВА

„Издателство Жанет 45“ ООД

800 лв.

 

 

Наградиха победители в „Моето слънчево лято“, организиран от читалище „Шалом Алейхем“ и район „Централен“

 

 

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и служители от администрацията наградиха победителите в Националния фотоконкурс „Моето слънчево лято“.  Младежите са уловили чрез фотообектива морски и градски пейзажи, весели моменти от живота си и дори бяла нощ в Санкт Петербург.

 

„Приветствам всички участници и организаторите – нашите дългогодишни приятели и партньори от Народно читалище „Шалом Алейхем-1945”. Всяка една снимка е отражение на красив миг, емоция и спомен, който остава завинаги“. С тези думи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов поздрави присъстващите на събитието.

 

7 са победителите в трите възрастови групи - до 13 г., до 18 г. и до 29 г. Част от тях ще получат наградите си по пощата, защото живеят в различни градове на България, а един от призовете отива при студент в далечния Санкт Петербург.

 

Райна Кацарова

Пловдивското списание за култура „Нула32“ отбелязва петата си годишнина с петорна корица и празничен брой

Притесненията на домакините относно капризите на времето напоследък не се сбъднаха и петият рожден ден на списание „Нула32“ протече, както подобава  - спомени, смях, закачки, хубава музика. И пет торти - по една огледална за всяка корица, включена в специалното празнично издание. В „Конюшните на царя“ в Стария град, сериозен интерес предизвика фотоматът, от който гостите получиха на момента своите снимки. Естествено, за всеки имаше и екземпляр от новия 21-и специален брой на списанието. Представянето му е част от програмата на фестивала „Пловдив чете.“

„Нула 32“ съществува на границата между публицистиката и литературата. За читателите си то е напълно безплатно, а за всеки нов брой, списанието прави отделна премиера. То е единственото безплатно печатно издание, което предлага абонамент, като над 170 човека вече са членове на Клуб „Нула32“. Всички те получават персонализирано копие с името си, изписано на съответния брой. Въпреки, че присъства на всички дигитални платформи, читателите му ревностно търсят отпечатаните на хартия екземпляри. За да ги запазят в домовете си, при любимите книги.

Минути преди началото на официалното представяне, главният редактор на списанието Панайот Стефанов отговори на няколко въпроса:

-Как се чувствате, вълнувате ли се?
-Точно в момента се чувствам зависим от капризите на времето, тъй като, за това събитие и брой сме работили цялото лято.                      

-Как виждате сами себе си на своя пети рожден ден?
-Виждаме се като едно малко дете, което току-що е започнало да говори. Оформя собственото си мнение и се опитва да порасне по-бързо.

-Имате ли усещането, че това, което създавате, е много повече от списание?
-Надявам се да не бъдем ограничени само между две корици, а да изграждаме цялостен лайф стайл около „Нула32“. Със събитията, които правим, онлайн магазинът, който развиваме, нашия абонаментен клуб и новите медийни формати, които искаме да стартираме. Да бъдем цялостни. Печатното издание да остане в центъра, около който да градим всичко останало. Ядрото на списанието сме ние - седем, осем души.

-Кое е вашето любимо място в Пловдив?
-Махалата, като естествен хабитат, без да бъде назована конкретно някоя. Махалата с приятелите, със семейството и дома. Това не е едно място. Това са много места. Махалата е детството на живота и там всеки се завръща и се опитва да възроди някакви спомени.

-Какво бихте казали на хората, които идват в Пловдив да търсят прехраната си, но не винаги са добре приети?
-Да не обръщат внимание на недоброжелателите, защото това не е важно. Това е невалиден аргумент. Не е от значение кой откъде идва, както казва един от участниците в най-новия ни брой: “Важното е да бъде готин, за да бъде пловдивчанин. А да си готин, означава, първо да си възпитан, второ - да обичаш мястото, на което живееш.” В този смисъл се нулира месторождението, както и ние винаги сме казвали, пловдивчани са хора, които са свързани с града духовно, не по лична карта. Ако си обичал някого тук или обичаш мястото, ти си пловдивчанин. Това е нашата аудитория.

- А Вие бихте ли отишли да живеете в друг град?
-Сега се намираме в кулминационната точка от развитието на списанието. С всеки брой вдигаме по-високо и по-високо нивото и това ме мотивира. И много трудно бих могъл да го заместя с нещо друго.


Активните жени на Пловдив: Запознай се отблизо с Геника, която работи с общности в Столипиново

Заповядайте на ранно октомврийското събитие на „ТЯ в Пловдив“! Ще се запознаем отблизо с Геника Байчева – тя работи с маргинализирани общности в пловдивския квартал Столипиново, както и с други общности, училища или домове за деца из страната, за подобряване на достъпа им до образование чрез нестандартни методи, артистични практики и други.

Каква е първата ти мисъл сутрин, с която започваш деня си?

„Бързо скачай в маратонките и бягай (от мързела) в парка“

С какво се занимаваш професионално?

 

Аз съм обучител, фасилитатор на младежи и възрастни (екипи, педагогически специалисти), общностен медиатор и организатор (маргинализирани групи), съосновател на Сдружение „Открити пространства“ и още много други неща.

А в свободното си време?

Обичам занимания на открито – за парка вече стана ясно, освен него обичам още повече да ходя на планина, да пътувам и откривам нови места …

Защо в Пловдив?

Пловдив ми се случи, през 2012 г дойдох за няколко месеца по работа и после така се оплетох с хората, улиците и каузите на този град, че днес съм здраво завързана в него.

 

Какви са предизвикателствата, с които се сблъскваш?

В другите – липса на емпатия и разбиране към различните от нас; нежелание за смирение; тесногръдие

В мен – преминаващите чувства на умора от многото каузи, с които съм се нагърбила; намаляващ оптимизъм, недостатъчно смирение.

Разкажи ни за един от проектите, върху които работиш в момента.

Работя с Младежки център Пловдив по програма за ограничаване на насилието в училище и в обществото като цяло. Програмата използва методите на социално-ангажирания театър, социодрамата, арт -терапията и системния подход. В нея ще бъдат обучени младежи, които впоследствие ще бъдат подкрепени в изнасянето на Форум театър представление пред връстници, учители, родители.

 
Какво те вдъхновява?

Вдъхновява ме да вдъховявам, да подкрепям групи и индивиди да откриват себе си и връзките помежду си, да се пренареждат по нов и по-здрав начин, да разгръщат потенциала и креативността си, да се превръщат в източник на вдъхновение за самите себе си.

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Опитвам се да използвам ресурсите на женската си интуиция в работата си. Това е ключово, когато работиш с групи. Ако не успееш да се свържеш с групата на едно мета – ниво, отвъд думите, процесите на обмен между теб и групата няма как да се случат.

Как завършваш един ползотворен ден?

В компанията на любим човек, добър филм или книга, разходка в парка или сред природата.

 

“Тя в Пловдив” представя активните жени на Пловдив и дава възможност на момичета и жени с различни истории и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали. Очакваме ви на “Тя в Пловдив” на 1-ви октомври (четвъртък), от 19:00ч в Wunderbær – Hills Beer Bar & Shop – ул. Бетовен 2.

Събитието се организира на доброволчески принцип от Елена Лулчева, Вероника Йовчева и Йоана Иванова. Социалният формат ‘ТЯ в …’ е създаден в Пловдив от Академия ‘Екатерина Каравелова’с цел да вдъхновява и да спомага за сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа.

Снимки: Геника Байчева личен архив

Източник: sheinbulgaria

 

 

Фотоизложбата „Пловдив - най-стария жив град в Европа“, ще покаже на германската публика градското развитие и атмосферата на града под тепетата. 30 творби на родните майстори на обектива, ще бъдат изложени в сградата на Фондация „Меридонов“ на ул. Прагер 173 в гр. Лайпциг от 28 септември до 4 октомври 2020г. и могат да бъдат видени от 9:00 до 17:00 ч. Организатори на събитието са Община Пловдив, Фондация „Пловдивско фотографско средище” и Фондация „Меридонов“.

 

Събитието има за цел да запознае публиката във Федералната република с неповторимото културно-историческо наследство и хилядолетна история на българския град, както и с факта, че той е връстник на Троя и Микена, по-стар от Атина и Рим. Животът на територията на града не е прекъсвал през последните осем хиляди години. Това дава основание на мнозина археолози и историци да определят Пловдив като най-стария жив град в Европа и един от най-старите в света. Това стана особено актуално през 2010 г. след направена класация от английски археолози, публикувана в авторитетни издания.

 

Фондация „Пловдивско фотографско средище” е учредена през 2002 г. Нейна основна функция е осъществяването на дейности и проекти в областта на артистичната фотография, подпомагане на творчески дебюти, сътрудничество между български и чуждестранни автори. Признание на международния ѝ авторитет е участието като учредител на Европейския съюз на фотографските фестивали.  Тя е показвана в Българския културен център във Варшава през  2017, отпечатана на календар за 2018 г. по повод Пловдив – Европейска столица на културата и показана в заключителното събитие за закриване на ЕСК през м. януари в Дом на културата Пловдив. Арт директор на Фондация „Пловдивско фотографско средище” и куратор на изложбата е доц. д-р Никола Лаутиев. Фондацията е учредена през 2002 г. Нейна основна функция е осъществяването на дейности и проекти в областта на артистичната фотография, подпомагане на творчески дебюти, сътрудничество между български и чуждестранни автори. Признание на международния ѝ авторитет е участието като учредител на Европейския съюз на фотографските фестивали. 

 

Фондация „Меридонов“, която има филиал и във Варна,  работи от 2002 година в полза на българо-немските приятелски отношения и е подкрепяла многобройни инициативи на местни общини в Германия.

 

Страница 1 от 1763

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…