Капана.БГ

Капана.БГ

Община Пловдив дари 28 творби от български автори за попълване на фонда на на Градска художествена галерия. Те бяха част от първата изложба в новата галерия Капана- представителната експозиция „Избрано от фонда на Община Пловдив“ с куратор Красимир Линков. Той извърши селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници като Кольо Витковски, Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Атанас Згалевски, Георги Божилов – Слона и десетки други, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на Община Пловдив. 28 от творбите вече са във фонда на ГХГ. Повечето произведения са живопис от пловдивски художници, откупувани от Общината през годините. Дарението попълни липсващи периоди от творчеството на авторите във фонда на Градската галерия.

Сред имената на живописците са: Колю Витковски, Кераца Висулчева, Борис Дочев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Анастас Константинов, Атанас Згалевски, Петър Дочев, Станислав Памукчиев,  Вихрони Попнеделев, Станимир Видев, Недко Итинов и други талантливи творци. Във фондовете на галерията постъпиха също порцеланова пластика от Таня Текнеджиева и фотография от Иглена Русева.

Така Градската галерия продължава да обогатява своята художествена колекция, която  е втора по значимост и обем в страната, след тази на Националната галерия.

Домът на културата ще е домакин на Училище за словесни магии утре. Форумът се организира от Британски съвет в България заедно с фондация „Пловдив 2019“. Д-р Стефан Николов от Пловдивския университет, д-р Тома Щилиянов от Royal Vet и Златина Димитрова от Technomagicland ще разкажат пред публиката за някои свои научни разработки. Те ще покажат демонстрации и експерименти. Ще се види как науката е навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни.

„Най-хубавото нещо на Коледа е снегът (когато го има) и снежинките са толкова красиви, но какво знаете за тях? Знаете ли колко вида снежинки има, как падат те и колко различни вида дъга могат да произведат? Защо носът на еленчето Рудолф е червен и могат ли елените да летят? И какви са ароматите на Коледа? „Духът на Коледа” е оригинално научно шоу за малки и големи, което ще разкрие каква е науката зад Дядо Коледа и всичко, свързано с празника”, анонсират организаторите.

Понеделник, 09 Декември 2019 12:34

Владимир Янев представя новата си книга

Премиерата на „Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ ще е на 12 декември в ПУ

Новата книга на Владимир Янев „„Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ ще бъде представена премиерно от Дружеството на писателите, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и издателство „Захарий Стоянов“ на 12 декември. Събитието е с начален час 18:00 ч. и ще се проведе в 8. аудитория на Ректората на ПУ.

Владимир Янев е сред високите литературни имена в последните няколко десетилетия. Литературен критик и историк, преподавател, поет и есеист, преразказвач на дузина литератури, писател с неочаквано и в повечето случаи провокативно мислене при посланията си. Автор е на множество книги с научни изследвания на българската литература.

„Между 12 и 12“ е определил като „фрагментарни разказвания“, очевидно липсващ жанр, но пък негов си. Янев е превъзходен разказвач на литератури, които не само познава, но е и опитомил чрез любовта си – един Малък принц сред Голямата световна литература. Любимото му литературно пространство е неизбродимата Гора от най-стари времена, през Античността, Средновековието, Ренесанса до великата Руска и Западноевропейска литератури, а в тоя контекст блестят любовите му към българската класика и съвременност. В един тих и задълбочен разговор с титаните на художествената мисъл.

Понеделник, 09 Декември 2019 10:30

Руши Видинлиев в ролята на Зак в „18% сиво“

 

Филмът тръгва в кината от 24-и януари 2020

 

„18% сиво“ е филм по едноименната книга на Захари Карабашлиев. Историята е интересна и нестандартна за българската литература. Разбито сърце, луда нощ в Мексико, цял чувал с марихуана и спомени за България през 90-те години. Всичко това преживява главният герой в романа – Зак. Той пропътува целите Съединените щати, за да достигне крайната си цел - Ню Йорк, където го очакват най-големите изпитания и истината за отсъствието на любимата му - Стела.

Братя Чучкови харесват много романа и решават да направят филм по него. Решават да пренесат историята от САЩ в Европа и действието се развива в наши дни. „Следваме основната линия на книгата, но направихме филм за съвременните хора днес и сега, защото светът е много по различен от 90-те години и искаме пътуването, което пресъздаваме да е актуално към средата днес“, споделя Виктор Чучков – син, режисьор на лентата.

С нелеката задача да влезе в образа на главния герой Зак се нагърбва Рушен Видинлиев. „За да спечеля ролята, трябваше да мина през необикновено дълъг кастинг период, в който до последно не знаех дали Виктор ме е избрал. Ще запомня филма с това, че вървях истински по стъпките на героя. Точно както и Зак, преживях много нови запознанства по пътя. За първи път срещах актьорите, с които си партнираме във филма на всяко ново място, на което пристигахме за снимки. Проектът съчета двете ми най-любими неща – кино и пътуване, за което съм изключително благодарен. И силно се надявам разказът да докосне хората.“, споделя Руши.

През последните години Руши работи активно като актьор и режисьор. Завършва магистърска програма за късометражно кино в Ню Йорк, снима реклами, видеоклипове за други артисти. За  главна роля в „Цветът на хамелеона“ получава наградата за Най-добър актьор от Българската филмова академия. Участва с главна роля и в „Снимка с Юки“ на режисьора Лъчезар Аврамов, на който отново братя Чучкови са продуценти.

През цялото време Руши не спира да работи и като автор на музикални проекти за други изпълнители. A след серия рекордно разпродадени лайв събития и заради огромния интерес на феновете, тази година поп звездата издаде и съвсем нова авторска музика.

Стивън Луис Симпсън се установи под тепетата, иска да подобри филмовия сектор

Работата, айлякът, красотата на града и един караоке бар. Тези неща накараха режисьорът и продуцент Стивън Луис Симпсън да се установи в Пловдив. Той вече стяга нов филмов проект, който ще бъде реализиран тук. Става въпрос за международен трилър, който той ще продуцира следващата година. Филмът ще бъде заснет под тепетата и в Родопите.

Но да се върнем на началото. През 2016 година Стивън Луис Симпсън, по време на пътуването си през Пловдив, попаднал съвсем случайно на бар Айвън Караоке. В крайна сметка той прекарал и трите вечери от престоя си в караокето. На следващата година се озовал в София и, решавайки накъде да поеме, си спомнил за любовта му към Айвън Караоке, скочил на влака и поел към Пловдив. Оттогава той живее тук.

Стивън разширил филмовата дистрибуция на бизнеса си в Пловдив. Пускането на филма му „Нито вълк, нито куче“ на голям екран е по средата на най-дългия рилийз, на който и да е филм по американските кина, продължаващ близо десетилетие, и всичко това е постигнато чрез работа от и в Пловдив. Великобританският, канадският и успешният български рилийз също са осъществени от Пловдив.

„Откакто се преместих в Пловдив, повече от двадесет пловдивчани са работили по кампанията. Много от тях са прекрасни хора, с които успях да създам трайни приятелства“, казва Стивън.

Той се е влюбил до такава степен в Пловдив, че в момента пише международен трилър, който сам ще продуцира тук следващата година. Филмът ще бъде заснет не само тук в Пловдив, но и в заобикалящите го планини. В момента Стивън търси хора, които се интересуват от работа във филмовия бизнес, както и потенциални актьори и дубльори.

„Искам да остана в Пловдив. Планирам да направя всичко възможно да подобря филмовия сектор и помощта в развитието на местни таланти ще бъде голяма част от това. Градът и природата са великолепни. От тях черпя вдъхновение за заснемането на бъдещата си продукция“, разкрива той.

Връзката между Айвън, Кралят на караокето, и режисьора разцъфва в красиво приятелство. Симпсън и един от неговите приятели се превръщат в едни от най-редовните клиенти в бара. Гордо на входа на заведението стои плакат на последния филм на Стивън – „Нито вълк, нито куче.“ Нещо повече, Айвън поставя специална табела, свързана с правилата на караокето, наречена „Правилото на Стивън”.

„Бил съм в много караоке барове по света и мога да кажа, че Айвън е успял да сътвори една несравнима атмосфера. Чуваш се добре, когато пееш ,Айвън пуска най-добрите версии на песните и дава на певците еднакво време и внимание. Наистина е направил важните неща, както трябва.“

Стивън казва още: „Когато пристигнах в Пловдив бях тотално изтощен. В годината до този момент работех през всяка една съзнателна секунда. Имайки място, където да разпусна всяка седмица се превърна в едно от най-важните неща, които ми помогнаха да си върна живота от работата. Естествено, за това също много помогна и пловдивската айляшка нагласа“, разкрива режисьорът.

Неделя, 08 Декември 2019 12:46

Мозайките на Филипопол

Разгледайте част от впечатляващите шедьоври на късно-античното изкуство

 

Епископската базилика на Филипопол е възхитителна. Въпреки че дори така е трудно да се опише в едно изречение впечатлението от всички изумителни истории, които този храм е събрал в себе си за 12 века. Тя е била най-голямата християнска обител в града и днес е една от най-големите базилики в България от този период. Построена на мястото на по-стара с подобен план, сградата се е разгръщала на два етажа с изящните си мраморни колони и под, покрит с многоцветни мозайки. Дарителски надпис разкрива, че Базиликата е построена с дарение от християнски епископ, но името му остава неразкрито до момента. Храмът е открит по време на мащабна реконструкция на централната пътна артерия в Пловдив след проведени спасителни археологически разкопки.

По време на работата по обекта специалистите разкриват над 2000 кв. м. подова мозайка. Сред най-забележителните открития са изображения на над 70 вида птици, два мозаечни пода, създадени в различни периоди, множество колони и капители от вътрешността на сградата и от красивия й двор.  

Първият етаж е мястото на мозайките от по-стария археологически пласт и първата Базилика. Под нея е имало и стара езическа сграда от римския Филипопол, но от този период са останали съвсем малко артефакти. Нейното присъствие също ще бъде деликатно отбелязано в новия музей. Все пак акцентът са старите мозайки, които са показани in situ, както са открити.

В самото начало гостите ще виждат и един от първите шедьоври– известният и превърнал се в запазен знак паун. Цветовете на всяко камъче се открояват ясно, а формите, които образуват, са истинско произведение на изкуството.

Вторият етаж приема втория пласт мозайки. Те вече са извадени от своя контекст и се възстановяват на база археологическите открития, а за разлика от неравния долен слой са  изравнени. Стилът им е много по-различен, с множество птици, вместо по-декоративните и абстрактни форми долу.

Изпод четките на реставраторите изникват не просто контурите на пернати, а птици с ярко оперение и в изключително правдоподобни пози – мъжкар в атака, екземпляри, съсредоточени в търсене на храна, майка, хранеща малкото си, и друга в отбранителна поза. Самите птици се превръщат във важна част от експозицията – на един екран всеки посетител ще може да избере дадена птица, съществуваща пред него на мозайка, и да научи повече за нея – дали я има още днес, как изглежда, къде живее и тн.

В бъдещия музей античнитe мoзaйĸи и мнoгoбpoйнитe apтeфaĸти щe бъдaт излoжeни и пpeдcтaвeни чpeз тexнoлoгични peшeния oт пocлeднo пoĸoлeниe, вĸл. дoбaвeнa и виpтyaлнa peaлнocт, тъч-eĸpaни и дeтcĸa “Зoнa нa oтĸpитиятa”, ĸoятo пoĸaзвa иcтopиятa нa Бaзилиĸaтa пo paзбиpaeм, зaбaвeн и вълнyвaщ нaчин. Очаква се тя да бъде отворена за посетители през 2020 г.

През тази година ЮНЕСКО одобри кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол за включване в Индикативния списък за значими културни и природни обекти.

Източник: Lost in Plovdiv

 
Неделя, 08 Декември 2019 12:11

Къде да отидем вечер в Кършияка?

Продължаваме обиколката си по-кварталните барове със северната част на Пловдив

 

Прекарахме по една събота вечер в Кючук Париж, а наскоро и в квартал Тракия. Е, сега дойде моментът и на периметъра, северно от река Марица. В Кършияка една голяма част от нощния живот и всякакви заведения и магазини са концентрирани около големите хотели. Дори спокойно може да твърдим, че района, заключен между булевард България и Пешеходния мост си е направо своеобразен център на квартала. А ето и някои от предложенията ни за места, които може да посетите за по питие вечер:

Escape Modabar Plovdiv                                      

Escape е едно от заведенията, което повече от 10 години не е сменяло името и концепцията си. То все още си остава мястото, в което може да пиеш както кафе с приятели в градината, така и да купонясваш под звуците на качествена музика. Всеки петък и събота вечер зад пулта застават ди джеи, които да гарантират доброто настроение, много танци и наздравици сред клиентите.  Работи дълго след полунощ, така че партито е гарантирано. Богата селекция от напитки и кухня, в случай че имате нужда от нещо хапване.

E’memento Lounge Bar

В непосредствена близост до Escape Modabar е и следващото ни предложение. То също е от вида bar and diner, където може както да пийнете добър коктейл, така и да заложите на нещо за утоляване на глада. Дори в делничните дни имат обедни предложения за намиращите се в района. Уикендите са запазени за ди джей сетове, а през седмицата може и просто да разпуснете с приятели след дългия работен ден.

Planet Club La Dolce Vita

Миналата година емблематичното заведение празнува своето пълнолетие, а явно с годините обстановката и концепцията стават все по-добри. Това е мястото, което няма нужда от много представяне. От него започна идеята за клубните партита под тепетата и вече 19 години едни от най-яките вечери са именно тук. Разнообразни коктейли, качествени алкохоли и гостуване на едно от най-популярните имена зад пулта. Често правят тематични вечери и наистина при тях вече толкова години петък и събота все още ви е нужна резервация.

Други популярни места са Martini Bar, точно срещу Гранд Хотел Пловдив, който е особено посещаван през лятото заради удобната градина, и Estrella Bar & Dinner. Последният се намира точно срещу Escape и в нещо също има кухня и обедно меню. Организират се доста тематични партита – салса, кизомба, куизове, а и през деня е любим на родителите, тъй като има място и за малчугани.

Два пиано бара също са на разположение на почитателите на този тип забавления, така че събота вечер в Кършияка може да бъде доста забавно преживяване, особено с добра компания.

А кои заведения посещавате вие?

Източник: Lost in Plovdiv

Страница 1 от 1662

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…