Капана.БГ

Капана.БГ

С честване пред барелефа на Юрий Гагарин, видеопрезентация на НЧ "Съвременик" и фотоизложба в музея в Крумово

Международният ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, ще бъде тържествено отбелязан днес в Пловдив. На този ден през 2021- ва година 60 години от първия успешен полет в Космоса.

Програмата включва:

Видео презентация с документални кадри за Юрий Гагарин, достъпна за свободно гледане от 9:00 часа на 12.04.2021 г. на фейсбук страницата на Народно читалище "Съвременик".

В 11.30 часа пред възстановения барелеф на летеца-космонавт Юрий Гагарин“ ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на Представителният духов оркестър на ВВС. Церемонията е организирана от Дружеството за приятерство с народите от Русия и ОНД.

Стената с мозаечно пано е изградена в началото на 70-те години на първото колело на Панаира – кръстовището на бул. „България“ и бул. „Цар Борис III Обединител“.

Проектът за мозайката е на Йоан Левиев. Изобразена е фигура в полет, заедно с три дати – на раждането, на полета и на смъртта на Гагарин. В самата стена има кръгъл отвор, а над нея стълб с топка – също свързани с космическата тема. Първоначално барелефът е бил изработен от метал, разбит и откраднат. През 2017-а година, той бе възстановен от черен мрамор. Същата година дата 12 април започна отново да се отбелязва в града.

Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса отбелязва и Музеят на авиацията в Крумово. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. Тя представя част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, които са дарени на Музея от самия него.

Любителите на историята ще имат възможност да се запознаят с презентацията „Юрий Гагарин в България“. Тя разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса, осъществено само 40 дни след като той прави 108 минутната обиколка на Земята с космическия кораб „Восток 1“. Музеят ще посреща посетители от 9.00 до 17.00 часа с обичайните си входни такси.

Продължаваме с разказите си за емблематични пловдивски фигури, които под една или друга форма са оставили своята следа в историята на Града под тепетата

Александър Георгиев Николов с прякор Сашо Сладура е известен български джазов музикант. Макар че става емблематична фигура за София и Пловдив, музикантът всъщност е роден в Плевен на 15 септември 1917. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина, а майка му е чехкиня — дъщеря на управител на голям чешки замък. От Плевен семейството се премества в Пловдив, където бащата е назначен за директор на Симеоновата градина в центъра на града. Александър завършва италианско училище в Пловдив, френския колеж в Пловдив „Св. Августин“ и след това учи музика в консерваторията в Прага.

След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторанта към хотел „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Комунистическите управници са чести гости на забавите, недостъпни за народа от заводските цехове и строителните площадки, а на различни официални празници идва да слуша джаз самият Вълко Червенков с антуража си. Сладура не се страхува да разказва вицове и майтапи за социализма и хората на власт.

Но особено опасно става за бохема времето след 1956 г, когато на власт идва Тодор Живков.  Тогава Държавна сигурност започва да следи Сладура и агенти на службите го подслушват и докладват ежедневно и навсякъде. Папката на „Обекта“, както ченгетата са кръстили Сашо в досието му, става все по-дебела. Зевзекът обаче не прощава с вицовете си и на новите управници. На 25 декември 1959 г. той получава първата си присъда за уронване престижа на народната власт и на българо-съветските отношения. Осъден на 1 година, Александър Николов излежава в затвора 7 месеца.

Той обаче не се радва дълго на свободата си. На 19 август МВР издава заповед музикантът да бъде изселен в разградското село Ушинци и да работи в местното ТКЗС. Още в края на 1959 г. Мирчо Спасов обаче е започнал да съставя списък за ликвидирането на „упадъчни елементи“ и на първо място в него е Александър Николов „Сладура“. Определен е да бъде изпратен в ТВО Ловеч. Има pазлични веpcии. Споpед една от тяx пpичината музикантът да попадне в лагер е „милиционерски“ виц.

На 15 септември 1961 г. Сашо е арестуван и след като прекарва осем нощи в килиите на ДС, се озовава в трудовия концлагер „Слънчев бряг“, край Ловеч. Инструкциите към началника на лагера Николай Газдов и помощниците му са ясни – Сладура да бъде докаран до „естествена смърт“. Според едни Сладура е убит още в деня на пристигането си в Ловеч, според други успява да преживее едва 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. В смъртния акт е записана причина за смъртта – ангина.

Независимо как и кога умира с естественото си чувство за хумор и музикалният си талант, Сладура оставя трайна следа и се превръща в легенда. Много от вицовете му се разказват и до днес. Други анекдоти са преработени и се разказват със съвременно звучене.

В град Пловдив през месец септември 2002 година е поставен негов паметник в пространството между Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Античния театър.

Източник: Lost in Plovdiv

 

 

Нещо ново да научиш искаш ли да? Ако Йода стоеше пред теб, така би те попитал дали искаш да разбереш малко известни факти за обичаната от поколения сага Междузвездни войни”. Без изобщо да се бавим повече, директно ти представяме 6 интересни факта, които може и да си пропуснал.

 

Йода е трябвало да бъде изигран от маймуна

 

 

Според книгата The Making of Star Wars от J.W. Rinzler, първоначално Джордж Лукас е планирал героят Йода да бъде изигран от сладка маймунка, която носи маска и бастун.

 

Харисън Форд е можело да не бъде избран за Хан Соло

 

Ето с кого е трябвало да се пребори за ролята: Бърт Рейнолдс, Ал Пачино, Джак Никълсън и Кристофър Уолкън.

 

 

Гласът на Чубака е електронна смесица от звуците на различни животни

 

За да се постигне гласа на Чубака са използвани звуци на мечки, моржове, лъвове и язовци.

 

Хан Соло почти умира в края на „Завръщането на Джедаите”

 

Гари Къртс, продуцентът на „Завръщането на Джедаите” споделя, че първоначално е било замислено Хан Соло да загине. Но тъй като Джордж Лукас смятал, че убиването на главен герой ще повлияе негативно на продажбите на играчи и продукти, Хан Соло бил спасен. 

 

Дарт Вейдър не се допуска до официални събития на сагата

 

 

Достъпът на Дейвид Провс, актьорът, който играе Дарт Вейдър (само тялом, без гласа), до официални събития на „Междузвездни войни” е забранен, тъй като Джордж Лукас го намира за досаден.

 

Джордж Лукас напуска „Гилдията на режисьорите”, заради „Нова надежда”

 

Джордж Лукас предпочита да плати глоба и да се оттегли от „Гилдията на режисьорите”, пред това „Епизод IV – Нова надежда” да започва с надписите с нормална последователност.

 

Надяваме се наистина да не си знаел тези факти за „Междузвездни войни” и да си научил нещо ново и интересно от нас. Ще се радваме да ни споделиш в коментар кой е любимият ти филм от поредицата, както и още любопитни факти.

Източник:

 

 

Регионален етнографски музей – Пловдив представя „Истории от порцелан. Образи от великото херцогство люксембург“

 

На 10 април 2021 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се експонира уникална колекция от сувенирни порцеланови чинии. Те са събирани години наред от Атанас Атанасов – българин, който работи и живее в Люксембург и иска да ни каже, че красотата няма граници и може да сближава различните култури.   

 

Колекцията съдържа над 300 рисувани експоната, свързани с културното наследство и природните богатства на Люксембург. Изложбата е разделена на различни теми, които са част от историята и традициите на херцогството: архитектура; региони, градове и общини; институции, важни годишнини и международни събития; светци покровители на занаяти и графства. В тези раздели има мини-колекции и подтеми, за да може да се онагледи историческият разказ.

 

Богатото архитектурно наследство е представено в сувенирните чинии с множество изображения на замъци, превърнали се в своеобразна емблема на Люксембург. В страната има запазени над 100 замъка от Средновековието, част от които са туристическа дестинация, а останалите се обитават и до днес. Друга гордост са изображенията на различни градове, емблематични сгради и мелници.

 

Географски региони, градове и общини са следващото тематично ядро в изложбата, което представя селища, културни паметници, градски символи и поминъци по долината на река Мозел. Особено атрактивни са сериите, представящи формированията на армията и полицията, както и серията „Лак-де-ла-От-Сюр“, представяща северозападната част на херцогството, чиято територия е част от националния парк на Люксембург От-Сюр.

 

Велико Херцогство Люксембург е едно от родните места на компанията Villeroy&Boch. Още през ХVІІІ в. майсторите Бох и Вилероа, независимо един от друг създават фабрики за порцелан и изображения върху него с печат.  През 1836 г. двамата собственици Бох и Вилероа подписват споразумение за създаване на съвместно предприятие под името Villeroy&Boch. Днес компанията е крупен производител на керамика, фаянс, порцеланови изделия, стъкло, църковна утвар и др. Има представителства в 125 страни в света и 14 завода в Европа, Азия и Америка. Порцеланът и керамиката, произведени от Villeroy&Boch са обект на колекционерска страст по цял свят.

 

Ако искате да видите порцелановия разказ за историята на Люксембург, посетете изложбената зала на РЕМ – Пловдив от 10 април до 15 юни 2021 г. 

 

 

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителна зона“ (превод: Надя Баева, 320 стр., цена: 20 лв.), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

 

 

 

От 10 до 12 април Музеят на авиацията в Крумово ще отбележи Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса.

По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. Тя представя част от снимките, направени от Георги Иванов по време на полета на космическия кораб „Союз-33“, които са дарени на Музея от самия него.

И в трите дни любителите на историята ще имат възможност да се запознаят с презентацията „Юрий Гагарин в България“. Тя разказва за посещението на първия човек, летял в Космоса, осъществено само 40 дни след като той прави 108 минутната обиколка на Земята с космическия кораб „Восток 1“. В презентацията са използвани архивни снимки от фонда на Музея, съхранили еуфорията по време на посещението на Гагарин в София, Пловдив, Казанлък, Плевен, Варна.

И в трите дни – 10, 11 и 12 април, Музеят ще посреща посетители от 9.00 до 17.00 часа с обичайните си входни такси.

 "Музиката е магия, моят начин да достигам до мечтите си, а подарък за мен е, че мога да я споделям с всички вас, които я слушате, и искрено се надявам да донесе на всеки онова, от което най-силно се нуждае! Подарявам ви музика!" /Зорница Иларионова

С новия си трети албум "Le Cadeau" издаден от "Гега Ню", младата цигуларка Зорница Иларионова  се е заела с предизвикателството да ни поднесе своя "подарък": една силна програма  на четири еталонни творби от цигулковия репертоар.  Гръбнакът на тази програма е комбинацията  Ернест Шосон, Цезар Франк, Клод Дебюси и Сен-Санс/Изаи. Тези  вечни модели на френската чувствителност, са интерпретирани фино, с прецизност и впечатляват с изискан  и вълнуващ контраст между нежната утеха на рядката красота и емоционалната трансформация.

В записите, които се предлагат в компактдиска, се усеща стремежът на Зорница Иларионова да  нанесе своя личен щрих в дълголетната история на произведенията, които е подбрала. Прави го деликатно, вложила сериозния си технически арсенал, за да очертае стиловата специфика на всеки един от тези шедьоври.

Завладяващите мелодични линии, съчетани с необичайно богатите акомпанименти на пианистката Мария-Елена Средева, са една възможност за  всеки любител на музиката да направи своето пътешествие назад във времето, за да се докосне дo елегантния и емоционален свят на френската belle époque музикална съкровищница.

Малко преди да излезе новият й албум „Le Cadeau”, Зорница Иларионова показва изключителната си техника и звукоизвличане пред журито на Международния конкурс “Danubia Talents” в Унгария, където печели първа награда с изпълненията си на произведения от Камий Сен-Санс, Йожен Изаи и Ян Сибелиус. Получава и  Първа награда в категория “Камерна музика”  заедно с пианистката Мартина Табакова. Първата й награда в нейната категория е още по-значима, като се има предвид, че е спечелена при многобройна и много силна конкуренция на участници от Китай, Япония, Южна Корея и Европа.

 

***

Компактдискът е издаден от музикална къща "Гега Ню" със съдействието на: проф. Павлина Доковска и Американска фондация за България, и НМУ “Любомир Пипков”.

Записът е осъществен през 2021г. в Националното музикално училище "Любoмир Пипков", София. Тонрежисьор, монтаж и мастеринг: Павел Стефанов, фотограф - Надя Андреева, модни брандове - Alessa и AndyVil, стилист - Мариам Кочиян.

Очаквайте албума „Le Cadeau” на Зорница Иларионова в музикалните магазини.

 

 

 

Страница 1 от 1866

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…