Капана.БГ

Капана.БГ

На 17 декември от 18 часа в най-новото експозиционно пространство в града Зала "2019" на ул. "Гладстон" 32 ще бъде представена изложбата "100 на 100 пловдивчани" на куратора Костадин Отонов.

Кураторският проект има петгодишна история, припомня художничката Вихра Григорова: „Всичко започна с първата изложба от творби на пловдивски художници в

галерия „А+“, открита под заглавието „100 на 100 пловдивчани“. В нея десет от ключовите пловдивски художници представиха по една картина с размери 100 х 100 см - всеки със своя стил и визия за живописта, подчинен на указания формат, но верен на

своето творческо кредо. Така закодираните в заглавието 100 на 100 станаха не просто сантиметри, а разшириха смисловата връзка като 100 процента, нещо напълно автентично, истинско и пълноценно – и то от Пловдив. Кураторът Костадин Отонов и неговият екип

провидяха в тази символика не само стопроцентовата връзка на авторите с нашия град, но и дадоха стопроцентова гаранция, че предлагат за зрителя стопроцентов продукт.“

В последвалите изложби постепенно се включват автори от цялата страна, свързани по някакъв начин с Пловдив. А размерът вече е 100 +. Броят на художниците също приближава стотица.

Както отбелязват организаторите, именно квадратът 100 на 100 см бележи границата между камерния и големия формат и дава възможност както за кавалетен, така и за

монументален подход. А идеята на куратора е да отвори пространство за размаха на художника, да даде на публиката рядката възможност да се срещне с цяла колекция от творби с подобни размери.

Изложбата, организирана от галерия А+, се осъществява със съдействието на Дружеството на пловдивските художници и Градска художествена галерия - Пловдив.

Проектът е част от Културния календар на община Пловдив за 2019 година.

Изложбата е с вход свободен и може да се види до 20 януари.

На 12 декември 1930 г. в Пловдив е роден Еди Казасян. Учи пиано при Зорка Саян и проф. Панка Пелишек. Завършва право в СУ „Климент Охридски“ (1954). Започва дейността си свързана със забавната музика, като пианист в оркестрите на Христо Вучков (1956) и Димитър Ганев (1957).

През същата 1957 г. среща Леа Иванова. Влюбват се и за двамата това е голямата любов. Макар, че още от 1941 г. 11 годишния Еди е безнадеждно влюбен в Лея, след като я чува да пее в един пловдивски бар. Той, е и началото и краят на Леа. Хубавото време за двамата са 60-те години.

Те пътуват на турнета в Румъния, Унгария, Югославия, Германия. Леа пее в Белград с оркестъра на Куинси Джоунс. За всички е ясно, че тя е певица от световен ранг, но в родината си трябва да се снишава, за да не й спрат пътуванията извън граница. А тя не може да се снишава. Характерът й е такъв – зодия Лъв е, и затова избира и такова артистично име – на лъвица – Леа.

Истинското й име е Лиляна, но то й е някак чуждо на характера – повече й подхожда да бъде… лъвица. Стават семейна и творческа двойка до края на дните й. Обичат се, сърдят се, ревнуват се, но в продължение на 30 години, въпреки всичко, са заедно.

Еди сформира нейния оркестър и го ръководи до края на творческата й кариера. Оркестърът съпровожда Леа Иванова в гастролите й в Румъния, Унгария, Германия („Фридрих щадт палас“), Западна Европа (с изключение на Великобритания и Италия), САЩ, Южна Америка и Близкия Изток, участва в осъществяване на албумите й в Румъния, Унгария и Германия.

Започва да композира сравнително късно – първата си песен представя на фестивала “Златният Орфей“ (1976) – „Песен за гълъба“.

Песните му са близки до жанра на френския шансон и са написани върху стихове на поети като Петър Караангов, Любомир Левчев, Борис Христов, Георги Константинов, Христо Фотев. Изпълнявани са от Леа Иванова, самия него, както и от различни млади групи и изпълнители…

Леа се разболява от рак и той е дълбоко покрусен, не се отделя от леглото и. Последния ден от нейния живот, по обяд изключително красива кристална ваза, поставена на мраморната масичка в хола, се пръска на стотици парчета, без никой да се е докосвал до нея…

Присъстващите са стъписани и онемели, само Еди тихо промълвява: „Това е моята Леа!”. След смъртта на жената на живота си Еди никога не намира щастието. Приятелите му ще го запомнят като един много натъжен и самотен човек. Заедно с Г. Георгиев създава книгата „Би трябвало да имам два живота“, посветена на Леа Иванова (изд. „Музика“ – 1989). След дълги митарства, през 1999 успява да убеди киноцентър Бояна да започне работата над филма по негов сценарий „Страсти за Леа” (реж.Николай Йотов). Еди Казасян почива през 2004 г.

Източник: Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са  сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други,  събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“. Още за книгата му може да видите ТУК.

 

В петък 13-ти, в зала 13 в АМТИИ ще се проведе среща с писателя и журналист Пламен Асенов -автор на поредицата от книги „Великите европейци”  и преподавателя в АМТИИ Александър Гьошев, автор на илюстрациите в книгата.

Преди да се превърне в книга, „Великите европейци“ се ражда като радиорубрика в ефира на БНР – Радио Пловдив с радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура и социален живот. Предаването живее в ефир до днес вече седем години.

Срещата в АМТИИ в петък, 13-ти в 13-та аудитория от 16.30 ще бъде първата с академичната общност в Пловдив.

 

Atelier Vesselin Roussev представя  изложба на Иван Тотев – рисунка и скулптура. Откриването на вернисажа е на 12 декември 2019 г., четвъртък, от 18:30 ч. в галерия AVR Atelier Vesselin Roussev, ул. Найден Геров 5. Експозицията е от акварел и скулптури.

Иван Тотев е на 61 години и има в творческата си биография редица както самостоятелни, така и съвместни изяви. Произведенията му носят неговия личен артистичен поглед, неговите мисли и преживявания, но резултат и от натрупванията на влияния, на митове, на възторзи и разочарования. Той се опитва да синтезира нещата – и композиционно и смислово, и да ги освободи от илюстративност, кокетност и евтин чар, като си налага да не напуска границите, отвъд които е така модната напоследък еклектика.

“Моите произведения са материализацията на моята съзидателност, на амбицията ми, на знанията и невежествата ми, на вярата и съмненията ми, на упованията ми…, нещо от светлите и тъмните страни на моята личност, но най-вече моите неща са моето его. С годините образите се натрупват като свидетели за преживявания и мисли…”, казва за творбите си Иван Тотев.

Той вярва, че образите във визуалните изкуства, в това число и скулптурните, трябва да живеят и да се движат във времето по собствени траектории, ако е възможно – без намесата на автора. Че зрителят трябва да бъде оставен начисто с изкуството, без да бъде съблазняван с харизми и рекламни похвати. Това прави нещата трудни, на моменти и невъзможни, но когато въпреки всичко се случи нещо значимо и добро, удоволствието е неописуемо.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ за 2019 г. бе връчена на Яна Букова, за стихосбирката ѝ „Записки на жената призрак”, издадена от „Жанет 45“.

Победителката получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, придружен с парична премия в размер на пет хиляди лева.

Церемонията по връчването на престижната поетична награда се състоя на 11 декември (сряда) 2019 г. от 18.00 в Клуб „Перото“ в НДК.

Яна Букова е поет, писател и преводач. Завършва класическа филология в Софийския университет. Автор е и на стихосбирките "Дворците на Диоклециан" (1995) и "Лодка в окото" (2000), на сборника разкази "К като всичко" (2006), на романа "Пътуване по посока на сянката" (2009, второ издание 2014) и на „4 приказки без връщане“ (2016). Занимава се с превод и редакция на поезия и философски текстове от новогръцки, старогръцки и латински. Тя е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за превод от гръцки език на художествена литература. Нейни стихове и разкази са публикувани в различни антологии и списания в Аржентина и Албания, в САЩ и Швеция, в Чили, Франция, Сърбия, Великобритания и Унгария.

Вижте интервюто с нея по повод последната ѝ засега стихосбирка "Записки на жената призрак" ТУК, както и по-ранен разговор, свързан с книгата ѝ "Пътуване по посока на сянката" ТУК

За наградата "Иван Николов" бяха отличени още две стихосбирки – „Почти всичко е наред“ на Виолета Кунева (изд. Жанет 45“) – за дебют, и специална награда за поетичната книга „Отворени възможности“ на Цвета Делчева (изд. „Ерго“).

Лична награда Божана Апостолова, основател на конкурса Национална награда „Иван Николов“,  връчи на Антон Баев за стихосбирката  „55 меланхолии“, (изд. Коала Прес).

В конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година.
Журито е в състав: проф. д.ф.н. Светлозар Игов (председател) – литературовед, литературен критик, поет и писател, доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, преподавател и литературен критик, Юлиан Жилиев – литературен критик и преподавател.

За наградата "Иван Николов" бяха номинирани 10 издания:

1. Антон Баев – „55 меланхолии“, изд. Коала Прес
2. Виолета Кунева – „Почти всичко е наред“, изд. Жанет 45
3. Иван Ланджев – „Ти, непрестанна новина“, изд. Жанет 45
4. Кръстьо Раленков – „Кислород“, изд. Литературен кръг „Смисъл“
5. Марианна Георгиева – „Изход“, Издателство за поезия ДА
6. Николай Бойков – „101 посвещения“, изд. Смол Стейшънс Прес
7. Цвета Делчева – „Отворени възможности“, изд. Ерго
8. Цветанка Еленкова – „Седмият жест II“, изд. Versus
9. Цочо Бояджиев – „Книга за разкаянията и утешенията“, изд. Жанет 45
10. Яна Букова – „Записки на жената призрак“, изд. Жанет 45

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

Носители на престижното отличие през годините са: Христо Фотев, Константин Павлов, Вера Мутафчиева, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Николай Кънчев, Калина Ковачева, Николай Заяков, Иван Методиев, Станка Пенчева, Ани Илков, Георги Господинов, София Несторова, Силвия Чолева, Красимира Зафирова, Кристин Димитрова, Антон Баев, Александър Секулов, Петър Чухов, Илко Димитров, Румен Леонидов, Марин Бодаков, Пламен Дойнов, Оля Стоянова, Йордан Ефтимов, Катерина Стойкова-Клемър, Васил Балев, Аксиния Михайлова, Красимир Вардиев и Валентин Дишев.

Комплексът за ролкови градски спортове е уникален с мултифункционална пирамида и единствения у нас басейн с дунапрен за скокове

Писна ни от чакане и празни обещания, затова взехме нещата в свои ръце, казват хората, които седят зад проекта

Съоръжението отваря врати тази събота

Ивайло Дернев

Първият в Пловдив закрит скейт парк отваря врати за почитателите на ролковите градски спортове тази събота. Третият такъв комплекс у нас, след тези в София и Варна, ще се простира на площ от 380 квадратни метра в бивше складово пространство,близо до Стъкларския завод. Той ще бъде открит с целодневни презентации, демонстрации и уроци по БМХ, кънки, скейт и тротинетки. Всичко ще се случва около множеството уреди за екстремни спортове, разположени в закрития Скейт Парк Пловдив.

В основата на проекта са шестима ентусиасти, които преди време решават да намерят подходящо пространство за реализиране на смелата си идея и да запретнат ръкави, за да я реализират в цялост. Правят го изцяло със собствени усилия и средства, обединени от една мисията- да създадат и поддържат подходяща и динамична среда за развитие на ролковите градски спортове. Идеята им е да предложат алтернатива за децата и младежите, за да могат да упражняват любимите си спортове целогодишно без значение от атмосферните условия.

„ Да, това е лична инициатива с лични средства от семейните ни бюджети и отделено лично време. Мотивацията ни е дългогодишното чакане и празни обещания, от които ни писна. Решихме да не чакаме на никого, а да вземем нещата в свои ръце”, казват авторите на проекта, все хора от кънки и БМХ средите от Пловдив и други градове.

Изграждането на парка им е отнело повече от месец. Работата е била денонощна. Съоръжението няма колони, след основен ремонт е, а подът е с ново покритие от полиран бетон. В комплекса ще има нов уред за феновете на екстремните спортове под тепетата- т.н. многофункционална пирамида за БМХ, кънки и тротинетки. Тя е подходяща за състезания от национално и международно равнище.

„Чрез този уред нивото на почитателите на различните градски ролкови спортове може да се вдигне много. Имаме общо близо 15 уреда, с различни трудности и за различни спортове, подходящи и за деца. Най-уникалното нещо в парка обаче е големият басейн с дунапрен за скокове, който е единствен по рода си в България. Той е подходящ за заучаване на трудни трикове. Искаме да осигурим безопасна и достъпна среда за всички”, допълват създателите на първия в града закрит скейт парк, който се намира на ул. „Георги Бенев”15. .

Ето и програмата на откриването в събота:

12:00ч. – Отваряне на портите
12:30ч.- Запознайте се с екипа на СКЕЙТ ПАРК ПЛОВДИВ – Презентация на проекта
13:00ч. DJ Dankis
13:00ч – 14:00ч – Безплатни уроци по Скейт, Ролери и кънки, и БМХ за деца. 7-14г. (Само с предварително записване във ФБ страница на парка)
14:00 – 14:30 – Тротинетки свободно каране
14:30 – 15:15 – Скейт
15:15 – 16:00 – БМХ
16:00ч. – DJ Brekz
16:00 – 16:45 – Кънки
17:00 – 18:00 – Супермен срещу Батман
Летяща сесия в басейна с дунапрен и награди за най-големите Батмани и Супермени.
18:00ч  КУПОН!

ВАЖНО!
За всички лица под 14год. е задължително използването на каска в парка и декларация от родител/настойник, която трябва да се подпише при първо влизане в парка.
Всички лица между 14-18 не са задължени да носят каска, но задължително трябва да се подпише декларация от родител/настойник при първо влизане в парка.

Двудневен коледен благотворителен базар и парти се организира този уикенд, 14 и 15 декември, във Wunderbaer. Събитието подкрепя цели три каузи- книжарница с мисия „Надежда“, Общински приют за безстопанствени кучета и Дом за пълнолетни лица с физически увреждания с.Езерово, община Първомай. Всеки ще може да подпомогне трите институции  като закупи избрани запазени и чисти лични вещи. На базара ще се предлагат дрехи и обувки, аксесоари, бижута, музикални плочи, книги, CD-та, домашна декорация, играчки.  Всяка вещ има препоръчителна цена, дадена от нейния притежател, а който я закупи ще реши сам къде да отиде сумата – в някоя от трите изброени по-горе инициативи.

За празничното настроение организаторите са поканили четирима DJ, бирата и кетъринга е от Hills Beer. Началото на базара в събота е от 14ч. От 17:00 до 23:00 ще пускат Fukko и Ebbesen (Vinyl). В неделя базарът отваря врати в 10 сутринта, а в 16 часа зад пулта застават Elen и Denitza.

Страница 1 от 1665

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…