Капана.БГ

Капана.БГ

Скеле се издига от стръмната страна на бившето Гръцко училище на склона на Джамбаз тепе. От страната на улицата към Стария град пък вече има плътна ограда, както и строителен фургон.

Бетонната сграда е собственост на Пловдивската митрополия и ще бъде преустроена по усмотрение на местната църква. Какви са детайлните планове все още обществеността не знае, но видът на сградата, който по неофициални данни вече е одобрен, ще се доближава максимално до старото Гръцко училище през Възраждането.

Освен самата сграда на Гръцкото школо, към двора ще се изградят и две малки помощни сгради. Одобрен е и проектът за малък параклис.

Половината от огромния имот бе подарен на Пловдивската митрополия от Георги Гергов и Пловдивтуринвест. Другата половина епархията откупи от наследниците. Конкретната сграда е бетонна и издигната през соца като проект за голям Ресторантски комплекс. Тя имитира привидно формите на Гръцкото училище, но със съвременни за соца строителни техники.

Тази седмица ни предстоят любими партита, филмови вечери и музика на живо

 

Снимка: Георги Матов

17 януари

Happy First Wunder Birthday

И ето, измина едно завъртане около слънцето, през което във Wunderbær са изпити близо 8000 живи бири Hills Beer. Екипът ни кани да празнуваме с тях този петък. Зад бара са усмивките на Поли, Краси, Анатолий и Васил, усвоили до съвършенство умението да точат живото пиво с лекота и да показват колбите с основните суровини. За празника ще ни зарадват със специални цени на живото пиво, в комплимент от хрупкави добавки, прясно изпечени от ресторанта на пивоварната. Интересен момент са две нови рецепти - на пушеното и нефилтрирано пиво Helles Rauch и на най-отлежалия и наситено малцов Smooth Bock. За музиката ще се погрижи Илин Папазян. Той ще ни зарадва с акустични изпълнения на любими парчета от много и различни стилове - от поп и джаз до рок и рап.

Wunderbær
19 часа

Amy Winehouse tribute @Bee Bop Café

За първи път през новата година ще имате възможността да се насладите на впечатляващия трибют на легендарната Ейми Уайнхаус! В програмата ще чуете всички хитове на британската икона, изпълнени от единствения проект в България, пресъздаващ съвсем истински музиката, настроението и визията на Ейми. В кожата на певицата и композитор, влиза добре познатата ни Едит Унджиян, а визуалната ѝ прилика и сходният тембър ще ви пренесат изцяло в света на Уайнхаус!

Bee Bop Café
21:30 часа
Вход: 10 лв.

Girls just wanna get drunk by Z.I.P

Триото Z.I.P. отново застава зад пулта на бар „Пощата“ и обещава щури танци до зори! Мега хитачки и баронски коктейли от Главния!

Пощата
21 часа

18 януари

Когато ме измисли @Vintage House

„Когато ме измисли“ е история за отказа на индивида да припознае себе си със заграждащото го общество. Невъзможността му за спасение, която го подтиква към единствения възможен житейски път – пътуването чрез любов. Откритието на малкия детайл, което го води към развихряне на въображението.  Да се обичаме по детски, реално и истински. Една история разказана от трима души с различни средства. Плачещото галещо пиано, стелещият се нежен глас и потиснатите емоции на егото.

История за забързания свят на липси и отказа ни да преминем от престой към пътуване и търсене. Единственото , което ни остава е да си позволим да си измислим нов свят. Тук започва нашето приключение, тук където вие ни измислихте!

Авторска любовна и социална лирика, изпълнявана от Илия Виделинов ще прелива и ще се преплита с нежни вокални изпълнения от Пепа Драгоева – Пепи, под звуците на пианото, подчинени на Павел Цонев.

Vintage House
21 часа
Вход: 10 лв.

The Great Value / vol. 6

Пукнаха фойерверки, после дойдоха пожарите в Австралия, след това бяхме на ръба на Трета световна война, земята изсъхна, въздухът стана още по-отровен, а в началото бе просто едно плахо „Повече няма да пия“. Видяхме до къде ни докара то. Нека повече не поставяме планетата и скромната ни цивилизация в риск.

Мото беше и пак ще бъде „Здрав дух, пияно тяло“. За да пребъде човекът и тази година.

Rock Bar Download
22 часа

Guilty Pleasure Party #8

до там и обратно
срамни мисли
весели погледи
дъх на маракуя
песни по масите
червило на чаша
музика от юлия
безплатни забавления
януари осемнадесети
събота в десет

Петното на Роршах
22 часа

19 януари

Стендъп комедия в Комеди клуб

Комеди клуб Пловдив е мястото за стендъп комедия в културната столица на България. Гледайте трима от най-добрите стендъп комедианти в страната само на сцената на Комеди клуба. Христо Радоев, Кристиян Терзиев и Ники Банков ще ви разсмиват в продължение на час и половина с най-добрите си и любими шеги.

Петното на Роршах
19:30 или 21:30 часа
Вход: 12 лв./ 10 лв. за учащи

20 януари

Филмов куиз

Тематичните куизове продължават с първо издание на филмов куиз в клуб „Фарго“ за 2020 година. Ще проверим филмовите си знания и ще се забавляваме с тематична музика, напитки и много настроение.

Отборите стандартно са между 3 и 8 човека, а състезанието се провежда в шест кръга с различна трудност и общо 55 въпроса.

Фарго
20:30 часа
Вход: 3 лв. на човек

21 януари

Sinoptik & Mindown in Plovdiv

Numbered Days Booking и Rock Bar Download с гордост представят съвместен концерт на нашумелите украинци от Sinoptik и местната алтърнатив машина Mindown.

Rock Bar Download
22 часа

New Candys /Venice, Italy/ Live in Plovdiv

New Candys са модерен рокендрол, смес от нео-психиделия, пост-пънк, поп и синематична концепция в тъмни нюанси. Споделят една сцена с групи, от които самите те са повлияни: The Warlocks, The Dandy Warhols, Black Rebel Motorcycle Club, The Brian Jonestown Massacre, Crystal Stilts.

Bee Bop Café
18 часа
Билети: 10 лв. на предварителна продажба; 15 лв. на място

Елфи: Дисекция на любовната измама в Литературен Салон "Spirt & Spirit"

Романът "Елфи: Дисекция на любовната измама" ще дойде при приятелите си и бъдещите си читатели в добре познатия на книгоманите Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив. Ще бъдем заедно със Зорница Джоринска, Ина Иванова и Мирослава Кацарова.

Петното на Роршах
19 часа

22 януари

Късо кино във Фарго: Най-доброто от 2019

Първото издание на „Късо кино във Фарго“ за 2020 г. ще бъде посветено на едни от най-добрите филми, които видяхме през изминалата година.

Ще видим, разбира се, прекрасния ОРОБОРОС - един от любимите ни филми за изминалата година. Той разказва за 70-годишния художник Брайън, който живее с жена си в Рамсгейт, прави изложби в Лондон от време на време и продава картини основно на приятели, познати и роднини. Вдъхновява го момента след смъртта, затова колекционира скелети на животни и птици или ги мумифицира, като ги заравя в градината си и ги изравя след известно време.

Тленните останки ползва за декорация на дома си и като модели за картини. Ако не рисува нещо мъртво, се опитва да изрази вътрешното си емоционално състояние и импровизира, оставя картината сама да изникне върху платното (често рисува с кредитна карта, вместо с четка). Филмът е сниман в продължение на два дни, като проект за университета UCA, затова и е само седем минути.

По време на снимките няма пострадали животни. Всичко в къщата му е умряло от старост, намерено е край пътя или е донесено от котка. Брайън също така свири в експериментална нойз група. Неговите музикални инструменти са развалено радио и железен пепелник, на който свири с лък от цигулка.

Ще видим и великолепната анимация ФЛЪТЪР. В нея главният герой, Флео, е чудновато същество, което… не може да лети. Точно тази негова мечта го кара да надскочи себе си, а по пътя – да намери нещо, по-силно от гравитацията.

Владимир Тодоров повече от 20 години живее в Съединените щати. След като завършва НАТФИЗ, започва пътя си от лондонското студио на Спилбърг, после продължава в Холивуд – с Warner Brothers, Sony Pictures, а от 2005г. работи на свободна практика. Стои зад визиите в редица филми на Робърт Земекис, поредицата „Хари Потър“, „Космически забивки“, „Стюарт Литъл“ и много други…

Ще видим и КАТО ЗАХАРЕН ПАМУК на Яна Лекарска, познат и като ТУК И СЕГА

В един от онези дни, когато всичко й се струва безнадеждно, Со-Ри среща един странен непознат. Той сякаш познава всяка нейна тайна, страх и мечта. И без да може да се спре, тя тръгва след него в посока, от която може и да няма връщане назад.

Не може да минем и без ЮРУШКАТА МАХАЛА. Късометражният (само 14 минутки) документален филм е невероятна смес от драма и див балкански хумор и показва до какво падение може да доведе разединението и враждата.

Фарго
19:30 часа

23 януари

Дискусия: Призови ме с твоето име / Blade of the Immortal

На 114-ата дискусия на Кино клуб Пловдив ще обсъдим два филма от 2017 г.:

Широко почитаният "Призови ме с твоето име" (2017) на Лука Гуаданино спечели Оскар за най-добър адаптиран сценарий (Джеймс Айвъри) и бе номиниран за още 3 Оскара, включително най-добър филм.

24-годишният американски студент Оливър (Арми Хамър) отсяда на лятно стажуване в северноиталианската вила на своя професор по археология, евреинът-американец с италиански и френски корени проф. Пърлман (Майкъл Щулбарг). Атмосферата в къщата е на сплотена идиличност – Пърлманови са семейство мечта – високо образовани красиви хора, които говорят свободно за философия, история и лингвистика и се целуват и прегръщат по коридорите на къщата си всеки път, когато се разминат. Синът на професора, Елио (Тимъти Шаламе) е 17-годишно одухотворено и талантливо момче: прекарва дните си в изучаване на класическа музика, четене на книги, каране на колело и излизане вечерно време по баровете в градчето.

Blade of the Immortal (2017) е 100-ният филм на легендарния японски режисьор Такаши Миике.

Филмът е адаптация по едноименната манга на Хироаки Самура, която разказва за безсмъртен самурай от епохата Едо, който трябва да убие 1000 злодеи, за да завоюва отново правото си да умре.

Фарго
20:30 часа

Източник: Lost in Plovdiv

Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата „Момиче с китара“ е специален подарък, който галеристката на „Резонанс“ Антония Димитрова му прави за именния си ден.

„В нейната галерия „Резонанс“ представям 21 свои платна – степени от пътя, по който вървя. Заедно с Антония нарекохме тази изложба „Момиче с китара “, разказва художникът.

За да подготви своите платната Матю Матеев има късмета да му позира една невероятна личност – професор Стела Динкова, преподавател по класическа китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изукство – Пловдив.  Преди 2 години Матеев я вижда на неин концерт в католически храм в Белозем.

„Съзрях един неин жест – с лявата ръка тя хвана музиката от пространството. И осъзнах, че не мога да не го пресъздам в платната си“, спомня си днес творецът.

Стела Динкова се съгласява да идва и да свири в ателието на художника, а той я рисува.

„Другият невероятен човек и музикант, който влезе в картините ми е родопският гайдар бай Дафо. Останалите образи на платната са от мен – това е творецът“, заключи Матей Матеев.

Част от изложба „Момиче с китара“ вече е била представена в Държавната художествена галерия Русе, но Матю Матеев я доразвива специално за галерия „Резонанс“. Картините от изложбата се продават. Освен една – момичето с китарата, което е на плаката. Нея творецът вече е подарил на своя десетгодишен внук. Истината е, че детето си я избра и аз не можех да му откажа, казва казва той.

Матей Матеев подновява изложбите си в Пловдив след четиригодишно прекъсване, за да „навакса“ той има амбицията през 2020 година да направи три изложби с общо над 60 платна. На 14 февруари – отново в галерия „Резонанс“ той  ще представи и втората част от изложбата си, която е нарекъл „Ябълката и след нея“. „В нашата религия ябълката е първичен символ. А ние – хората – сме след нея.“ – обясни замисъла си творецът.

 

Студенти от специалностите „Етнология”, „Социална антропология” и „История” представят теренни проучвания в село Свежен, община Брезово

Традиционния си студентски научен форум „Етноложко и антроположко лято 2019“ организира утре, 17 януари, Катедра „Етнология” на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” организира. Събитието е с начален час 10.00 ч. в зала КОМПАС на Ректората на ул. „Цар Асен” №24.

Студентите от специалности „Етнология”, „Социална антропология” и „История” към Философско-историческия факултет ще представят резултатите от проведените през лятото на 2019 г. теренни проучвания сред населението на с. Свежен, община Брезово. Темите, по които са работили младежите, са свързани с локалните измерения на културата, историческата и културната памет, материалното и нематериалното културно наследство на селото.

В следобедните сесии ще бъдат представени теренните изследвания на етнолози и социални антрополози в градска среда.

През 2019 г. студентите проучваха кварталите и специалните места за срещи и спомени в гр. Пловдив.

На събитието ще присъства  Христо Енков – кмет на Община Брезово.

Международната литературна награда „Ceppo“ (Premio Ceppo Internazionale Racconto), връчвана в Италия, отива при Георги Господинов. Наградата се връчва от 1955-а, а от 2006 става международна. Сред първите ѝ чуждестранни носители е и нобелистът Марио Варгас Льоса.

Българският автор е награден за книгата си с разкази „И всичко стана луна“ (E tutto divenne luna), издадена от римското издателство „Воланд“ в превод на професор Джузепе Дел’ Агата.

Книгата с разкази беше възторжено посрещната от големите италиански медии, като „Кориере дела сера“ и „Република“, където Господинов беше наречен „брилянтен разказвач“, „българския Кундера, пътуващ навътре към световете на всеки“, сравняван също с Борхес и Боланьо.

Организаторите съобщават, че Георги Господинов ще изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена „За тъгата, страховете, детството и други истории“. На следващия ден (14 март) ще представи най-новата си книга с разкази „Всичките наши тела“, която предстои да излезе в Италия отново в превод на професор Дел’ Агата.

Мотивацията, с която журито присъжда международната награда „Ceppo“ на Георги Господинов като разказвач, завършва с думите: „Благодарение на своето поетическо възприятие, подхранвано с меланхолия, но и с хумор, той успява във всичките си разкази да прояви силна емпатия между своя Аз и другите („Аз сме“), което е дарба на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове.“

Освен лекцията и представянето на италианското издание на „Всичките наши тела“ се предвиждат дискусии с автора и срещи с италиански ученици и студенти. Пътуването до там се осъществява благодарение на БКИ в Рим.

Не сме тук да даваме акъл, а да покажем какво правим и какво сме свършили до момента, каза директорът на „Софпроект” арх. Любо Георгиев

 

Желаем да използваме това, което хората от „Визия за София” ще представят и да работим по него, заяви главният архитект Димитър Ахрянов

 

Галерия „Капана” отесня за срещата на пловдивчани с екипа на „Визия за София”, която върви в момента с представянето на идеите на хората от столичното общинско предприятие „Софпроект” и ще завърши с дискусия. За събитието дойдоха всички експерти от ОП-то, които работят по анализите и планирането в градското развитие на София, водени от директора на предприятието арх. Любо Георгиев. Да чуят какво имат да им кажат колегите в галерията дойдоха множество архитекти, урбанисти, инженери, ландшафтни архитекти.

 

„Правим това събитие, за да се поучим от опита на колегите, преди да мислим за планиране. Да се поучим от хора, които работят по нов начин. Желанието ни е да променим работата на общината и това да помогне на хората. Желаем да използваме това, което хората от „Визия за София” ще представят и да работим по него”, каза главният архитект Димитър Ахрянов, който откри срещата.

 

„Не сме тук да даваме акъл, а да покажем какво правим и какво сме свършили до момента”, каза арх. Любо Георгиев, преди да даде думата на хората от екипа си, заедно с които извършва анализите и планирането във „Визия за София”. Повечето от тях разясниха, че проблемът в градското управление най-често е липсата на синхронизация между отделните дирекции, а не толкова корупцията.

 

Кметът Здравко Димитров не присъства на събитието, но през деня днес той подчерта, че общината има намерение да приложи опита на „Софпроект” и под тепетата да се създаде „Визия за Пловдив”.

 

Очаквайте подробности от срещата!

Събитието е с нова визия, не става ясно дали организатор е „София Мюзик Ентърпрайсис”

Не се знае и дали фестът ще получи финансиране от „Пловдив 2019”

Организаторите на Hills of Rock 2020 вече обявиха хедлайнер за тазгодишното издание на фестивала. Култовата американска банда Slipknot ще е голямото име на събитието това лято. Една най-популярните хеви-метъл групи в съвременната световна музикална сцена ще забие на Гребния канал на 26 юли.

Интересното в днешното прессъобщение е, че то идва от пощата на София Мюзик Ентърпрайсис, но не става ясно дали най-големият промоутър в България отново ще организира Hills of Rock 2020. Компанията вече няма нищо общо създателите и собствениците ѝ Иван Несторов и Димитър Ковачев- Фънки. В края на ноември миналата година Иван Несторов е прехвърлил всичко на напълно неизвестния за шоубизнеса Цветомир Добрилов, който вече е едноличен собственик и управител на СМЕ.

Освен това тазгодишното издание на фестивала ще има напълно нова визия, както се вижда от изпратеното днес прессъобщение. Не става ясно и друго- дали организаторите ще могат да разчитат на финансиране от „Пловдив 2019”, за каквото са кандидатствали през отворената покана „Наследство”, след като УС на фондацията все още не е решило дали ще даде зелен светофар за реализирането ѝ.

От прессъобщението на организаторите става ясно, че SLIPKNOT включват България в европейското си турне. Американската банда ще гостува за пръв път у нас именно на Hills of Rock 2020.

Фестивалът ще се проведе за четвърта поредна година, на Гребен канал Пловдив, на 24, 25 и 26 юли 2020 година. Всеки, закупил промоционален билет, има на разположение 10 дни от днес, 17.01.2020 (петък) до 26.01.2020 (неделя) включително, в които да реши дали има възможност за присъствие на обявените дати на фестивала - 24, 25 и 26 юли 2020 година. В противен случай, може да върне билета си на мястото, от което е закупен. Поръчаните билети онлайн, могат да бъдат върнати в офисите на съответния билетен оператор. Тридневни билети за събитието могат да бъдат закупени от днес на цена от 120, като тя ще бъде валидна до 29 февруари. След това ще се покачва до 180 лева при покупка през юли.

В продажба от днес влизат и еднодневни билети за отделните фестивални дни, които ще бъдат на цена 100 лева.

Съвсем скоро очаквайте информация за още групи, които ще видим на Hills of Rock 2020, съобщават организаторите.

За SLIPKNOT

Още от формирането им през 1995 година в щата Айова, те постигат не само невероятни успехи с проектите си, но се превръщат и в идоли на няколко поколения.

През август 2019 година излиза новият албум на SLIPKNOT „We Are Not Your Kind“, който е шестият студиен запис в кариерата им. Считан за един от най-добрите албуми на бандата, той оглавява класациите Billboard 200 в САЩ и Albums Chart в Обединеното кралство, и заема челни позиции в чартовете на десетки държави по света. Сингълът към албума, Unsainted, се превръща в глобален феномен и видеото към него става номер едно в стрийминг платформите по света за 24 часа, като събира над 60 милиона гледания в Youtube само за няколко седмици.

Вокалистът на SLIPKNOT Corey Taylor споделя: „Чувството да сме отново на турне в Европа е несравнимо! Без значение колко пъти се връщаме, винаги усещаме нужда да свирим там отново и отново. Едно е сигурно – публиката в Европа винаги е една от най-добрите в света!“.

Страница 1 от 1681

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…