Капана.БГ

Капана.БГ

Понеделник, 15 Август 2022 16:17

Пловдив в колаж на фасадата на БНТ

Животът на града в два колажа на двама творци оцвети фасадата на БНТ-Пловдив откъм Сахат тепе и Драматичния театър. Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия), участници в резидентната програма на общинато CONTEXT AiR, инсталираха вчера двете си работи, създадени след шест седмици провеждат теренни проучвания, срещи и разговори с хора, заснети стотици изображения от града. Резултатът от работата им е мащабна фотографска композиция с размери 5Х4 м, която от вчера е представена на една от стените на Регионален телевизионен център – Пловдив.

Целта на тази работа е да изследва фините, но смислени истории на Пловдив от миналото, настоящето и въображаемото бъдеще, черпейки вдъхновение, както от общността, така и от собствените интерпретации на художниците. Финалната композиция се състои от множество отделни елементи, вдъхновени от многопластовата идентичност на града.

Чрез този сблъсък на разнообразни пластове творбата изразява и възхищението на авторите от уникалната градска същност на Пловдив като място на древна история, социалистическо наследство, съвременна реалност и бъдещи мечти.

„Новини от дома“ е дългосрочен проект в развитие на двамата автори. В Пловдив те осъществяват неговото девето издание.

АННЕ ФЕРЕС (1988, Нидерландия) и ЛЮК КОНРОЙ (1990, Австралия) са мултидисциплинарно артистично дуо, базирано в Холандия. В изкуството си те се занимават със социокултурни теми по пълноценен, но шеговит начин, използвайки хумора и иронията като основни инструменти за критична рефлексия и изразяване. Практиката им включва фотография, дигитално изкуство, видео, звук, VR, текстил, текст и инсталация.

Интересът им към социокултурни теми се основава на опита на Анне в документалното кино и аудио-визуалния дизайн (Кралската академия на Изящни изкуства, Гент, Белгия, 2013 г.) и опитът на Люк в социологията и визуалните изкуства (Университет на Тасмания, Австралия, 2013 г.). В работата си те са особено заинтересовани от проекти, в които по-широки социокултурни събития, процеси и системи на макро ниво могат да бъдат оформени от лични преживявания на микро ниво.

За да достигнат до нови и уникални преживявания на микрониво, те често работят в различни културни и екологични контексти. Работейки в десет държави до момента, те черпят вдъхновение главно от нови и различни общности.

 

 

 

Регионален природонаучен музей - Пловдив кани на първата самостоятелна изложба "Илюстрации на риби от Норвежко море" на младия творец Александра Филипова. Експозицията ще бъде открита днес.

Александра Филипова е завършила "Опазване и реставриране на културни ценности" в университета „Complutense“, Мадрид и "Културен туризъм и културно проектиране+ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Зад гърба си има две други групови изложби в чужбина, в областта на пластичните изкуства и дизайна.

Изложбата ще бъде отворена за посещения в периода от 15 август до 28 август.

Там е отслужена за пръв път литургия на български език

До Освобождението камбаните висели на дърво в двора на Св. Богородица

Катедралната църква на Пловдив отбелязва своя храмов празник на 15 август. Счита се, че празникът „Успение на Пресветата Богородица“ е установен от Апостолите. От далечни времена той са предшества от пост , който продължава девет дни.

Църквата Успение на Пресветата Богородица“ в Пловдив е разположена в Стария град, между двата хълма Джамбаз тепе и Таксим тепе. На това място още през Средновековието е имало красива и величествена църква. Според документи, които датират от ІХ – Х в. храмът още тогава бил посветен на Божията Майка.

По време на Третия кръстоносен поход храмът бил плячкосан и полуразрушен. В последствие църквата е обновена като катедрален храм, около който възникнал манастир и място се превърнало духовно средище. След завладяването на града през 1371 г. манастирът край църквата бил разрушен и напълно унищожен. През периода на Възраждането от древната и величествена църква нямало и следа.

За времето от 1844 до 1845 г. брациговски майстори издигнали нова голяма църква, изцяло съградена от камък. Тя представлявала трикорабна псевдобазилика с внушителни размери. Първоначално неин ктитор бил Вълко Теодорович Чалъков (Големия) от Копривщица, заселил се в град Пловдив в началото на ХІХ в. Той бил според Константин Моравенов неин епитроп от 1825 г. до 1841 г., когато и починал.  Заместил го след това брат му Стоян Тодорович Чалъков. При него именно била издигната новата красива църква. Благодарение на влиянието си пред султана, успял да издейства ферман за построяване на църквата, съобщава Пловдивската митрополия. На северната врата на храма върху малка мраморна плочка, взидана в мраморна рамка на вратата, е издълбан надпис на български, който свидетелства, че строежът на църквата е започнал на 26 април 1844 г. и най-вероятно е завършил през 1845 г. Предполага се, че освещаването е станало в същата 1845 г. при митрополит Никифор на храмовия празник или по-късно в същата година на друг Богородичен празник.

По време на църковно-народните борби за независимост църквата „Св. Богородица” изиграла изключително важна роля. На 25 декември 1859 г., в деня на Рождество Христово, тогавашният Пловдивски митрополит Паисий заедно с поп Златан, председател на храма, отслужили тържествена Света Литургия, за първи път на български език. Това било първото голямо постижение на българите от Пловдив в борбата за църковна независимост.

През 1872 г. в град Пловдив в катедралния храм бил посрещнат първият пловдивски екзархийски митрополит Панарет. Така в Пловдив до 1906 г. съществували две митрополии – гръцка, при старата митрополитска църква „Света Марина”, и българска – при църквата „Света Богородица”.

След Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство при храма била построена и камбанария – през 1881 г., тъй като такава липсвала до тогава, и камбаните на храма били закачени на дърво, намиращо се в двора на църквата. Новата камбанария била построена по проект на чешкия инженер и архитект Йосиф Шнитер. Тя била издигната над западния вход на катедралата и била построена в стил руски класицизъм. В този си вид тя се е запазила и до днес.

Ремонтират камбанарията на Шнитер на катедралния храм

По своята същност представлява голяма триетажна кула, поставена върху четири стълба, свързани помежду си с големи арки, купол на камбанарията и четири камбани, излети от Лазар Велеганов от Банско, който като се преселил в Пловдив построил леярница и отливал камбани.

Целият текст може да видите в Под тепето

Снимка на корицата: Поглед към църквата "Успение Богородично", построена в 1844 г. /източник: Фото Пловдивъ/ Fb

 

Спектакълът на Laibach на 17 септември 2022 г. в Античен театър Пловдив с оркестъра и хора на Държавна опера Пловдив, с диригент Константин Добройков се отменя окончателно, съобщиха организаторите от Blue Hills Events.

"Поради обстоятелства извън нашия контрол няма да можем да ви осигурим уникалното и незабравимо преживяване, върху което работихме. Може да върнете закупените билети от 17 август 2022 г. до 31 декември 2022 г. в посочения по-долу ред", написаха те.

Сумите за билетите, закупени посредством партньорската мрежа на Eventim.bg, се възстановяват от конкретния обект, от който са закупени.

Билети, закупени от Касата на Кантус Фирмус в зала България, Стефани Реклама Русе (Билетен център Ани), Смарт Медия Тийм (Седмицата Русе) и Мюзик център Пловдив се връщат на адрес – София, ул. "6-ти септември" 58 с банкова сметка, по която да бъде възстановена сумата, заедно с име на титуляр на сметката и телефон за връзка.

В случай, че билетите са закупени от сайта на Ивентим БГ: - с кредитна карта - трябва да се изпратят до централен офис на Ивентим БГ - София, ул. "6-ти септември" 58 и до 7 работни дни ще бъде възстановена сумата по кредитната карта, с която са закупени.

Билети, закупени с опция print@home и eticket се връщат по имейл до Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. - с наложен платеж или по банков път – феновете трябва да върнат билетите си по пощата на адрес – София, ул. "6-ти септември" 58 с банкова сметка, по която да бъде възстановена сумата, заедно с име на титуляр на сметката и телефон за връзка.

Типично за автора, платната се превръщат в цветни експлозии, наситени с виталност, но и също толкова нежност.

Може да разгледате експозицията до 31 август 2022 г. в artnewscafe, Пловдив. 

“Light and Dust” представя нови произведения на Генчев, който остава верен на класическия си маниер, без да е лимитиран от образността и визуалните кодове на класическата живопис. Типично за автора, платната се превръщат в цветни експлозии, наситени с виталност, но и също толкова нежност. Индустриалните елементи пробиват фоновете и се стапят в силно сатурирани петна, поставени на ръба между битието и небитието.

Формите изчезват и отново се появяват, създавайки фино усещане за нематериалност и ефирност, които контрастират с грубата същност на самите предмети. Тази опозиция е допълвана от съчетанието на хиперреализъм с абстракция – разрушаването на образа до петно и повторното му възвръщане към материалност в алтернативна художествена реалност.

Генчев споделя, че не се интересува от създаването на натюрморт, индустриален пейзаж или фигурална композиция, а най-вече на сюжет, носещ в себе си алтернативния му поглед върху света. Авторът рисува изоставени места и обикновени предмети, в които открива нещо красиво отвъд бита. Златистата светлина и изящната рисунка преоткриват и преобразяват формите в ефирни симфонии, същевременно вибриращи с енергия и колорит, сякаш избухнали върху платното. Творбите се намират на границата на множество опозиции, но постигат хармонична същност, изграждаща алтернативна визуална реалност, в която всички контрасти взаимно се допълват.

Може да разгледате експозицията до 31 август 2022 г. в artnewscafe, Пловдив.
-
Димитър Генчев е роден 1985 г. в Пловдив, България. Живее и работи в родния си град. Художествено си образование получава в Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU) и е възпитаник на Rijksakademie в Амстердам. Негови творби участват в множество изложби като: Beauty and Decay, самостоятелна изложба заедно с Питър Бугенот, музей за съвременно изкуство De Domijnen, Ситтард, Нидерландия, Generation between enthusiasm and destruction, Kaskadenkondensator, международното изложение за съвременно изкуство LISTE в Базел, „Семеен портрет“ самостоятелна изложба в галерия Sariev, Пловдив, „Чуйте ни - Артистичен интелект“ (творби от колекцията на Дойче Телеком), Пловдив, The Good Machines самостоятелна изложба в галерия Gerhard Hofland, Амстердам. През 2016 г. творби на Генчев са подбрани от куратора Noor Mertens за секцията „Перспективи и концепции“ на Art Rotterdam.

Впечатляващият документален филм „Пъпна връв” ще ни доближи до природата идната събота. Премиерата на 80-минутната документална лента ще е на Беглика фест, след което може да се гледа свободно онлайн ТУК.

„Пъпна връв” е широко-спектърно преживяване на един цял сезон Природно земеделие и разказ за мъдростта на живота в симбиоза с природата. Филмът е поглед към гребена на еволюцията на човешкото съзнание през призмата на Природното земеделие. Преди хилядолетия земеделието поражда основополагащата промяната на човечеството към цивилизация. Може ли то отново да бъде ключа към следващия скок? Четири градини за природосъобразна храна, седем човека, които отглеждат храна по природни принципи и един баща, който желае по-добър свят за сина си, споделят тяхната мъдрост за живот в симбиоза с природата чрез визуален разказ и неконтролирани интервюта.

Филмът е създаден почти изцяло от екип от 4 човека от Пловдив и Асеновград без никакъв предишен професионален опит в тази сфера. Режисьор, сценарист и продуцент е Борис Попхристов . Кинематографията е дело на  Миро "JOSE" Марков, Цветан "BBOY" Мегленчев. Монтажът е на Борис Попхристов, Миро "JOSE" Марков, а музиката е на Атанас Петков, Сания Баракова. Във филма участва актрисата Мирена Васева.

„ Когато започнахме имахме само нашето вдъхновение и воля, и те ни водеха напред предизвикателство след предизвикателство заедно с нарастващата отговорност към хората участници и посланието на филма. Продукцията е изцяло вътрешна, напълно независима, без спонсорство или продуктово позициониране. Всички процеси и етапи по създаването - предварителна подготовка, заснемане, монтаж, озвучение, тониране… дори трейлъра, дизайна на постера и разработката на уеб сайта - целият труд този филм да се случи и да достигне до теб произхожда от малкия ни екип”, казват авторите на „Пъпна връв”.

Визуалният разказ ще ви отговори на въпроса "Как?", но не под формата на инструктаж, а като широко-спектърно преживяване на един цял сезон Природно земеделие - от пролет до есен - като оставя определени аспекти на въображението на зрителя, така че да позволи на неговите собствени познания и разбирания за света да участват в разгръщането на сюжета. А отговор на въпросът "Защо?", ще получите чрез неконтролирани интервюта на един тейк. Участниците не са били запознавани с въпросите или формата на крайния материал преди да застанат пред камерата. Оставени да се изразят свободно и откровено, вербално или чрез езика на тялото и на външния си вид, тяхната индивидуалност и странности са запазени и по време на монтажа дори и това да довежда до неконвенционалното усещане за крайния резултат.

„ Нашата цел е да вдъхновим хората към промяна - дори един човек е достатъчен, но двама, стотици, без значение точната бройка - колкото повече, толкова по-добре, защото в тези времена е от първостепенна важност да се инвестира енергия и ресурси за едно по-добро утре! Това е най-малкото нещо, което всеки трябва да направи! Останалата част от моето обръщение е самият филм!”, казва екипът.

 

Петък, 12 Август 2022 09:20

Програма LUCKY Дом на киното 12-18.08

От 12 август по екраните тръгва новият филм с Мария Бакалова - УБИЙСТВЕНА ИГРА

 

 

Каса за продажба на билети

Работно време: работни дни 16.00 – 21.00 часа

почивни дни- 10.30 – 21.00 часа

тел. 0889 200 601

Онлайн резервации и продажба на билети – kinolucky.com и boxoffice.bg

* Премиера

3D очила – 1,50 лева

(c) – зала Comfort с луксозни фотьойли12.08 /петък/

(c) 16:15 ч  МИНЬОНИТЕ 2 3D (9/10лв)

16:30 ч  СЪРЦЕТО МИ ТАНЦУВА (7/6лв)

(c) 18:15 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

18:45 ч  ОСТРОВЪТ НА БЕРГМАН (7/6лв)

(c) 20:30 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

21:00 ч  МЛАДИТЕ ЛЮБОВНИЦИ (7/6лв)

 

13.08 /събота/

(c) 10:45 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

12:30 ч  РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА (7/6лв)

(c) 12:40 ч  МИНЬОНИТЕ 2 3D (9/10лв)

(c) 14:20 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

14:45 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)

(c) 16:15 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

16:45 ч  ОСТРОВЪТ НА БЕРГМАН (7/6лв)

(c) 18:00 ч  ЕЛВИС (9/8лв)

19:00 ч  МЛАДИТЕ ЛЮБОВНИЦИ (7/6лв)

(c) 21:00 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

21:15 ч  БОГИНЯ НА СЪДБАТА (7/6лв)

 

14.08 /неделя/

(c) 10:45 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

12:30 ч  СБОГОМ, ГЛУПАЦИ (7/6лв)

(c) 12:40 ч  МИНЬОНИТЕ 2 3D (9/10лв)

(c) 14:20 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

14:45 ч  МЛАДИТЕ ЛЮБОВНИЦИ (7/6лв)

 (c) 16:15 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

16:45 ч  ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ (7/6лв)

 (c) 18:00 ч  ЕЛВИС (9/8лв)

19:00 ч  ОСТРОВЪТ НА БЕРГМАН (7/6лв)

 (c) 20:45 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

21:00 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)

 

15.08 /понеделник/

(c) 16:15 ч  МИНЬОНИТЕ 2 3D (9/10лв)

16:45 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (7/6лв)

(c) 18:15 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

18:45 ч  ОСТРОВЪТ НА БЕРГМАН (7/6лв)

(c) 20:30 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

21:00 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)16.08 /вторник/

(c) 16:15 ч  ЕЛВИС (9/8лв)

16:30 ч  БОГИНЯ НА СЪДБАТА (7/6лв)

18:45 ч  КНИЖАРНИЦА В ПАРИЖ (7/6лв)

(c) 19:00 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

(c) 20:45 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

21:00 ч  ОСТРОВЪТ НА БЕРГМАН (7/6лв)

 

17.08 /сряда/

(c) 16:15 ч  DC ЛИГАТА НА СУПЕР-ЛЮБИМЦИТЕ (8/9лв)

16:30 ч  КНИЖАРНИЦА В ПАРИЖ (7/6лв)

(c) 18:30 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

18:45 ч  КУБИНЕЦЪТ (7/6лв)

(c) 20:45 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

21:00 ч  СЪРЦЕТО МИ ТАНЦУВА (7/6лв)

 

18.08 /четвъртък/

(c) 16:15 ч  УБИЙСТВЕНА ИГРА (9/8лв) *

16:30 ч  РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА (7/6лв)

(c) 18:30 ч  УБИЙСТВЕН ВЛАК (9/8лв)

18:45 ч  ОСТРОВЪТ НА БЕРГМАН (7/6лв)

(c) 20:45 ч  ЕЛВИС (9/8лв)

 

21:00 ч  НАЙ-ЛОШАТА ЛИЧНОСТ НА СВЕТА (7/6лв)

Снимка: БТА

 

 

Страница 1 от 2074

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…