Капана.БГ

Капана.БГ

Вторник, 18 Декември 2018 09:37

Коледни подаръци с отношение

Екипът на Lost in Plovdiv е откроил отново няколко идеи, които показват истинско отношение, сред тоновете разнообразни продукти и празнични предложения

Дойде отново това време от годината, когато трескаво се лутаме в избора на най-подходящия подарък за любимите си хора. Сред тоновете разнообразни продукти и празнични предложения екипът на Lost in Plovdiv ще открои няколко идеи, които за нас показват истинско отношение.

Няма да ви заведем в големите търговски центрове, а до онези хора, които творят нещо с ръцете си и всеки подарък може да бъде уникален и запомнящ се.

Зад бранда Plovdiv La Malina стои една много симпатична дама, която иска да представи родния ни град чрез своя художествен талант и своите лични възприятия. Магнитите и картичките ѝ са ръчно рисувани и тотално различни като концепция и усещане от масовите материали от този тип. За нея, като град на художници, Пловдив трябва да бъде представен с нещо по-автентично и оригинално. На произведенията може да намерите както популярните и обичани места, които всички пловдивчани знаем, така и пъстри елементи, които да придадат цвят на творбата. Особено подходящи са за спомен от бъдещата Европейска столица на културата и за подарък в навечерието на 2019 – а. Може да ги откриете в туристическите информационни центрове, а съвсем отскоро може да си поръчате тениска, плакат или торбичка с дизайн  от любимия град.

Енкаустика, или изкуството да рисуваш с восък, е техника, с помощта на която всяка една творба остава уникална. Тя е изключително трудна за овладяване, тъй като боите непрекъснато се подгряват и в същото време трябва да се живописва много бързо. При нея няма време за корекции и първият слой остава последен. Това е и гаранция, че всяко произведение ще е неповторимо. Изящна картичка или единствена по рода си картина може да поръчате, или закупите от един от малкото майстори на тази техника – Дима Иванова.

А какво правите, когато искате да внесете светлина в живота на някого? Подарявате му ламБа. Творецът е Филип, а произведенията му са семпли и елегантни едновременно. Вдъхновява се от минималистичния стил и красивите  кубични и геометрични обемни форми. ЛамБите биват украсени с най-различни елементи и акценти от текстил, кожа, а защо не и цимент, а основата е от дърво. Гарантираме, че това е един оригинален подарък, който ще е извор на топли и приятни емоции.

Чанта, пълна с бира и ракия…Ако се питате, къде – мястото е крафт бирен бар „Котка и мишка” и пакетът под елхата за онзи приятел, с който купонясвате до сутринта, е вече готов. Остава само да изберете предпочитаната бутилка и…дори не е нужно да го опаковате специално.

Последното ни предложение може и да не е ръчно направено, но това, което ценим в него, е отношението. В Барака може да намерите огромно разнообразие от продукти за красота и парфюми, които те пренасят сред  неповторими пейзажи, вълшебни цветове и благоухания. Философията им разглежда красотата като перфектен баланс между благосъстоянието на тялото и хармонията на духа. Препоръчваме ги, защото се различават от масовите козметични предложения и залагат на по-малко на брой, но качествени продукти, за да са сигурни в произхода на суровините, както и за ползването на опаковки от рециклирани и рециклируеми материали.

Не пропускайте да си припомните предложенията ни от предходния празничен сезон и съветите за опаковане на подаръци. На вас оставяме само да се веселите безгрижно!

Вторник, 18 Декември 2018 09:08

Тайнствата на Непал

На последната среща на Клуб Фото Свят за годината ще се отправим на вълнуващо пътуване до Непал.

Христо Димитров пътува до там, за да създаде фото репортаж за тайнствата и ритуалите в тази далечна и тайнствена страна. Ще чуем и видим много истории за културата на местните. Ще се насладим на природата и ще попътуваме, макар и виртуално, до далечните земи, за да се заредим приключенски в края на годината.

Вход: 10 лв. / безплатно за членове на Клуб Фото Свят

Започваме в 19 часа в Rock Bar Download.

Можете да станете член на клуба по време на събитието.

За да се включите в събитието, молим да попълните регистрационната форма на тази страница.

"Сцена в джаза" и ТР "Сфумато" представят "Нирвана" от Константин Илиев.

Постановка Иван Добчев
Сценография Вeнелин Шурелов
Музика Асен Аврамов

Участват: Христо Бонин, Ирмена Чичикова

След представлението ще имате възможността да се срещнете с актьорите и да разговаряте с тях.

Надвесили сме като над бездна, защото стоим пред един от най-енигматичните български текстове за театър - пиесата "Нирвана". Двете действащи лица в нея са обозначени като МЪЖЪТ и ЖЕНАТА, но много скоро става ясно, че МЪЖЪТ - това е поетът Пейо Яворов, а ЖЕНАТА е Лора Каравелова. Пиесата има амбицията да реконструира последната нощ от съвместното им живеене, която завършва с два револверни изстрела... Много преди това той е написал стихотворението "Нирвана", а Константин Илиев взима това заглавие и го слага на титулната страница на своята пиеса.

Иван Добчев (13.09.2009)

Постановката на Театрална работилница "Сфумато" е играна пред публика в Отава, Монреал, Торонто, Виена, Брюксел, Лондон и печели многобройни награди за сценография, музика, режисура и мъжка роля.

Bee Bop CaféНачало: 19:00
Вход:10 лв.

Вторник, 18 Декември 2018 08:39

Антон Чехов и Синьо куче

Всяко синьо куче /а и не само сини, а и не само кучета/, за съжаление, понякога се среща с неприятели - несправедливости, дълги отсъствия, найлонови торбички и др. Когато това се случи, се обръщаме към най-хубавите, най-основните и най-важните неща за утеха, помощ и грижа. Книгите, и в частност творбите на Антон Чехов, са едни от тях. Време беше да направим срещата и официална. Каним ви да споделим това тази вечер в Art Club Nylon в 18:30 часа.

По-конкретно - ще си говорим за сборника "Дамата с кученцето", а още по-конкретно - ще се фокусираме върху следните 4 разказа - "Володя Големия и Володя Малкия", "Страх", "Дамата с кученцето" и "Шега".
Книжен клуб "Синьо куче" търси, формира и поддържа култура на четенето, говоренето за литература и книгите като ценност в съвременността. Говорим и мълчим поравно, а понякога е съвсем друго. Срещите са неформални, разнообразни в жанровата характеристика на литературните произведения и с динамично многообразие от участници. Винаги каним всеки.

За първа година организаторите създадоха категория поезия, която ще се превърне в традиционна в памет на Николай Николов – Ni.Co

Информация и снимки: Media Cafe

Какво ще се случи, ако Светът позволи на младите да го опишат? На този въпрос отговор търси порталът Media Cafe, който за седма поредна година организира националния конкурс за ученици и студенти за текст и кратък филм. Тази година темата бе „Нашият свят“, вдъхновена от талантливия пловдивски музикант Николай Николов – Ni.Co, който преди няколко месеца се спомина без време. Участие в конкурса взеха близо 300 човека от цяла България, на различна възраст. Най-младият участник бе едва на 12, а най-възрастните достигаха до 45 години. За първи път имаше категория поезия, която, като че ли, е най-близка до младото поколение. Тази година наградният фонд 3500 лв., а статуетките за призьорите бяха специално изработени от пловдивския художник Stern.

Самата церемония продължи 2:30 часа и се проведе в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив с водещи Илия Димитров и Едит Унджиян. За музикалната програма се погрижиха Пепа Драгоева и Илин, а залата бе пълна с млади и възрастни любители творци.
В трите категории кандидатите бяха оценявани от компетентно жури по точкова система. Филмите се оценяваха от Димо Стоянов от П.И.Ф., Александър Митов, Весела Матеева, Ивайло Христов и Владислав Севов. Прозата бе разгледана от Недялко Славов, Ина Иванова и Деница Димитрова. Поезията бе оценена от Ина Иванова и родителите на Ники Мариела и Цветан Николови. И тъй като твърде много творби заслужаваха награди, се раздадоха и доста поощрителни. В поезията тя отиде при Едит Унджиян. На трето място бе класирана Милена Иванова, която си тръгна с 200 лв. На второ място Белослава Стоянова с парична награда от 300 лв., а на първо Антоанета Белигашкова, която спечели 500 лв., статуетка, грамота и подаръци от Роза Импекс.

В категория проза се раздадоха две поощрителни награди – на Езги Ахмед и на Елена Минчева, които получиха грамоти и ваучер от Rapsody Travel. На трето място се класира Ива Абрамова с награда от 100 лв. и ваучер от Rapsody Travel. На второ Александра Александрова, която получи 200 лв., и на първо Веслина Райчева, която получи 300 лв. и статуетка.

„Всички наградени текстове заслужават първото място. Аз не ги класирам на Първо, Второ и Трето място, защото ми е много трудно да класирам цветове. Прочетох много цветове и всички ми харесаха – и червеното, и синьото, и зеленото, и жълтото“, сподели от сцената Деница Димитрова – зам. директор на Драматичен театър Пловдив.

В категория кратък филм имаше цели десет наградени. Поощрителните награди отидоха при Мелина Атанасова, Антон Ришев, Симеон Давчев, Кристиян Попов и Александра Караджова. На пето място остана Димитър Фердинандов, който получи ваучер от Photo Pavilion. На четвърто място се нареди актрисата Радина Думанян, чийто филм ни накара да се усмихнем и да съзрем цветната страна на живота. Радина си тръгна с чисто нов велосипед „Спринт“ от Макском. На трето място се класира Красимира Дуковска, която получи парична награда от 200 лв. Втори бе Стофеан Войводов – авторът на най-краткия филм. Той получи от организаторите и спонсорите 400 лв. Първото място грабна студентът по Режисура Жоро Ставрев с музикален клип към песента на Liter Jack и Георги Зайков „Аз съм с теб“, съдържаща фрагменти от гласа на Ni.Co. Жоро спечели напълно заслужено 800 лв. и статуетка.

„Много е хубаво, че този конкурс се организира за поредна година. Впечатлен съм как все повече млади хора искат да изразят себе си.“, каза Александър Матов при награждаването на финалистите.

Освен всичко Mediacafe.bg съвместно с Драматичен театър Пловдив подаряват и 100 билета на четири от елитните гимназии в Пловдив, които всяка година се включват активно в младежкия конкурс. Тази година най-активни бяха учениците от Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, като тяхната учителка Марияна Иванова първа получи символичната награда, която ще отиде в 10 „З“ клас, за представление по избор през следващия театрален сезон.

Понеделник, 17 Декември 2018 15:21

Капана посреща тазгодишното All Together Now

Деветото поредно издание на традиционното празнично парти All Together Now, организирано от artnewscafé, ще се състои навръх Коледа, 25 декември. Тазгодишното коледно събитие ще е в централно разположения в квартал Капана club VOID, като ще стартира в 22 ч. и ще продължи до 6 ч. сутринта, а входът ще бъде както винаги свободен.

Коледно-новогодишните празници са специално време в Пловдив, когато градът се изпълва със завърнали се, гостуващи и преминаващи хора, които освен семейния уют търсят и възможност за забавление и срещи. Аrtnewscafé, като емблематично пловдивско място за срещи, стартира поредицата партита All Together Now с идеята да бъдем всички заедно на празника под звуците на качествена музика, предоставяйки тази възможност на всички, на които не им се спи след семейната вечеря, съобщават организаторите.
За музикалната селекция от съвременна електроника ще се погрижат sayulke, стоящ зад проектите Мелформатор и Nordic Soundscapes, както и специален гост –  изненада, който е собственик на една от най-големите и редки колекции от плочи в Европа.

Традиционнaта коледно-великденска серия от партита по идея и изпълнение на екипа на artnewscafé All Together Now датират от 2014 г. и продължават успешно и до днес. Локациите се променят през годините (artnewscafe, Stage 51, club VOID), но винаги привличат аудитория от 300 до 600 забавляващи се хора, които заедно споделят празника.

Понеделник, 17 Декември 2018 13:48

Столипиновци снимат Столипиново

 

Фотоизложба „Другото лице на Столипиново“ ще покаже квартала през погледа на неговите деца и младежи този вторник – 18 декември, от 11 часа в галерийното пространство на Общински съвет. Инициативата по проект „Пловдив Заедно: премахване на гетата и граници в кв. Столипиново“ е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.  Тя се реализира от сдружение „Столипиново – Европа 21 век – Пловдив”, което от 2017 година провежда различни дейности в квартала. Акцент в тях са фотографските работилници с деца и младежи от 10 до 17-годишна възраст, които ще продължат и следващата година.

 

Ежемесечните творчески срещи  учат  младежите как да боравят с фотографска техника, как да улавят и пресъздават средата около тях, и как да използват въображението си. Изложбата е обръщение към публиката, която ще може да се  запознае с кв. „Столипиново“ по различен начин – чрез фотосите на младежите и помощта на техните обучители.

 

В изминалите месеци успоредно с фотографските дейности, сдружението организира и спортни тренировки по футбол с по-малките участници. През месец май тази година на игрището на „ул. Вратцата“ се проведе състезание между формираните отбори.

 

Интерес към децата от Столипиново прояви и екипът на инициативата „The Ball“, който проведе специални тренировки с тях и ги включи в европейската и световна обиколка на „Топката“ – символ на справедливата игра по футбол.

 

През 2019 г. фотографските и спортните дейности по проекта ще продължат с още състезания и творчески изяви на младите участници, както в Столипиново, така и извън познатите граници на квартала.

Страница 1 от 1377

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…