Капана.БГ

Капана.БГ

Понеделник, 17 Юни 2019 18:16

Господарите на улицата (ГАЛЕРИЯ)

Капана приюти стотици за Street Masters 2019

Снимки: Георги Матов

Господарите на улицата превзеха Капана през изминалия уикенд. Кварталът посрещна Street Masters 2019. Стотици почитатели на уличното изкуство посетиха няколкото локации на фестивала, за да видят и чуят на живо как се твори графит, как се танцува брейк или как звучи качествения хип-хоп. Мотото на фестивала тази година бе „Sounds of the Streets“ (Звуците на улицата).

Специално за събитието от Сан Франциско  под тепетата пристигна  влиятелният DJ QBert.Той е един от пионерите, който налага линията на пускане на музика на наслояване на барабани, баслинии и скреч солота едно върху друго. В Капана дойдоха още мегазвездите от Русия Mad Twinz и Inkie, хип-хоп соул артиста Tioneb от Франция, реге и днесхол идолите Jamakabi и Clip C от Англия и Ямайка. Публиката видя и изпълненията на многократния световен шампион по брейк Bboy Menno от Холандия, който бе част от журито на състезанията по време на фестивала заедно с абсолютната легенда Bboy Machine от САЩ и брейкъра Mr. Keyz от Франция.

Организаторите на десетото издание на фестивала за независима музика Electric Orpheus са се ангажирали да прилагат визията „Без отпадък“ (Zero Waste) във всички инициативи, съпътстващи тридневния музикален купон в полите на Родопите. За посетителите на събитието от 21 до 23 юни ще бъдат осигурени чаши за многократна употреба, както и картонени чаши, които ще се събират за рециклиране. Част от предлаганите на място храни ще бъдат в картонени тарелки и с дървени прибори. Не се толерира предлагането на храна и наливни напитки в пластмасови опаковки за еднократна употреба. Отпадъците на къмпингуващите и на гостите на фестивала също ще се събират разделно и ще бъдат предадени за рециклиране. По време на фестивала ще бъдат проведени и работилници за рециклиране и изработка на пластмасови значки. Всички посетители ще бъдат информирани и насърчавани да спазват за правилата за опазване на чистота по време на фестивала.

Electric Orpheus очаква посетители от България и региона, които ще се срещнат с 13 независими музикални банди и изпълнители от цял свят. За пети път фестивалът се провежда на територията на Вила Юстина в село Устина, близо до Пловдив. За гостите се предлага безплатен къмпинг и съпътстваща инфраструктура, както и съпътстващи събития и работилници за гостите и техните деца. На място ще се предлагат храни и напитки, пазар за музикални сувенири, размяна на плочи от винил, както и дегустации на български вина, чешка и немска бири, коктейли и гурме кухня. Входът за фестивала е със символична такса от 4 лв. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

„Усилията ни да организираме събитие без отпадъци са естествено продължение на промяната в културата на хората и желанието ни да пазим чиста природата и средата, в която живеем. Знаем и че сред адуторията на фестивала има много хора, които следват принципите на Zero waste в ежедневието си.  Наш дълг е да популяризираме културата на отговорното потребление и чистотата. Хубавото е, че вече има все повече заведения и събития, които насърчават гостите си да намаляват отпадъците и да рециклират това, което е възможно. Да пазиш чисто трябва да бъде естествена част от фестивалната култура. Благодарим на приятелите ни от платформата за чиста среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“,  които ни вдъхновиха и ни помогнаха да организираме по-чист фестивал“ – казва Николай Костиков от Electric Orpheus.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е партньор на Electric Orpheus. През последните два месеца организацията помогна на шест големи събития в Европейската столица на културата Пловдив да намалят отпадъците си. Сред тях са Маратон Пловдив, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week, Plovdiv Food Park Festival.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления, за да промени отношението на гражданите, организациите и институциите към темата за чистотата и за реализирането на град #БезОтпадъци. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.

В Световния ден на Околната среда платформата провокира гражданите на Пловдив със своя „Траш патрул“, който следеше дали и как пловдивчани изхвърлят отпадъците си. Замислят се нови публични акции и провокации, които да насърчат повече хора да пазят чисто.

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК.

Палата номер 10 на Пловдивския панаир ще бъде домакин на най-голямото младежко събитие за лятото в Пловдив – Anime & Gaming Festival 2019. Фестивалът, който ще се проведе на 22.06.2019 (събота), е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и ще даде възможност на пловдивчани да се запознаят отблизо с японската поп-култура и най-новото от света на гейминга.

В един ден всички гости ще могат да се насладят на наситена програма от косплей (Cosplay), к-поп (k-pop), гейминг, работилнички, японски традиционни изкуства, демонстрации, лекции и много други. Тематични щандове на магазини от цялата страна пък ще предложат на посетителите много продукти, свързани с аниме и гейминг културата – манга, комикси, фигурки, тениски и много други.

Специални гости на събитието ще бъдат косплей дуото MioMayo, които идват чак от Япония и са представители на страната на изгряващото слънце в World Cosplay Summit за 2018. MioMayo ще имат панел на сцената, част от който ще бъде и представление с японски мечове. Артистичното дуо ще отдели цял час за среща с феновете и ще бъде жури на специалния Cosplay конкурс в рамките на събитието, който е с награден фонд от 1000 лева, осигурени от Coca-Cola.

В паузите между отделните събития ще можете да се включите в някоя от работилничките на място. Очакват ви Pixel art, Кири-е, Оригами и Gunpla майстори, които ще ви предизвикат да развихрите въображението си и да направите шедьовър!

За феновете на гейминга ще има три големи зони, оборудвани с всичко нужно за един истински гейминг фестивал. Последен модел лаптопи и десктоп конфигурации, осигурени от Lenovo, на които ще се провеждат турнири и предизвикателства по League of Legends, Fortnite, Apex Legends и други, с големи парични и предметни награди. В същата зона ще се проведе и голям турнир по Brawl Stars (Showdown) с водещ Slavi „The Clashers“.

Помислено е и за феновете на класическите и аркадни игри. В специалната RETRO зона на Nescafe 3in1 всеки ще може да поиграе на Super Mario, Танкове, Mortal Kombat, Street Fighter и дори StarCraft I или Quake 2.

Цялото това забавление е на изключително достъпната цена от 5 лева, а децата до 7 години ще влизат безплатно с пълнолетен придружител. Билетите са в продажба в мрежата на Eventim, в бензиностанции OMV, а ще бъдат налични и на място на касата на Пловдивския панаир.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, Фокус: Японска култура.

 

Чешкият хореограф Мартин Талага ще гостува в Пловдив на 4 октомври със спектакъла си “СОМА”. Събитието е част от специалната програма на ONE DANCE WEEK 2019. „СОМА” e носител на голямата награда на Чешката танцова платформа през 2018 г. Пърформанс, отличаващ се с изчистен танц и хореография, техническа прецизност, функционално осветление и декори. В това танцувално дефиле главният герой е тялото. Ще го видим в цялата му прелест и грозота, възможности и ограничения. Какво може да каже човешкото тяло? И какво не може да изрази?

 

„За пореден път Мартин Талага не се опитва да угоди, удовлетвори или – съзнателно или неволно – да възнагради зрителя. Ето защо неговата творба се усеща толкова искрена и чиста… Освежаващи, изчистени движения, функционално осветление, пространството, декорите, концепцията на хореографията – сурово и ново. Това ни води до една неочаквана дестинация – инсталация от движения“, споделя за спектакъла Ян Кодет.

 

Мартин Талага работи в областта на физическия театър и съвременния танц като хореограф и изпълнител. През годините си сътрудничи с утвърдени танцови и театрални компании, сред които LATERNA MAGIKA – Национална танцова компания на Чехия, чешките компании VerTeDance, Spitfire Company, Radim Vizváry и Вера Ондрашикова, както и Csaba Molnár (Унгария), Матю Роджърс (САЩ) и много други.
Автор е на няколко самостоятелни продукции, сред които “Thirsts”, “FAUNUS” и “SOMA” – носител на две чешки награди за танц. Талага създава хореографии за други театри и компании – от камерни спектакли до големи продукции и мюзикъли.
Представянето на “СОМА” се случва в партньорство с Чешки център – София.

 

Билети за “СОМА” ще намерите онлайн в мрежата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

 

12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети за спектаклите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. Поради високия интерес към фестивала силно препоръчваме предварителното закупуване на билети.

 

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства като част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

 

Фестивалът благодари за подкрепата на Министерство на културата на Тайван, Програма Niepodległa – Полша, Институт „Адам Мицкевич“, Hellerau, Полски институт, Институт по музика и танц, Посолството на Индонезия в София и Агенцията за креативна икономика на Индонезия, EU Japan Fest committee, Посолство на Унгария в София, Унгарският културен институт в София, Национален фонд за култура на Унгария, Унгарската академия по изкуствата, Чешки център в София, Посолство на Израел в България, Програма “Творческа Европа”, проекта Performance Beyond 2 Shores, Съвет по изкуствата на Канада, Съвет по изкуствата и литературата на Квебек, Правителството на Австралия и Australia Council.

Последни пет дни остават до края на изложбата „Чуйте ни – Артистичен интелект“ в Пловдив, която показва над 80 творби, създадени през последните 30 години от повече от 40 художници, родени и израснали в Източна Европа. В  рамките на програмата на Европейска столица на културата 2019 жителите и гостите на града имаха възможност да се докоснат до част от немската колекция „Дойче Телеком“, създадена в отговор на промените, настъпили в Европа след падането на Желязната завеса. Последният ден, в който изложбата може да бъде разгледана, е 21 юни (петък).

 

Една от най-престижните колекции за съвременно изкуство на Стария континент се радва на огромен интерес от страна на пловдивчани и гостите на града. За трите месеца  от гостуването й  близо 10 000 са посетителите на експозиците,  разположени на шестте различни локации: Градска художествена галерия, галерия“Златю Бояджиев“, СКЛАД, Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Народна библиотека“Иван Вазов“. С най-голямо посещение от близо 4000 души са експонатите на Мария Куликовска, Ева Котаткова и Роман Ондак в Къща Хиндлиян. Като цяло експозициите от колекцията, ситуирани в Стария град са с най-голям интерес. Общо 380 участника от които деца от училищата в града и пенсионерските клубове са били ангажирани в образователната програма и кураторските турове, съпътстващи изложбата. Детската програма бе подготвена съвместно с екипи от музея „Фолкванг“ в Есен и на Берлинското биенале и се провеждаше в специално обособен кът в Градска художествена галерия.

Изложбата се реализира с помощта на партньорите от Фондация „Отворени изкуства“ и Гьоте-институт България, ОИ „Старинен Пловдив“, Градска художествена галерия и НБ „Иван Вазов“.

Понеделник, 17 Юни 2019 11:47

Кино Космос като разграден двор

По обявения от Община Пловдив пореден архитектурен конкурс за ремонт на Кино „Космос“ са постъпили пет предложения, разбра Под тепето. Наградният фонд в надпреварата е общо 20 000 лева. Авторът на класирания на първо място проект ще получи половината от тях и право да го реализира, премията за второто място е 6 000 лева, а за трето- 4 000. Конкурсът е анонимен.

Определената от общината прогнозна стойност за проекта за реновиране е 128 хиляди лева без ДДС.

Cпopeд ĸoнĸypcнoтo зaдaниe пpoeĸтaнтитe тpябвa дa пpeдлoжaт идeи зa peнoвиpaнe нa cгpaдaтa и пpилeжaщoтo плoщaднo пpocтpaнcтвo, с цел то да се превърне в aĸтивнo cpeдищe зa ĸyлтypa и cъвpeмeннo изĸycтвo.  Класирането ще се извършва по пет  критериии за оценка:  функционалност,  иновативност, креативност и устойчивост, за рационалност, за архитектурен образ, както и за прогнозна цена.

В същото време от групата „Публично изкуство в България“ аларамираха, че Кино „Космос“ зее. Врата е разбита, лампите светят…

В сигнала от общността изразяват мъката си за всичките усилия на хората, които успяха да спасят сградата от събаряне, основаха колектив и успяваха известно време да поддържат мястото с идея за развитие.

Момичето със слънчогледите на Майстора плува по Гребния канал в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Снимки: Георги Матов

Един учител по рисуване от едно малко градче и децата, които е увлякъл в изкуството, превърнаха близо 5 декара площ от водната повърхност на Гребния канал в най-голямото платно за рисуване.

Стотици пловдивчани аплодираха в продължение на повече от десет минути впечатляващия мултимедиен спектакъл с плаващи и светещи картини на Владимир Димитров-Майстора на Гребната база в събота вечер.

Уникалният проект „Плаващи картини сред водата– провокирай въображението“ е дело на кюстендилската школата по рисуване „Новите майстори“, с преподавател Евгени Серафимов и под режисурата на Лозен Йорданов и е част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата.

Идеята преплита съвременност и традиция, като пресъздава в иновативен танцов спектакъл емблематични творби на Владимир Димитров – Майстора на едно нива, а на второ те „оживяват“ като артистична инсталация върху водна повърхност.

Фрагменти от емблематичното "Момиче със слънчогледи" на Майстора плуваха в канала на Гребната база, като най-големият от инсталацията бе с площ 9 на 14 метра с изображението на девойката. Около него кръжаха гигантски слънчогледи, достигащи 6 на 7 метра. Елементите от тази творба са били пресъздадени със 120 литра боя от млади художници.

Другите картини на майстора бяха представени чрез съвременни технологии – лазери и диодни видеостени пред трибуните на Гребната база в Пловдив от танцуващи в народни носии девойки.

Цялата галерия със снимки на Георги Матов от спектакъла може да видите ТУК.

Страница 1 от 1526

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…