Урсула ле Гуин се оттегли  завинаги в Землемория

На 88 години в дома си в Портланд, щата Орегон, почина Урсула ле Гуин, автор на историите от света на Землемория. Смъртта й е настъпила в понеделник и е потвърдена от семейството й в Туитър.

Книгите на Ле Гуин са продадени в милионни тиражи по целия свят и са спечелили редица престижни награди като „Хюго“ и „Небюла“.

Редица писатели и мислители, включително Стивън Кинг и Нийл Геймън, изразиха съболезнования в социалните мрежи.

„Нейните думи ще бъдат винаги с нас. Някои от тях са написани в душата ми. Ще ми липсва тази славна, забавна, закачлива личност, ще ми липсва тази най-задълбочена и умна личност сред писателите“, сподели в Туитър Нийл Геймън.

„Урсула ле Гуин, една от големите, си е отишла. Тя не бе само автор на научна фантастика, а литературна икона. Бог да е с нея в галактиката!“, написа също в Тутиър Стивън Кинг.

Урсула ле Гуин публикува за първи път през 1959 г., а първият й публикуван роман „Светът на Роканон“ излиза през 1966-а. Две години по-късно издава „Магьосникът от Землемория“, смятана за една от най-добрите и важни книги във фентъзи жанра. . Маргарет Атууд посочва това заглавие като една от причините за избухването на фентъзи литературата. „Лявата ръка на мрака“, преиздадена повече от 30 пъти, утвърждава Ле Гуин като водещ автор в научната фантастика. Въпреки това ле Гуин често чувства, че избраният от нея жанр е несправедливо подценяван.

„Реализмът е много богат жанр, който ни дава и продължава да ни дава велика литература – каза Ле Гуин пред „Гардиън“ през 2016 г.  – Но когато превърнем този жанр в стандарт за качество, когато ограничим литературата до него, ние пренебрегваме твърде много сериозни книги. Изгаряме твърде много сериозни юргани заедно с бълхите. Твърде много критици и учители пренебрегват – ако въобще знаят за нея – всякакъв вид художествена проза, освен реализма.“

Тя посочва и пола си като причина литературата й да бъде подценявана.

"За една жена, всяка литературна награда, отличие, всякакви почести са спечелени трудно и мъчително," каза тя пред LA Review of Books миналата година. "А ако настоява да предизвиква условността и да пише научна фантастика и фентъзи и неописуеми неща, е още по-трудно."

Освен с многобройните си фентъзи истории, Урсула ле Гуин е прочута още със своите поезия, разкази и есета. През 2014-а тя получава награда за цялостно творчество от Националната фондация за книги.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…