Основателят на Женския камерен хор на АМТИИ и дългогодишен диригент на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ ще бъде на 31 януари

Дългогодишният преподавател по дирижиране в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и основател на Женския камерен хор във висшето училище Крикор Четинян е починал тази нощ, съобщиха близки на маестрото. 75-годишният изтъкнат педагог, концертирал и завоювал международни отличия в Европа, САЩ, Канада и Япония, в последните години бе превърнал дома си в концертна зала. Заради болестта си той канеше хористите в своя дом. Певици от 6 континента се събраха през юли 2016 година в Пловдив, за да отбележат 40-годишнината от основаването на Женския камерен хор.

Поклонението ще бъде на 31 януари от 15 часа на Арменските гробища.

В продължение на 14 години Четинян е ръководил и пловдивското певческо дружество “Ангел Букорещлиев”. Бил е преподавател и в Националната музикална академия.

Влюбен в град Пловдив. Носител е на почетния знак на града, както и на орден Кирил и Методий.

Представил и популяризирал българския фолклор и съвременна музика по света.

„Хоровото пеене е в генезиса на човешката поява и ще съществува дотогава, докато има жив човек. Затова нашето изкуство ще го има, докато ги има хората. Ако възпитаме децата си на добър на вкус, колкото и стоят пред компютъра, това няма да е пагубно за тях. Чрез песента можеш да стигнеш до сърцето на събеседника си, с думи – по-трудно. Гьоте казва, че музиката започва там, където свършват думите“, казва в едно от последните си интервюта маестрото.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…