Роденият на днешната дата - 31 януари - Ангел Букорещлиев е един от най-важните хора за българската музика и най-вече хоровото пеене. Освен с композиране на музика, той се занимава и с фолклор, като е записал за науката хиляди народни песни. Роден в село Плевня, днес Петруса в днешните земи на Гърция, той завършва музика в Прага и през 1894 година се установява в Пловдив, като преподавател в Мъжката гимназия.

Основава и ръководи пловдивското Певческо дружество, което носи слава на града в целия свят и до ден днешен. Сградата, макар и в не много завиден вид, може да се види до днес в склоновете на Сахат тепе.

През 20-те основава и ръководи собствено частно музикално училище. Живее в Пловдив до 1950 година, където и почива. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…