Почина емблематичният директор на Народна библиотека „Иван Вазов” проф. Радка Колева, съобщиха от културната институция. Именно с Пловдивската народна библиотека бе свързан целият професионален и творчески живот на Радка Колева.

Радка Колева е родена на 26 септември 1943 г. в с.Чехларе, Пловдивска област. Завършва висше образование в Институт по културата в Ленинград /Санкт Петербург/, Русия. Професионалният й път в библиотека „Иван Вазов“ започва в отдел „Обслужване“, а по-късно работи в Справочно-библиографския и информационен отдел.  През 1976 г. специализира в Националната библиотека на Франция. Проучва опита на водещи библиотеки в Чехия, Германия, Полша, Унгария, Великобритания и Италия, който прилага в дейността на Пловдивската библиотека. От 1978 г. е заместник-директор. През 1985 г. защитава докторска дисертация.

От 1988 г. Радка Колева е директор на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. Тя е не само добър управленец, но и изследовател и научен работник в сферата на библиотекознанието, книгознанието и разкриване на книжовно-документалното наследство на библиотеката. През 1989 г. получава научното звание „Старши научен сътрудник“ II степен.

Радка Колева утвърждава НБ “Иван Вазов“  като водеща културна институция не само в Пловдив, но и в цялата страна. Тя преподава във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ и в Университета по библиотекознание и информационни технологии, където през 2008 г. става професор.

Проф. Радка Колева е удостоена с редица престижни награди и отличия – орден „Св.св. Кирил и Методий“ I степен /1985/, Юбилеен възпоменателен знак „110 години от Съединението на България /1995/, почетното звание „Следовник на народните будители“ /2002/ и др. През 2003 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Радка Колева беше уважавана и обичана от колегите и приятелите й.

Поклон пред светлата й памет.

Поклонението пред тленните останки на проф. Радка Колева ще се състои от 11.00 до 13.00 ч. на 25 февруари /неделя/ 2018г.

Във връзка с това НБ „Иван Вазов“ – Пловдив уведомява своите читатели, че на 25 февруари /неделя/ 2018 г. библиотеката няма да работи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…