„Да си писател е призвание, не професия. Писането е лукс и елитарно занимание, което може да храни само единици. Всеки писател трябва да си помисли – дали написаното от мен струва 5 или 10% от трудно изкараните пари на шивачката от онова село, която трябва да откъсне от залъка на децата си?“. Риторичният въпрос зададе авторът Йорданка Маринова, която изрази своето мнение срещу отвореното писмо на 30 български писатели, които поискаха процентни отчисления от заеманите в библиотеки и читалища книги техни произведения. Тя е автор на книгата „Кралицата на краставицата“, която обяви, че ще дари на библиотеки и читалища, като отговор на акцията. В отворено писмо тя обяви, че ще подари книгата на всеки, който няма възможност да си я закупи.

„Никой пишещ, особено на български език, с такава малка аудитория, не може да очаква да изкарва солидни пари от издаване. Трябва да си намери и друга работа, от която да получава солидна заплата, а ако има муза за писане - да пише като странично занимание“, коментира тя. „Писателите, по мое скромно мнение, би трябвало да са сред духовните водачи на изтерзания, изчезващ български народ. Утешители. Будители. Стожери. Раздавачи на надежда. Би трябвало да пишат като обещание, като гаранция, че ще ни има. Във времето на свободната електронна комуникация и неизбежните електронни копия на произведенията - ако пишат, за да си изкарват хляба с хартиените носители на книгите си - нека по-добре сменят заниманието си, моля“, коментира за KAPANA.BG Маринова. 

„Имаме писачи на български език, които работят за тираж, за печалба, за да уплътнят с думи псевдокултурата, която с времето става основна. Водещите писатели би трябвало да осъзнаят и признаят, че сериозната литература бива изтласкана като мръсна пяна в покрайнините на информационния поток. Отчисленията от библиотеките и читалищата няма да помогнат с нищо за обратимостта на този процес“, смята още тя.

„Омерзена и унизена  се чувствам и като читател, и като българка, и като творец от стотинкаджийството, което прозира във всеки ред на искането към библиотеките и читалищата - онези малки въгленчета, останали по чудо да тлетят от онуй, за което дядо Вазов ни закле да не гасне... 

В Дебелата книга пише, че с каквато мярка мериш, с такава ще ти се отмери и аз не осъждам никого - всеки има право на лична преценка за нещата.

В този ред на мисли аз също имам право да говоря и да постъпя така, както смятам за правилно. Затова правят и дарението си, изцяло финансирано от мен самата“, добави тя, коментирайки своето дарение.

Публикуваме нейното отворено писмо до библиотеки, читалища и читатели. До момента с нея са се свързали съвсем малко читатели и библиотеки. „Писателите са на път да отучат българина да чете българска литература“, коментира така резултата от нейната инициатива. Тя все пак може да се развие в следващите дни. Ето и писмото:

 

 Отворено писмо до библиотеките, читалищата и читателите в България.

"Дела трябват, а не думи" Васил Левски. 

Аз ще започна с едно лично дарение на книгата ми  "Кралицата на краставиците", издадена от издателство ИвиПет 2017г. Получих пълния си хонорар за издадените досега бройки и ще направя лично дарени като редови читател - ще закупя 30бр. от книгата на пазарна цена и ще ги даря на библиотеки и читалища.

Моля всеки, който иска да я прочете в пълния ѝ вариант, но няма възможност да си я закупи, да ми напише лично или да извести най-близката си библиотека или читалище за следната моя инициатива:

Напишете ми имейл до десет изречения на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Опишете какво е за вас вашата библиотека или читалището ви? Как ви е помогнало съществуването му? Какво мечтаете за развитието му? Моля, приложете и снимки, ако имате възможност.

Имейлите могат да напишат читатели, библиотекари или всеки, който има отношение към тези средища на българската култура. Моля, посочете на линията subject в имейла си коя библиотека или читалище представяте в писмото си, за да мога да се ориентирам по-лесно, когато бройката на имейлите нарастне.

Имейлите с цялото им съдържание могат да бъдат използвани по-късно в уебсайтове, книги, брошури и по всеки друг начин по преценка на получателя.

Най-сърцатите писма ще бъдат възнаградени с един брой от книгата ми "Кралицата на краставиците", вкл. пощенските разходи. Библиотеката и читалището, което набере 50 читатели за книгата ще може да ми пише допълнително и да уговорим лично отворена вечер за четене и обсъждане по желана от аудиторията тема /възможно е разговора да се осъществи и по интернет/.

Можете да видите книгата тук:

http://www.smartreading.bg/produ…/kralicata-na-krastavicite/

Издателство ИвиПет рискува с мен и издаде "Кралицата на краставиците". Посветих я на жените на България. Продава се много добре, читателите я харесват и я търсят постоянно. Имам я в непълен вариант и в блог, който поддържам, за да дам възможност и на българите зад граница да я прочетат по леснодостъпен начин.

За тези, които могат - се надявам да си я закупят за личните си библиотеки. Приходите от книжното тяло съм нарекла за възстановяване на иконите в храма Св.Николай в Мелник.

Всеки писател или човек, издал книга е поканен да се присъедини към инициативата ми.

Една птичка пролет не прави, но я предизвестява.

Не се гаси туй, що не гасне, както ни завеща Вазов.

 

Вярвам в това.

С обич: Йорданка Маринова

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…