Пловдив се нуждае от този проект и той ще бъде направен, казва собственикът на авторските права на сградата

Няма да има никакви вмешателства и украшателства в киното. В архитектурата залагаме на суровост, но и минимализъм, близък до човека, съобщава арх. Абаджиев

Проектът ще надхвърли със сигурност 2 милиона лева

Сагата Кино Космос приключва. Намерено е решение. Проектът за ремонт и реконструкция на киното ще бъде завършен съвсем скоро и ще бъде представен на пловдивчани. Това заяви пред Под тепето собственикът на авторските права на емблематичната сграда арх. Тодор Абаджиев. Той потвърди всичко, което каза pdвчера кметът Иван Тотев. След първоначалния конфликт, двете страни на седнали на една маса и са стиснали ръце, за да вървят в една посока с идея киното да се превърне в център за култура. По изчисления на арх. Абаджиев, това може да се случи в годината, в която градът е Европейска столица на културата, ако дейностите в Космос започнат през лятото. Пловдив се нуждае от този проект и той ще бъде направен въпреки забавянето, подчерта арх. Абаджиев.

Той и екипът му са поискали от общината да съгласува планово задание, което да даде точен ориентир за  бъдещето на киното. Сградата ще запази функцията и предназначението си, но ще претърпи и промяна. Салонът за кино например ще е с намалени пропорции. Искаме да превърнем сградата в съвременен културен център по скандинавски модел. Идеята е всички да имат свободен достъп до мястото. То да се превърне в споделено пространство за култура. Всеки да има възможност може да се представи, да се изяви. Да е арт център, в който можеш да видиш всички и всичко, обясни арх. Абаджиев.

Той поясни, че в ремонта няма да се търси лукса. По редовете в салона няма да има седалки. В архитектурата ще се заложи на индустриалните елементи. Проектантите предвиждат да има много дърво и бетон. Няма да има никакви вмешателства и украшателства. Залагаме на суровост, но и минимализъм, близък до човека, каза арх. Тодор Абаджиев.

Допълва, че на този етап няма сериозни проблеми с работата по проекта, но има процедури, през които трябва да се мине. В момента се работи по количествено-стойностната сметка. Трябва да се реши казусът с акустиката, тъй като автентичните панели в салона са силно компрометирани. Решения обаче има, а от тях зависи и крайната стойност на проекта. Очаква се ремонтът и реконструкцията на сградата на надхвърлят заделените на този етап от общината 2 милиона лева, като най-големите пера ще бъдат отоплението, вентилацията и канализацията.

Арх. Тодор Абаджиев е доволен, че двете страни са излезли от спора съвсем интелигентно. Важно е какво правиш, а не какво говориш, допълва той. Но подчертава, че общината има сериозни ангажименти относно бъдещето на киното. Очаква от администрацията да определи човек, който да движи комуникацията и организацията по въпросите, свързани с Космос. И да бъде решен въпросът с площадното пространство. Киното губи смисъла си, ако не се отвори площадът отпред. В момента комплексът е затворен отвсякъде, казва на финал арх. Абаджиев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…