×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/10573

Италианците стигнаха от Матера до Пловдив с колела в съвместна инициатива на двете Европейски столици на културата през 2019

1900 километра. 6 държави. Пет столици на културата. Стотици познанства. Ново възприятие за Европа. Такива са резултатите от пътешествието на италианците Микеле и Фабио, тръгнали с колела от Матера, минали през Пловдив и финиширали в Гърция в инициатива,  реализира от италианската столица на културата през 2019 Матера, в партньорство с Фондация „Пловдив 2019“. Авантюристите се срещнаха с пловдивчани в клуб „Отсреща”, за да разкажат за пътешествието си, превърнало се в социологическо изследване. Миналия август двамата тръгват с двуколките си от Матера, за да се срещнат със случайни жители на Италия, Хърватия, Сърбия, България, Турция и Гърция и от разговорите с тях да намерят отговори за мястото на Европа в живота на всеки.

Колелото е перфектната машина, тъй като с нея откриваш хората и земята, върху която минаваш. За нас беше важно да видим как живеят хората и да помислим за Европа и тяхното място в нея, обясниха Микеле и Фабио. Приключението им започва драматично, тъй като колелото на единия се чупи на 200 километра от началната им точка. Повредата е сериозна и на всяка спирка те търсят майстори на велосипеди. И счупеното колело е възможност да опознаеш някого, обясняват италианците.

Двамата имали мисия- да задават въпроси на случайни хора и да записват отговорите. Коя емблематична фигура е символ на Европа, кое е мястото, което асоциирате с Европа, какво Европа може да направи за Вас, какво Вие може да направите за Европа, кои са границите на Европа са петте въпроса, които те задават по време на обиколката си през Италия, Хърватия, Сърбия, България, Турция и Гърция. Болшинството от интервюираните разглеждат Европа като едно цяло, почти никой не харесва границите.

Европа е хармония от култури. Не вярваме в границите, отговарят им в Турция. Границите са като точки за срещи. Границите са като мостове между културите, отвръщат им в България. Луната е еднаква за всички, казва им полицай в Хърватия.

Срещнахме много гостоприемство. Навсякъде ни даваха храна и напитки. Хората ни приемаха добре за интервю заради начина, по който изглеждахме. Това ги предразполагаше, бяха искрени, казват Микеле и Фабио.

В Сърбия ги предупредили да не ходят в България, тъй като било много опасно. Е, явно не е, щом сме тук, усмихват се италианците. Впечатлението им от нашата страна е, че българинът не харесва българина и страната си.
Пловдив е много различен град от всички други в България. По-топъл е, по- гостоприемен, отбелязват двамата. И казват, че догодина, когато градът ни е Европейска столица на културата, ще се върнат тук. Може и без колела. 

Image Gallery

{gallery}10573{/gallery}

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…