Print this page

Предлагат подписване на договор за публично-частно партньорство между държава, община и Жорж Трак

Инициативният комитет в защита на Тракарт входира предложение до Общинския съвет, в което иска да бъде запазена дейността на културния център в археологическия подлез. Тази сряда старейшините ще трябва да решат съдбата на галерията, като от гражданската инициатива дават конкретно предложение как функцията й може да бъде запазена и защитена.

От комитета, в който влизат актрисата Ивана Папазова, Любозар Фратев, Лука Станчев, Пенка Калинкова и Матей Матеев, излизат с предложение за удължаване срока на договора за ползване на Тракарт, чрез сключване на тристранно дългосрочно споразумение за публично- частно партньорство между Министерството  на културата, общината и фирмата на Жорж Трак. Предлагат споразумението да е валидн до приемане на решението на ЮНЕСКО за включване на древната жилищна сграда Ейрене като  световно културно наследство, заедно с Голямата и Епископската базилики. А ако това се случи, представители на гражданската квота да участват във взимането на решенията за управлението на обекта. В срядата местният парламент трябва да реши дали да приеме исканията на инициативния комитет, или не.

Концесията на Тракарт изтича това лято, а в защита на галерията бяха събрани над 800 подписа, от които ГРАО потвърди 632.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…