Славена Шекерлетова

Александра Димитрова е родена във Франция и израства в Канада и САЩ. Връща се към корените си през 2012-та година и завършва „Педагогика на Обучението по Изобразително Изкуство“ в АМТИИ, Пловдив. 2014 -та година съосновава Point Blank Gallery в Kапана, където организира събития, изложби и инсталации на местни артисти, както и на собствени произведения. Тя вярва, че креативността, изкуство и културното образование са най-силните фактори в обогатяването и разгръщането на потенциала в едно общество. Тази информация е общодостъпна в сайта на фондация Пловдив 2019. Решихме да поразпитаме Алекс, защото тя е едно от новите и свежи попълнения във фондацията и се занимава с нелесната и предизвикателна работа да контактува с редица чуждестранни експерти и партньори на Пловдив 2019. Тук ще избягаме изцяло от злобдневността в тематиката и ще поговорим за човека, който стои зад длъжността „Експерт Международна Дейност“ във фондацията и за каузата Пловдив въобще.

Заемаш доста отговорна и интересна позиция във фондация Пловдив 2019, с какво те предизвиква тази работа?
Предизвикателство е, че с такава възможност може да представяш културата на Пловдив на европейско ниво и да си посредник между локални и международни културни сцени. С такава видимост от мрежата на ЕСК разширяваме границите на Пловдивската култура и търсим съвременна адаптация на България в европейски контекст. Все пак мащабът на проекта е доста предизвикателен и е пълен с вдъхновение за промяна.

Кауза ли е за теб този град и какво е да работиш с кауза?
Кауза ми е, разбира се. Важно ми е да работя за нещо, което ще остави положително завещание. Чувствам, че града се нуждае от вид събуждане. Мисля, че начинът да се постигне е именно чрез култура – тя ни свързва на емоционално, дори и възпитателно ниво. Това е нещо, което в България има нужда от внимание и развитие. Пловдив продължава да се адаптира във времето и показва силата на древния дух.

Живяла си в чужбина почти през целия си живот, какви бяха мотивите ти да се върнеш в България, и то точно в Пловдив?
Америка ми доскуча по едно време, а в Канада ми беше твърде студено. Нещо инстинктивно ме привлече към Пловдив, най-вече от любопитство и това, че корените ми са тук. Задържах се в града вече пет години и половина и намирам смисъл в това, което правя. Мотивира ме това, че се интегрирах и участвам в градска инициатива за развитието на културната сцена.

Пловдив просто плаче от прецакан потенциал, но вече се вижда гражданската намеса. Не случайно слогана на 2019 е #заедно - само така ще се превърнем в един по-космополитен град и колкото и да звучи наивно – време е за малко вдъхновяващо и градивно настроение.

Когато дойде тук за първи път след толкова време за постоянно с кое ти беше трудно да свикнеш и кое ти доставяше радост?
В началото, трудното беше да свикна с постоянно задавания ми въпрос, “Какво правиш тук?” и непрекъснато се оправдавах за решението си. Впечатление ми направи липсата на доверие към държавата – кампанията за лошо настроение е много силна в България.

Нещо, което ми доставяше радост беше, че всеки ден се чувствах като че ли съм в източноевропейски филм. Това доведе до много смях и ирония в началото — почти като механизъм за справяне със ситуацията. Беше голяма помощ през моментите на културен шок и ми помогна да намеря една малко по-комфортна зона между и двата свята. 

Какъв Пловдив искаш да видиш през 2019-та година?
Искам да видя Пловдив с нова културна промяна. С думата “култура” имам предвид много неща. Както на английски думата включва и образование, и възпитание, вдъхновение, гражданско участие, отношение към изкуството и емоционално развитие. Надявам се, гражданите на града да се фокусират и върху тези ценности, а 2019-та е прекрасна година за символично ново начало.

фото кредит: Лина Кривошиева

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…