Кметът: Това събитие е важно за Пловдив

Затова ще преглътне егото си и ще покани г-жа Веселина Сариева на кафе, очаква тя да му направи кекс

Кметът на Пловдив Иван Тотев декларира, че е готов да направи усилие в името на реализирането на Нощта на музеите и галериите, защото това събитие е важно за града.Така че аз ще преглътна егото си. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс. Но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата! Няма спор в тая работа.“  Поканата за кафе с кекс дойде днес в сградата на Местния парламент и отново бе отправена чрез медиите.

Недоразумението между казаното от кмета на брифинг в понеделник и Веселина Сариева се получило, защото тя заявила, че не иска да прави нищо, докато управлява Тотев. Това обясни в кулоарите на Общински съвет още кметът в отговор на журналистически въпрос на Под тепето, дали е разгледан казуса за НОЩ-та на заседанието на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“ във вторник.  

„Обсъдихме входирания отказ от финансиране, както и това недоразумение което стана, тъй като тя каза, че няма да работи с кмета, но това няма как да стане.  Лично аз, като кмет, съм задължен да разписвам някои документи, от които тя има нужда. Когато тя казва, че няма да работи с мен, как аз да разписвам и да и давам разрешителни. Затова стана това недоразумение,“ коментира Иван Тотев.  

На заседанието всички са се обединили около становището, че  Нощ на музеите и галериите без съмнение е важно за града събитие и УС иска да се случи.

„И тук вече минаваме в чисто човешки план - много сме тънкообидни, много се засягаме. Няма никакво съмнение – това събитие е важно за нас, но … то си има напрежение, което се натрупва през годините. Вчера например, самият Матей Матеев, коментира, че „не може да гледаш галерии през нощно време“. Няма как човек да попие изобразителното изкуството през нощта. Ето и Снежана Фурнаджиева да каже така ли е? Много дебати имаше.

От друга страна музеите не искат да отварят, през последните 3 години ние ги натискахме. Ако общината не ги принуди, те няма да отворят. Така че ние сме партньори по принуда на това събитие. Ако това събитие е важно за града и трябва да стане, то трябва да е ясно, че Сариева сама не може да го направи.

Това, което ви говори, са несериозни неща. Нито може да си отвори музеите, нито може да си извади разрешителни за публични пространства, нито може да извади един човек да върти огън, ако аз не ѝ разпиша.  Тя казва „ние ще си правим програми“. Добре, но тя не може да извади един стол без общината да ѝ разреши. Така ще си правят уъркшопове в Артнюз кафето. Това е така!

Но… за нас това събитие е важно. Така че аз ще си преглътна егото. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс, но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата. Няма спор в тая работа,“ приключи кметът, който е и председател на Управителния съвет на Фондацията.  

На заседанието вчера е взето решение да се разшири обхвата на Празника на Стария град с отказаните средства.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…