Легендарният американски режисьор Ейбъл Ферара пристига в Пловдив за 13-ото издание на София филм фест под тепетата. Той ще представи своя култов филм „Кралят на Ню Йорк” на 19 март, след което ще се срещне с публиката на открита дискусия. В същия ден в Пловдив ще пристигне и израелският режисьор Дорон Еран, който идва със своя „Нов Дух”.

„Кралят на Ню Йорк” е филм от 1990 година в който играят куп изключителни актьори, сред които Кристофър Уокън, Лорънс Фишбърн и Стив Бушеми. Историята разказва за криминалния свят в мегаполиса и ни среща с интересни персонажи от подземния свят.

Израелският режисьор Дорон Еран пък ще представи най-новия си филм „Нов дух”. Той разказва вълнуваща история за двама братя – единият от които става крайно ортодоксален евреин, а другият приема християнството и започва да проповядва думите на Исус.

Освен чуждестранните гости, за пловдивското издание на София филм фест ще пристигнат и много български гости. За откриването на фестивала на 15 март с филма 8’19’’ идва голяма част от екипа, сред които Ирмена Чичикова, Иван Бърнев и др. Българското заглавие „Радиограмофон” също идва с актьори от големия екран – като Яна Титова и Александър Алексиев.

Програмата на фестивала е богата с много филми, наградени на различните европейски и американски фестивали. Пловдивчани ще могат да видят носителя на голямото отличие от независимия американски „Сънданс” „Убийство в Кайро”. Награденият със „Сребърен лъв” от Венеция за 2017 година „Фокстрот” също идва под тепетата – филм на режисьора Самуел Маоз, вече носител на „Златен лъв” за филма си „Ливан”. „Убийството на свещения елен” е друго от наградените заглавия – отличен за „Най-добър сценарий” на фестивала в Кан.

Не бива да се пропускат и интересни филми, като „Търсач на удоволствия” на Паоло Вирдзи, познат с „Лудетини”, швейцарско-френският „Песента на скорпионите”, за спасителната сила на песента, както и унгарският „Луната на Юпитер” за прострелян млад емигрант, който изкарва тежки дни в бежански лагер. Музикалните фенове трябва да си отбележат и документалния „Ерик Клептън: Live in 12 bars, а за любителите на изкуството задължителен е „Манифест” с Кейт Бланшет, чиято тема са различните текстове на футуризма, дадаизма и други арт-течения от 20 век.

13-ото издание на София филм фест в Пловдив започва на 15 март и ще продължи до 25 март в LUCKY Дом на киното. Фестивалът е част от културния календар на града и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са в продажба на цена от 7 лв и 6 лв - за учащи и пенсионери. Резервации и пълна програма може да видите на сайта на LUCKY Дом на киното kinolucky.com, както и на boxoffice.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…