Призовавам всеки да се съмнява във всичко, да го проверява, особено ако е написано в интернет

Шарлатаните са винаги хора с висок афинитет към парите

Множество сериозни и мащабни изследвания сочат, че хомеопатията не лекува

Всеки може да поиска и второ или трето компетентно мнение. Но наличието на некомпетентни лекари не прави шарлатаните по-добрият избор

Йордан Стефанов е докторант по микробиология. Ако не сте попадали на блога му 6nine, може би е време да се запознаете с него. Отделно, във фейсбук той поддържа страницата Наука и критично мислене. Йордан Стефанов пише основно материали, които наистина разбиват погрешни и опасни за здравето убеждения и често влиза в битка с все по-разпространяващата се шарлатания у нас. Той има материали, които разобличават лечението на болести с хомеопатия, шуслерови соли, цветни капки на Бах, лечение с ток и т.н. С него си говорим за смелостта му да разбива заблуди и да се опълчва срещу методи на лечение, които нямат доказани ползи за здравето.

От колко време съществува блогът 6nine и защо реши да се занимаваш с това да разобличаваш некоректна и дори опасна информация за вещества и методи, които хората ползват, както и да разнищваш неправилни възгледи? И какво е основното ти занимание всъщност, извън блога?
Блогът стартира в началото на 2014 година (сега се замислям, че са изминали цели 4 години) като едно странично хоби. Идеята в началото по-скоро бе да споделям на български език някои интересни за мен открия в научната сфера и технологии. Често обаче в социалната мрежа и в медиите започнах да засичам лъжи и неистини, които ме изкарваха извън нерви и затова започнах да ги коментирам и да споделям, защо не са истина. Тогава всъщност без да искам запълних една малка ниша в интернет пространството в България  - тази на скептицизма и критичното мислене. Блогът с течение на времето стана и малко по-посещаван, защото маниерът на писане и философията се харесаха на хората. И макар това да може да се сметне за успех, на мен ми е тъжно, че все по-малко пиша за фундаментална наука, защото в тази сфера се случват невероятни неща.

В офлайн пространството съм докторант в сферата на биологичните науки и живея в Пловдив. Искам да направя едно уточнение, защото в едно друго интервю бях споменал, че съм пловдивчанин, а моите най-добри приятели от детството леко се обидиха. Сметнаха, че крия, че съм роден в един от най-красивите градове – Велико Търново. Пращам много поздрави :)

Защо хората могат да ти се доверят, как да са сигурни, че ти посочваш правилната информация?
Всъщност аз не искам никой да ми се доверява. Обикновено, когато отправям някакво твърдение, след него посочвам източник, за да бъде проверено. Призовавам всеки да се съмнява във всичко, да го проверява, особено ако е написано в интернет. Много бих се радвал, ако и професионалните журналисти усвоят този по-скоро академичен маниер на писане. Сякаш забравихме, че журналистиката се основава на факти, цитиране на поне два реални източника, а не разпространяване на лъжи, слухове и голи твърдения.

Може ли да разкажеш за някой от най-фрапиращите случи на измама от последните две, три години?
Най-фрапиращите случаи са от последната година. Една жена, която бе болна от рак, се бе доверила на руски лечител, който я измами. Историята завърши щастливо, защото лекарите ни я спасиха, макар тя да забави лечението си заради необоснованото предоверяване на алтернативната медицина. Друг известен случай е този на Теодора, която бе измамена в Бразилия. Интересното е, че адвокатката на въпросната шарлатанка (а и самата измамница) лъжеше толкова много в национален ефир, за да сформира защита, че чак бе дразнещо. Тези хора естествено остават ненаказани, сякаш (и те) са недосегаеми. Но прогнозата ми е, че това няма да са единични случаи, а по-скоро началото на тенденция, която ще зачестява.

Кои са най-опасните тенденции, които забелязваш и имаш ли наблюдение дали те се срещат само у нас или и на Запад е така, например. Ние ли сме по-склонни да се доверяваме на шарлатани или не само?В света на измамните потребителски продукти и услуги наистина най-точният термин е „тенденция“. Ние винаги следваме тенденциите и почти никога не ги създаваме. Шарлатанството е една индустрия, която е много по-силно развита в западния свят. Въпросните тенденции са явления, които в България винаги идват с огромно закъснение и се практикуват най-вече защото са модерни. Интересното е, че в този капан попадат много интелигентни хора. Такива са тенденциите на биологичните храни, безглутеновите и всичко алтернативно на конвенционалното. Просто е модерно да си бунтар и да отричаш общоприетото. Трябва да си различен, за да се забелязваш. В по-развития свят сега например е много модерно да се консумира „сурова“ вода. Тази вода не преминава през никакви процеси на пречистване, за да се подсигури безопасността на потребителите, което сериозно увеличава рисковете от развитие на всякакви инфекции. Интересно е дали и този продукт ще се появи на нашия пазар. Най-вероятно да…

Знаеш ли за случай, когато някой е бил наказан, заради това, че мами хората с риск за здравето им и защо според теб медии не са санкционирани, заради разпространението на недоказани, недобре проучени и опасни за хората лечения?
Преди години рекламираха една вафла за диабетици или за отслабване, която бе без захар – истински оксиморон. Дори не можела да причинява кариеси. Това е невъзможен, нереален продукт, за което бях сигнализирал лично БАБХ, а инспектиращите установиха, че всъщност в този продукт се влагат въглехидрати над допустимото, което е непозволено, а и опасно.

В сферата на „коучинга“ и „експертите“ по здравословно хранене също има наказани. Някои от най-известните блогъри-нутриционист(к)и получиха солени глоби от МЗ, защото извършваха нерегламентирана медицинска дейност. Даваха платени медицински консултации без да имат нужното образование и правомощия. Това бе видно за всеки от съмнителните съвети, които даваха. След солените глоби преосмислиха какво съдържание да публикуват, за да не се повтори наказанието.

Медии обаче никой не санкционира. Дори най-големите телевизии постоянно излъчват материали с опасни лъжи, но СЕМ не реагира дори след сигнали. Те се интересуват дали някой псува преди 22 часа. С огромна група хора бяхме опитали да подсигурим глоба на едно от сутрешните предавания, защото показваха как да пием урина или как да се лекуваме с електричество, но отново българските регулатори не видяха нищо нередно. Тук трябва да е ясно едно – медиите носят социална отговорност за съдържанието, което излъчват, а то е наистина с много ниско качество.

Коя е темата, която е най-проблемна за теб?
Най-проблемни са темите, в които емоциите са силно застъпени. Емоциите не позволяват на хората да мислят трезво. Това ги прави изключително уязвими. Поради тази причина телефонните измамници винаги се представят за близък човек, за да предизвикат някаква силна емоция, която да свали всички рационални защити и да направи жертвата по-лесно манипулируема. Когато става дума за здраве, когато някой е под влиянието на силни емоции почти винаги взима ирационални решения, които са и опасни. Затова е хубаво в такива моменти да се вслушваме в думите на близки хора и най-вече специалисти.

Защо, например, хомеопатите непрекъснато говорят за „фармацевтична мафия“, а в същото време не представят научно доказани факти за лечението, което предлагат?
Напълно нормално е алтернативният сектор да говори така за своята силна конкуренция. Все пак те се борят за парче от пазара. Проблемът е, че докато конвенционалната медицина може да предостави доказателства за лечебните си ефекти чрез сериозно количество клинични изпитвания, то алтернативната медицина и хомеопатите отправят едни сериозни претенции, но не предоставят никакви аргументи, за да ги защитят. Множество сериозни и мащабни изследвания сочат, че хомеопатията не лекува. Това е и официалната позиция на ЕС, Австралия и Русия, а в САЩ всички подобни препарати са задължени на етикетите да пише, че нямат никакви лечебни ефекти. Когато фактите не са на твоя страна, можеш само да създавах слухове, съмнения и да кроиш конспирации.

Има ли изход от това положение, в което се намираме - отвсякъде сме залети с каква ли не информация, как да се ориентират хората чии съвети да приемат, когато става дума за здраве, профилактика, лечение?
Усилията по-скоро трябва да се насочат още в началното образование. Трябва някой да научи децата да мислят, за да може да отсяват огромния поток от информация. А когато става дума за здраве, хората трябва да търсят квалифицирана лекарска помощ, а не да се допитват до народни лечители и подобни. Същото се отнася и за храненето. За храна и диети трябва да се съветваме само с квалифицирани специалисти. Храната все пак е здраве. Нали не смятате, че бивши икономисти (например) могат да дадат по-компетентни съвети, от хора, които са инвестирали години в образование и имат години опит?

Хората могат да кажат, че и сред лекарите има некадърни професионалисти, защо да не потърсят други начини на лечение, какво отговаряш тогава?
Естествено, че има и такива. Всеки е попадал на подобни. Но в ерата на лесните комуникации всеки може да провери каква е репутацията на един лекар и да направи информирано решение дали да се възползва от неговата компетенция. Всеки може да поиска и второ или трето компетентно мнение. Но наличието на некомпетентни лекари не прави шарлатаните по-добрият избор.

Какво е мнението ти за билколечението, което също доста хора пробват?
Билките доказано лекуват. Все пак от тях се извличат лекарствени субстанции. Проблемът е, че те имат непостоянен химичен състав, който зависи от външните условия, в които е отглеждано растението. За да е ефикасна една терапия, хората трябва да приемат точно определена доза, а при билките подобна стандартизация на активните вещества е невъзможна. Тогава има риск да се предозира и да настъпи интоксикация или да се приемат по-ниски количества от активното вещество и да не настъпи желания терапевтичен ефект. Нека не забравяме, че в медицината дозата прави лекарството, но и отровата. Разбира се с някои растения е трудно да се натровиш, но често хората консумират някои по-опасни продукти. Такива са кайсиевите ядки, които съдържат цианидно производно, което може да причини смъртоносна интоксикация. Има множество такива описани случаи.

Нека да уточним все пак кои хора влизат в графата "шаралатани"?
Шарлатаните са винаги хора с висок афинитет към парите. Те не се стараят да предложат качествен и функциониращ продукт, а такъв с множество претенции за различни свойства или функции, ниска себестойност, висока цена, за да си гарантират добра печалба. Шарлатаните са класически измамници, които за да достигнат до парите на жертвата си, са готови да обещаят всичко. Всъщност подобни индивиди са много лесни за разпознаване. Ако някой ви обещае 100%, абсолютен, гарантиран успех в някакво начинание или лечение, без да се полагат никакви усилия, без труд и болка, но на висока цена, то той е шарлатанин. В 21 век шарлатаните могат и да са анонимни. В интернет има виртуални магазини, които предлагат всякакви фантастични продукти – от хомеопатия против рак  до отвари за късмет, пари или бързо отслабване. Шарлатаните предлагат и различни съмнителни услуги – хороскопи, звездни прогнози, вегатестове, безсмислени генетични тестове, хюмън дизайн и всякакви подобни. И винаги си задавайте един логичен въпрос: „Защо някой би ви казал тайната как да станете милионери срещу 100 лева, а не използва тази информация за себе си?“.

Получавал ли си заплахи за материалите, които пишеш?
Ами случвало се е. Получавал съм покани да се  „запозная лично“ с някакви съмнителни личности, а псувните и обидите са ежедневие. Последната заплаха бе от последните дни и бях предупреден, че никога няма да гостувам в продукция на телевизия „bTV”, защото изказах аргументирана позиция. Сякаш да си видиш лицето на малкия екран е постижението в живота за някои хора… Нека не забравяме, че все пак живеем в България, а тук свободата на словото не е на почит.

Надявам се, че все повече хора ще започнат наистина да мислят. Мисловният процес ни лишава от много неприятни ситуации!
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…