Абсолютната тишина не съществува. Но има неща, които са по-тихи и това са важните неща, казва поетесата

 Славена Шекерлетова

С първата си стихосбирка отпреди 2 години авторката Димана Йорданова стана любимка на мнозина. С нетърпение очаквах следваща ѝ книга, за да видя дали е успяла да запази този заряд и уникалния си размах, с който изненадва читателите си. Е, очакванията са оправдани. Въпреки че този път се усеща и малко по-категоричен литературен полъх, по-зрял. Говорим си с Димана Йорданова за новата ѝ книга „По гръбнака“. А с нея ще се видим на 10 юни в бар "Крафт" от 18 часа - премиера в Пловдив. Редактор на книгата е Елин Рахнев, който казва за авторката: "Димана Йорданова е равна на Ейми Уайнхаус". Модератор ще бъде писателката Ина Иванова.

Какво се случи между първата ти стихосбирка и “По гръбнака“?

Може да кажем, че беше пауза между две вдишвания. Може да кажем, че беше и пауза между две издишвания. Все ще е вярно. Защото да поемеш въздух не е достатъчно. Трябва и да го пуснеш.

„Издигам знаме за примирие

със самотата:

спъвам се

в превития гръбнак на утрото,

обличам ризата му,

бялата.

Изправям се“

Лесно ли е примирието със самотата и какво следва после?

Със самотата свикнах, пише Любомир Левчев, с мисълта за нея - не успях... Тя е естествено агрегатно състояние на човека, с нея сме родени, с нея си отиваме. Но мислите, въпросите, вечно самовъзпроизвеждащата се обида - това е, което създава тъгата. Но пък аз обичам и тъгата. Нейното око е плътно и честно. Вижда.

„Търсиш любов

в речника на чуждите думи“

Къде търсиш любов, Къде я намираш?

Не я търся. Любовта сама намира начин да бъде. Тя е стълбището, по което всеки път слизам нетърпеливо, и бързам да се проваля. Наранени, заобичани... всякакви може да бъдем, ако се приближим. Драма, по- стара от света. Но истината я знаем - любовта е единственото, което има значение. Не се опитвам да бъда повече от нея. Отнех си това право, когато поумнях достатъчно.

„Тихо

Мамо, казва неродената ми дъщеря.

По-тихо няма“

Кога идва тишината и кога си тръгва?

Абсолютната тишина не съществува. Но има неща, които са по-тихи и това са важните неща. Дишането на любим човек, дъждът по прозореца, прощавам ти, обичам те... Отгръщането на нова страница. Такива работи.

„Злоупотреби със залеза

Присъдата, която излежаваме

е тъмницата на някакво

стихотворение“

С какво обичаш да злоупотребяваш?

Шоколад.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…