Румен Петков, награждаваният български аниматор, режисьор и професор, почина на 11 юни на 70-годишна възраст. Докато американските медии едва споменаха неговата смърт, Петков беше увековечен в заглавията в родната си България, където започва кариерата си като аниматор.

Роден в София, Петков навлиза в областта на анимацията през 1969 г. Десет години по-късно създава популярната анимационна телевизионна поредица „Приключенията на Чоко и жабока Боко“, която по-късно се адаптира в комикси в списание „Дъга“. Като художник и аниматор творчеството му по-късно вдъхновява българските художници в тези области, а през 1982 г. дори ръководи първия анимационен филм на страната – „Планетата на съкровищата“. Три години по-късно неговият анимационен късометражен филм „Брак“ му печели „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 1985 г.

Работата на Румен Петков докосва милиони деца през 90-те години, особено по време на кариерата му в Cartoon Network. Режисьорът е част от екипа на много известни анимационни предавания в края на 90-те и началото на 2000-те.

Докато българските му анимации никога не стигат до Щатите, Петков пътува до Калифорния през 90-те години и започва работа за Cartoon Network по време на техния изключително креативен период. Времето на Петков с канала води до работата, с която той става най-известен на американската публика. Като писател и анимационен режисьор, портфолиото му включва епизоди на популярни предавания като „Джони Браво“, „Аз съм невестулка“, „Лабораторията на Декстър“, „Крава и пиле“, „Реактивните момичета“ и др.

Петков напуска анимационния бизнес в началото на 2000-те, но работи като професор в Калифорнийския институт по изкуствата от 1998 г., университет, в който се помещават една от 10-те най-хубави художествени програми в Съединените щати и където са учили аниматорите на Дисни по време на Голямата депресия. Смята се, че продължава да води курсове до смъртта си.

На Петков дължим много любими анимационни филми, които са важни за децата, които израстват в края на 90-те години. Работата на Румен Петков остава запомняща се и ценна за много хора по целия свят.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…