Следващата стъпка е до една година Пловдив да има училища, които работят без хартия

Всички учебници от I до VII клас са в PDF-формат, за средношколците – догодина

 

Стефан Стоянов е заместник-кмет на Пловдив от ноември 2011 г. Стартира образователни проекти като въвеждането на Монтесори педагогика в публичния сектор на предучилищното възпитание, програма за иновативни училища, техническа помощ за подпомагане на учебния процес, развиването на дуални паралелки съвместно с бизнеса, както и въвеждането на Google апликация за образование (G suite) и Windows 365, за което спечели годишните награди на Институт за иновации в политиката във Виена преди година.   

В края на 2016 г. Стефан Стоянов е отличен като един от 100-те иноватори за Централна и Източна Европа според престижната класация New Europe организирана от Google, Visegrad Fund and Financial Times заради работата си в сферата на публичното образование и въвеждането на Монтесори педагогика в детските градини в Пловдив.

Таня Грозданова

Започвам с въпроса, който вълнува много родители. Ще приключат ли навсякъде ремонтите преди Първия учебен ден?

Повечето са приключили. Има няколко места, които очакваме да приключат. Няколко основни вървят към момента, като най-проблематичен се очертава този на ЕГ „Пловдив“. Изпълнителят – пазарджишка фирма, се бави малко с графика. Директорът и екипът там му помагат много да се влезе в някаква разумна граница, за да започнат занятията. Ще има проблеми с малка част от общежитията, но се надявам в скоро време да се разрешат.

Общо взето, очакваме нормално започване на учебната година. По-големи ремонти текат в Професионалната гимназия по Хранителна техника и технологии, в у-ще „Любен Каравелов“  стартира ремонт. Там са две сгради и е направена добра организация за започване на учебната година -първо ще се санира едната сграда, а след това другата, така че не очакваме особени проблеми.

Има значителни средства, отпуснати на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев",  с които ще се оправя фасадата, но няма да има проблем със започване на занятията. Около 600 хиляди лева са отпуснати целево за това и имат да довършват дограма.

Иначе освен текущите ремонти се напправиха основни ремонти на 4 училища и на две детски градини. Очакваме спокойно нормално започване на Първия учебен ден.

Има ли новоразкрити дуални паралелки в системата на средното образование?

Да. Много активно работим за това. Очакваме 5 или 6 паралели да стартират с дуално образование тази година.

На Гимназията по дървообработване, например, много добре им се получава. Най-новото там е, че директорът успя да направи буквално за 3 месеца нова специалност, поискана от бизнеса – паралелка по „Полиграфия“. В нея тази година започват обучение 9 деца, което е половин дуална паралелка. Другата половина е по специалността „Реставрация на стилни мебели“.

Вече ще се опитваме да разширим нашата програма за обогатяване на професионалното образование, поне в общинските гимназии, защото по-голямата час от тях са държавни. Да инвестираме повече средства и в общинската инфраструктура и в допълнителни програми за подобряване на учебния процес. Така ще се стремим да помагаме на всички. Ако искаме добри специалисти трябва да имаме силно средно образование. Начинът, по който се преподава в по-голямата част сега в професионалните гимназии е значително остарял, отпреди повече от 50 години. И няма ефект. С разрастването и развитието на икономиката, трябват повече практики - още от първата година бизнесът да присъства. Децата да знаят каква ще им професионалната кариера, дори ако щете къде ще работят.

Имате ли вече окончателни данни колко паралелки се закриват в гимназиите? При първото класиране от РУО обявиха 11 броя.

Още не съм видял окончателните данни. Ние в общината следим повече приема в първи клас.

И там каква е тенденцията?

Това, което ми направи впечатление, е по-малкия брой маломерни паралелки, и в основните, и в средните училища, което значи, че има по-добро разпределение на приема.

Цялото интервю четете в Под тепето

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…