Американският посланик Ерик Рубин участва в първата копка на детска площадка, която ще бъде изградена край бъдещия музеен комплекс с дарение на енергоразпределителното дружество

Този мащабен проект е перфектен пример за публично-частно партньорство, отбеляза председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън

Иво ДерневПърва копка за изграждането на модерна детска площадка край Епископската базилика бе направена днес от кмета Иван Тотев, посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, председателя на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън и председателя на Съвета на директорите на EVN България Робърт Дик. Съоръжението ще бъде построено с дарени от енергоразпределителното 120 хиляди лева, с което компанията официално стана новия ключов партньор на мащабния проект.


„Този обект се трансформира с всеки изминал ден. Богатството, което лежи на това място, се разкрива все повече и повече. Радвам се, че в края на 2018-та година от позицията на времето можем да осъзнаем с какво се захванахме. С воля, постоянство и взимане на тежки политически решения, днес виждаме резултатите. Те са толкова впечатляващи, че можем да кажем, че си е заслужавало”, подчерта по време на церемонията кметът Иван Тотев.  

„Работата ни с Фондация „Америка за България” започна далеч преди този проект. В началото бе Малката раннохристиянска базилика. Радвам се, че работата по този първи проект ни направи не само партньори, но и приятели. И доверието, което създадохме взаимно, ни позволи да вземем тези тежки решения и да стартираме този огромен проект. Нещо, което съм сигурен, че ще бъде емблема на Пловдив в следващите години, наред с Античния театър. Така, че използвам случая да благодаря на всички, които работиха по Епископската базилика, специално на Нанси Шилър и „Америка за България””, обърна се към гостите градоначалникът.


„ Искам да поздравя кмета и общинската власт за тяхната визия и решението им да подкрепят културното наследство. Радвам се да бъда тук заедно с приятелите и колегите от Фондация „Америка за България”, заедно с лидерите й- председателят на Борда на директорите Крис Матлън и президентът Нанси Шилър. Тук са и членовете на борда на „Америка за България”. Можа да кажа, че едно от нещата, които ми доставят най-голямо удоволствие като посланик, е възможността да бъда партньор на „Америка за България”. Постиженията на Фондацията в последните десет години са нещо, с което ние много се гордеем”, подчерта американският посланик Ерик Рубин.

Той допълни, че благодарение на EVN България бъдещият музеен комплекс няма да е само за възрастни посетители, а ще привлича и най-малките. Рубин заяви, че посолството на Щатите и Фондация „Америка за България” продължават да работят в посока подпомагане на културно-историческото наследство в страната. През ноември стартират дейностите по реставрацията на църквата „Св. Йоан Кръстител” в Несебър. Започва и проект за реставрацията на гробниците на „Св. София”.


„ Развълнувани сме да се върнем в Пловдив, за да видим отново как върви този изумителен проект. Той е прекрасен пример за сътрудничество с Община Пловдив и за публично-частно партньорство. Възхищавам се на факта, че  EVN България влязоха в проекта с построяването на детска площадка в близост до Базиликата. Надявам се този светъл пример на подпомагане на обществото от частния сектор да продължи и в бъдеще в България”, отбеляза председателят на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ Крис Матлън.  

„Удоволствие е да участваме в този прекрасен проект. Епископската Базилика е наследство, за което ние трябва да се грижим с отговорност. Той е перфектният проект, който съвпада с ценностите на ЕВН. Този проект ни позволява да направим устойчиво партньорство с общината и Фондация „Америка за България”. Тук, в непосредствена близост с бъдещата детска площадка, ще има и станция за зареждане на електромобили, което ще съчетае културното наследство с новите модерни технологии”, каза на свой ред председателят на Съвета на директорите на EVN България, Робърт Дик.

С първата копка бе обявена и кампанията „Подари си птица“. Подробности за нея четете по-късно.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…