Марина вярва, че е настъпил моментът за нова вълна женско движение у нас, водено от ценности като любов, единство и баланс

Мистериозна случка в подножието на Анидте изиграла сигнална роля за завръщането ѝ в България

Йоана Иванова

Снимки: Виолета Апостолова-Лети

Марина Кисьова де Хеус е учредителка на Академия „Екатерина Каравелова“, избрана за Community Solutions Fellow 2017-2018 на Държавния департамент на САЩ за изгряващ лидер. През 2014 Марина се връща да живее в България след като учи и живее години наред в Ирландия и Холандия. Връща се със специална програма насърчаваща източноевропейци, завършили в престижни университети да работят по специалността си в родната си държавата. В България работата й е свързана с темата за човешка сигурност.

Пред Капана.бг Марина разказа за дейността на Академията и за добилото популярност събитие „Тя в Пловдив“.

Учила си и си живяла в чужбина. Защо реши да се върнеш в България?

Няма една конкретна причина, а по-скоро натрупването на различни фактори, но имах и една случка, която много ми повлия. Преди няколко години бях на пътешествие в Южна Америка и при посещението ми на известния хълм с Богородица в Сантияго де Чили ме спря едно дете и ме попита от къде съм. Казах му от коя страна съм аз, то ме погледна, усмихна се и започна да пее химна на България! Запях с него… и разбира се, се и разплаках, докато всички наоколо онемяха от случващото се. Според мен това беше едно дете, което знаеше химните на всички страни, но за мен беше като напомняне, че е време да се върна.

Разкажи ми за Академия „Екатерина Каравелова“. Как и защо започна всичко?

Винаги съм искала да се занимавам с благотоворителност, а идеята за фондация се роди преди години, когато през 2011 заминах за Дъблин с програмата Европейска доброволческа служба. От тогава до сега придобивах различен опит, работейки с фондации и международни организации в Ирландия, Холандия и САЩ. Трябваше ми известно време, за да изградя и увереност, освен знанията и уменията. В продължение на магистратурата, която завърших в Тринити колидж Дъблин „Международни мирни науки“, създадох „Институт за изследване на мира“, а като проект на тази организация миналата година се роди Академия „Екатерина Каравелова“ с основна цел овластяване на момичета и жени и утвърждаване ролята на жените по въпросите на мира. Започнахме дейност в две села в Северозападна България, където организирахме 8 обучения за момичета по теми като Мотивация и личностна реализация, Умения за справяне с конфликти и др. Обученията се провеждаха всеки петък след училище, а интереса от страна на ученичките беше невероятен! Всичко започна с много ентусиазъм и малък бюджет от 2000 лева. 

 

Защо избра организацията да носи името на Екатерина Каравелова?

Когато преди години пречетох за делото на Екатерина Каравелова и всичките ѝ невероятни постижения не можех да повярвам, че не сме учили за нея в училище! Екатерина Каравелова освен, че има важна обществена роля в политическия живот на България в края на 19 и началото на 20 век има водеща роля в изграждането на женското движение в България в началото на 20 век. Била е председател на българската секция на Международната женска лига за мир и свобода, важна международна организация която съществува и до днес. Ако не сте чували за Екатерина Каравелова, прочетете в интеренет. Важно е да пазим паметта на хора, направили толкова много за страната ни!

А как се зароди идеята за „Тя в Пловдив“?

През май тази година организирахме двудневно обучение „Гражданско участие за начинаещи активистки“. Моят подход е винаги да експериментирам и това обучение беше голям риск. До момента никой не си беше позволявал да използва думата „активистки“ в този контекст и то в Пловдив. Обучението обаче се оказа изключително успешно и именно там дойде и идеята за „ТЯ в Пловдив“. След обучението бързо се сформира екип и заедно с Кирина Бойкова и Елена Д. Лулчева започнахме организацията на „Тя в Пловдив“.

Свързахме се хората, които управляват уникалното място „Отсреща“, те приютиха идеята и ето че сега с всеки изминал месец събитието е притегателна сила за интелигентни и мислещи хора в града, които искат да бъдат част от активното гражданско общество.

„Тя в Пловдив“ се случва сравнително отскоро, но вече се радва на огромен интерес. На какво мислиш, че се дължи това?

Когато правиш нещо с любов и безкористно, то веднага си проличава. Целта на събитието е да покажем жените, които всеки ден правят невероятни неща, но не са известни. Споделяйки историите си те вдъхват увереност на други жени да преследват целите си, докато в същото време получават заслужено признание. Невероятно е да видиш вълнението на приятелите, които са дошли да ги подкрепят!

Според мен успеха ни се дължи и на факта, че в България е настъпил моментът за нова вълна женско движение, което обаче не е привнесено от вън, а е водено от ценности като любов и единство, както и това да се търси баланс. Важно е да растем от собствените си корени, а това означава да познаваме силните жени от историята си и да продължим тяхната мисия.

Стремим се жените, които каним да носят една специфична благост в себе си, защото вярваме, че именно това качество на жената, да подхожда с любов към света около нея е изключително важно във времето, в което живеем в момента.

Как виждаш бъдещето на Академия „Екатерина Каравелова“ и на „Тя в Пловдив“?

Голямата новина е, че на 30 октомври ще се сътои първото събитие „Тя във Варна“! Организираме го в партньорство със Социалната чайна, което е едно от най-популярните места във Варна в момента. Вълнуваме се и вече планираме пътуването си от Пловдив до Варна за събитието!

Много бързо около „Тя в Пловдив“ се сформира общност и през септември в Родопите организирахме творческа резиденция с финансовата подкрепа на Български фонд за жените посветена на темата за правата на жените. Предстои ни през 2019 да организираме изложба и да публикуваме книжка с творбите създадени по време на резиденцията. Академия „Екатерина Каравелова“ е инициатива, която е водена от принципите си, но и от общността и в този контекст бъдещите ни дейности ще са отговор на нуждите на общността.

3 comments

  • Comment Link канартикин канартикин Окт 12, 2018

    Доста ме притеснява патрона - Екатерина Каравелова. От трите й дъщери - Лора се самоубива, а Виола завършва живота си в лудница. Дали това е наистина добър пример ?! А първата дъщеря умира в невръстна възраст ! Има нещо не както трябва !

  • Comment Link канартикин канартикин Окт 12, 2018

    Доста ме притеснява патрона - Екатерина Каравелова. От трите й дъщери - Лора се самоубива, а Виола завършва живота си в лудница. Дали това е наистина добър пример ?! А първата дъщеря умира в невръстна възраст ! Има нещо не както трябва !

  • Comment Link канартикин канартикин Окт 12, 2018

    Доста ме притеснява патрона - Екатерина Каравелова. От трите й дъщери - Лора се самоубива, а Виола завършва живота си в лудница. Дали това е наистина добър пример ?! А първата дъщеря умира в невръстна възраст ! Има нещо не както трябва !

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…