Актрисата стартира проекта „Платформата: Изкуството на кастинга”, за да провокира бягство от зоната на комфорт

Таня Грозданова

Лондон или Пловдив? Защо не и двете! Такъв е изборът на актрисата Таня Костадинова- Stones. Прави го преди няколко месеца, между два снимачни проекта в Обединеното кралство. След пет години в британската столица решава, че е време да погледне отново и към България. Защото тук вървят интересни процеси във филмовата индустрия и в театъра. А и защото има куп предизвикателства и неизвестни, в които e готова да се впусне и разгадае.

„Заминах веднага след като се дипломирах в класа на  Цветана Манева в Нов български университет. Можех да продължа да работя след следването си, но прецених за себе си, че искам да натрупам още знания. И че трябва да вървя в тази посока. Искам още. Искам да предизвикам себе си. Че трябва да изляза от комфортната си зона. Да се гмурна в неизвестното- образованието и индустрията в Лондон. И очаквано, оказа се, че водите там са много, много дълбоки. Води, за които младият български артист не е готов. И ако няма търпението, хъса и постоянството, може и да се удави”, казва днес от Пловдив Таня.

Още в първите си няколко дни в Англия установява, че за да станеш  част от средата и индустрията там, се иска нещо много повече от това, което ни учат в България. „И то е вътре в нас. Отнася се не само за актьорската професия, а за всички. Желанието да работиш над самия себе си. Образователната институция ти дава основата, другото зависи изцяло от теб. Надграждането е личен избор. Често рискован личен избор. Особено що се отнася за една чужда, напълно непонятна среда. Аз го направих. Не останах на сцената в България, за да се срещна с хора като Патрик Реджис, Джерами Цимерман, Ивана Чабък и много други. Всичките ми преподаватели в Лондон. За да се сблъскам челно с цялата машина, с тежката индустрия. Да си намеря агент. Да намеря път към кастинг режисьорите, в който стигнах и до Ню Йорк. Да се науча да се презентирам сама професионално. И междувременно да упражнявам реално професията и новите неща, които съм научила. Радвам се, че го направих. Струваше си. Защото сега мога да бъда и тук, но готова и за там”, намига очарователно актрисата.

Поглежда към България отново с желание да излезе от зоната си на комфорт от там, на Острова. От уъркшоп в ново обучение, от кастинг на кастинг, и от роля в роля, тя решава, че може да си позволи да бъде между Лондон и Пловдив. Тук вече работи по няколко проекта, свързани с киното и театъра. Но и по нещо друго, твърде нетрадиционно.

Стартира уникалната инициатива за подготовка на млади хора, увлечени от актьорското майсторство, които искат един ден да направят същото като нея- да се провокират и да излязат от зоната си на комфорт, за да търсят мечтания пробив в Англия, Европа, а защо не и Щатите. Защото всъщност, рецептата за тази реализация е супена лъжица талант, щипка познание относно функционирането на тези системи, палитра от актьорски техники и знания, и куп задължителни умения и инструменти, без които всичко ще загорчи. Таня иска да бъде полезна именно в тази посока- да покаже на другите как функционират механизмите на машината и как човек може да се вклини в тях. Така създава проекта „Платформата: Изкуството на кастинга”. Първото издание от него ще е под тепетата, в дома на Фондация „Пловдив 2019” – СКЛАД в Тютюневия град, на 2 ноември. Повече за събитието вижте тук:  https://www.facebook.com/ThePlatformWorkshop

„Правя го, защото знам през какво минах през тези пет години в Лондон. Когато отидох там да продължа обучението си по актьорско майсторство, не познавах абсолютно никой. Година и половина ми отне да вляза в средите в този град, да разбера как се случват нещата. Беше много трудно – да си проправя път, да намеря агент, въобще да разбера как работи системата, какво всъщност означава „кастинг режисьор“, да разбера кои са стъпките, които трябва да следвам.  Сега, пет години по-късно, искам да споделя, доколкото мога, опита си, без да имам никакви претенции. Защото знам, че и други ще тръгнат по този път. Поне да имат някаква готовност за това, което ги очаква там”, обяснява Таня Стоунс.

Защо Стоунс? „Не е някакъв вид преданост към любимата ми банда, проява на суетност или лигав каприз, а чисто практично решение. В Лондон на практика бях задължена да си измисля псевдоним. Оказа се, че Костадинова е невъзможна за произнасяне фамилия. Срещнах големи трудности в началото и по препоръка на преподавателя си, а и заради собствените си главоболия, се реших на тази стъпка и се спрях на Стоунс. А и не крия, че съм влюбена в Кийт Ричардс. А всъщност тръгна от абревиатура. Знаех, че един от методите за писане на текстове от Дейвид Бауи, който е главната причина да отида в Англия, е да взима изрезки от вестници на думи и букви. Така направих и аз- всяка една буква е част от име, което е строго лично“, пуска тръпчинките си в действие Таня.

Дебело подчертава, че прави Платформата от убеждението, че трябва да има колаборация на знания. Че трябва да се споделя опита в различните сфери професии. Че трябва да си говорим и да, защо не, да си подаваме ръка. Да си показваме спирките по пътя, а не трудното начало и хубавия му край или обратното. И отново припомня, че всъщност ключът е вътре в нас.

„В крайна сметка и там, в Лондон, имат своите проблеми и трески за дялане. Залите са изключително стари, няма добри условия, стоиш с шал и палто само и само да  се научиш. Но те топли средата. Това, че толкова хора, на всякаква възраст, се опитват, борят, работят върху себе си, искат да се развият. За мен проблемът е именно в това- интересът, или по-скоро липсата на такъв! За мен това е основният въпрос – да се провокирам интереса на хората, да могат да вложат  време, средства, усилия и страст, за да търсят новото”, заключва Таня Стоунс.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…