През октомври на „ТЯ в Пловдив“ ще се запознаем с Мария Тотова.

Мария е Drupal developer в trio-group, инструктор и лидер на Coding Girls - глобална платформа с общности по цял свят, чиято цел е мотивирането на момичета и жени да започнат да се занимават с технологии и развият кариера в индустрията. 

С какво се занимаваш професионално?

Аз съм PHP програмист и работя като Drupal developer в немската агенция Trio-Group. Освен това съм инженер, мениджър по обучението, инструктор и лидер на пловдивската общност на Coding Girls, съосновател и посланик на Drupal Girls, както и член на борда на Drupal Bulgaria.

А в свободното си време?

Какво е това? Старая се да прекарвам повече време със семейството и приятелите си. Харесва ми да пътувам, да се срещам с нови хора, да спортувам, а от време на време и да спя. 

Защо в Пловдив?

Пловдив е моят град! Това е мястото, където искам да живея и работя. Пловдив има не само невероятна история, дух и култура, но и голям потенциал. Сигурна съм, че градът ще продължи да се развива и искам да съм част от събитията тук.

Какви трудности срещаш в работата си?

Когато някой каже „трудности“, аз виждам „предизвикателства“. Обичам работата си именно заради това – никога не е еднообразна, винаги има нещо ново, което да научиш, проблем, който да решиш. А чувството на удовлетворение и радостта от успеха накрая са нещо невероятно! Но да, понякога може да се окаже  трудно да угодиш на клиентите, особено когато и те не знаят какво точно искат.

Кога реши, че искаш да се занимаваш специално с back-end програмиране?

Още в самото начало. Винаги съм искала да знам какво се случва „зад кулисите“, какво кара реално нещата, които виждаме, да работят, как се обработват данните и как достига до нас крайната информация. И ето, че вече го правя.

Как според теб програмирането може да се популяриза сред повече жени у нас?

Като се организират повече събития, специално насочени към дамите. Много момичета имат нужда от подкрепа, от примера на други жени, които са се реализирали вече в IT сектора. И разбира се, трябва да се разчупят начина на  мислене и стереотипите на хората като цяло. Идеята е не да направим всички жени програмисти, а да дадем шанс на тези момичета, които проявяват интерес към науките, да се развиват в тази сфера. А интерес определено има!

Как и кога започна да се занимаваш с инициативите на Coding Girls?

Имам щастието да съм част от Coding Girls още от самото начало. Анна Радуловски, основателката на тази прекрасна инициатива, ме покани да взема участие в специално събитие за деца: “Първи стъпки в програмирането за момичета 7-12г.” И тъй като преподаването е следващото нещо, което обожавам след програмирането, се съгласих на мига. Интересът беше толкова голям, че се наложи да направим две групи. Започнахме с един уъркшоп, а продължихме с цял курс. Момичетата бяха на възраст от 7 до 12г, но се справиха абсолютно успешно с всичко! А най-хубавото беше, че се забавляваха истински и искаха да продължат и занапред! Много от родителите тогава споделиха, че са се колебаели дали технологиите ще са интересни за дъщерите им и са ги довели само защото събитието било обявено за момичета. Радвам се, че още след първия уъркшоп те бяха толкова ентусиазирани, колкото и децата! Това беше моментът, в който осъзнах, че можем наистина да помогнем на много дами и че искам да продължа да работя с Анна! И така, събитие след събитие, ето ни тук, година и половина по-късно.

Коя личност те вдъхновява и защо?

Нямам само една определена личност. Хората, на които истински се възхищавам и искам да подражавам са моите ментори. Те са тези, които ми помогнаха да стигна до тук, които ми помагат да се развивам и сега, и ще съм им винаги признателна за това!

Как успяваш да запазиш мотивацията си?

Лесно – работя това, което обичам, имам страхотни колеги и отивам на работа с усмивка всеки ден. 

Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?   

Старанието, прецизността и последователността са основните качества, които влагам в работата си всеки ден и определено дават резултат.

Запознайте се с Мария утре в кафе-бар „Отсреща“. Отваряме врати в 18:30, започваме с представянията в 19:00.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…