Един от най-значимите фотографи на 21 век и вдъхновител на групата Die Antwoord идва през ноември в Градска художествена галерия

Един от най-значимите фотографи на 21 век, американецът Роджър Балън пристига за първи път в България, за да открие ретроспективната си изложба „Архетипи” в Градска художествена галерия-Пловдив (14 ноември – 5 декември 2018).

Над сто черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 година в Южна Африка ще бъдат показани в Пловдив. „Архетипи” е разказ за хаос, страхове, сенки, илюзии и всичко онова, от което сме направени. Изложбата коментира някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика и ни води от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

„Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това, има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност”, казва артистът.

Балън е сърежисьор и арт директор на видеоклипа „I Fink U Freeky“, който бележи началото на съвместната му работа с групата Die Antwoord. С характерната си естетика и провокативност, артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем.

Изображенията му са съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията.

Балън ще изнесе и лекция за пловдивската публика, която ще има възможност да го види и чуе на живо в деня на откриването – 14 ноември от 20:30 часа в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф 16) в Тютюневия град. Лекцията ще се проведе на английски език и е с вход свободен с предварително записване.

След лекцията от 22:30 часа ще има и парти, вдъхновено от зеф културата, Die Antwoord и техния гуру – Роджър Балън, където визуализации на артиста ще се движат под звуците на електроклаш, електро поп, дарк уейв, дарк електро и френч рейв, миксирани от Анна-Мария.

Изложбата в Градска художествена галерия-Пловдив е част от културния календар на община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Роджър Балън (1950) е роден в Ню Йорк, САЩ, но повече от 30 години живее в Йоханесбург, Южна Африка. Негови фотографии са в колекциите на МОМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и много други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…