Четящите хора под тепетата поръчаха две нови книги на актьора, след като се запознаха с първата му – автобиографичната „До последен дух“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

Трябваше да изпълня това безделие със съдържание, каза за решението си да пише творецът

Соня Попова

Рашко Младенов завладя сърцата на пловдивчани и на литературната сцена. Те си го преоткриха и като 3-месечен служебен министър заради совалките му в помощ на кризата с финансите на Пловдив 2019 и си го обичаха много преди това като любимо лице от екрана и стотици персонажи в Храма на Мелпомена.

Във вторник вечер в клуб „Петното на Роршах“ по време на поредното издание на Литературен салон  Spirt and Spirit той бе представен от Алекснадър Секулов и издателска къща „Жанет 45“ с първата си книга – автобиографичната „До последен дух“.

Една изключително лекокрила книга без тежкото его на мемоарните автобиографии. Така я определи Секулов и си призна, че я изгълтал за 2-3 часа.  Не е изненадан от таланта за писане на актьора, тъй като уважава перото му и като журналист, сподели още Сашо, визирайки интервютата на Рашко за сайта на Явор Дачков- Гласове.

Хубавото в историите на актьора, музиканта, журналиста, учителя, министъра дори е, че повечето случки са забавни. Защото така се е случило, разказва любимецът на поколения от екрана. Сюжетите са не само от България, но и Русия, Испания, далечно Мексико и екзотична Нигерия.

Кажи как започна, пита го модераторът. И Младенов пренася публиката в Българския културен институт В Москва, където бил на работа от 2006-а до 2008-а година.

„Трябваше да изпълня това безделие със съдържание, а и приятелите все ми казват „Ей, Рашко, много хубаво разказваш, пълен си с истории, вземи ги напиши.“  И така един ден седнах пред компютъра и … ми се услади.“

Огромното постижение на книгата е портретът на времето, без да изпъква личният автобиографичен елемент, но във втората част личи, че си бързал, прокарва ножа на литературната дисекция Секулов и го подтиква да си признае, че Божана Апостолова е била настоятелна за приключването ѝ. После полека подхвърля, че има още за разказване, че трябва да отдели специално внимание на фестивала „Аполония“ в цяла една книга. И успява да получи уклончив отговор.

Има още много за разказване, но аз не съм сигурен, че ще продължа, отвръща Младенов.

„Е, как бе, Рашко, та това е документ на времето… Ще накарам Божана да ти се обади. Аз така от едно нейно обаждане се върнах след 20 години в литературата,“ признава водещият на  Spirt and Spirit и получава подкрепата на публиката да продължи да настоява с „Читателите чакат книгата“.

Защо „До последен дух“, така започват въпросите от почитателите в залата. Духът е това, което го вдъхновява в днешния циничен свят, отвръща той.

Вижте още във видеото.

 

„Не съм написал нито ред за трите месеца като служебен министър, защото е много сложно. Забелязали сте, вероятно, че за 30 години не се е променило много. Един мандат не стига да направиш нещо сериозно. А, аз за 3 месеца съм решавал само малки ежедневни проблеми и съм се стремял да изслушвам хората. И там имаше смешни моменти, но много малко.“ Така обрисува ролята си на министър Рашко Младенов.

После прочита лично от книгата специална случка за пловдивския футбол в Нигерия през 1973 година, за която ви разказахме предварително ТУК.

„Няма нищо по-хубаво от това сутрин да свириш на пиано, защото никой не те кара.“ /Рашко Младенов/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…