Дорис Пак и Франс Тимерманс са потвърдили присъствието си

Приехме щафетата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 от Леуварден

Над 1000 официални гости от цяла Европа ще присъстват на откриващото събитие на Пловдив- Европейска столица на културата 2019. Потвърдила е участието си председателят на ЕНП Дорис Пак, както и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който ще държи и приветствено слово на центъра. От общината припомнят на гражданите, че заради тежката организация и огромната сцена, вече се мисли за затварянето на бул. „Цар Борис III Обединител”. Основната пътна артерия няма да функционира в рамките на 20 дни, от 27 декември до 17 януари.

Междувременно, този уикенд Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата на тържествена церемония в холандския град Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла през 2018 г. В залата на театъра кметът Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“  Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството.

„Този проект променя не само облика на градовете, носители на титлата, но и прави хората, които живеят там, по-обединени и отворени към промени в заобикалящата среда. За мен като кмет на един от градовете, които ще бъдат културна столица през следващата година, е от голямо значение и висока отговорност да създаваме с моя екип условия, за да може градът ни по време на 2019-та и след нея да продължи да споделя с Европа и света своите хилядолетни културни ценности и съвременните форми на изява“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев.

„Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина. Днес приемам символично щафетата, но съм убеден, че титлата Европейска столица на културата завинаги ще остане в историята на Вашия град и в сърцата на хората, така, както ще се случи и в Пловдив“, каза още Тотев.

В залата присъстваха заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът Розалин Петков. Заедно с кмета Иван Тотев те имаха двустранни срещи с кмета на Леуварден Ферд Кроне и кралския комисар по културата на Холандия Арно Брок. Проведени бяха и редица разговори, свързани с реализацията на проекта Европейска столица на културата.

Преди това българската делегация заедно с представители на европейски градове и институции присъстваха на съвместен концерт между Пловдив и Леуварден под надслов „Открий Севера“, а кларнетистът Яшко Аргиров и музиканти от оркестър „Брестовица“ вдигнаха на крака залата със своите изпълнения.

„Закриващото събитие се казваше Re-opening. Прекрасна е идеята по същество да няма закриващо събитие, а да бъде преоткриващо, както го бяха нарекли в Леуварден. Получихме специалния символ на холандския град- скулптора на местни творци, който докарахме в Пловдив в знак на приемственост”, каза днес кметът Тотев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…