Този месец на ТЯ в Пловдив ще се срещнем с Деница Чакърова, жена, която има водеща роля в графичната и бранд индустрия в Пловдив с 15 годишен опит зад гърба си. Основател и организатор на Plovdiv Design Talk и UX MeetUp Plovdiv.

С какво се занимаваш професионално?

Развивам се в различни сфери на дизайна от над 15 години. В началото започнах с уеб-дизайн, по-късно и графичен, последва и проект за цялостен брандинг. Страстта ми към уеб-дизайна премина в т.н. UX (User Experience) и HCI (Human Computer Interacion) - дизайн, посветен на оптимизирането на процесите на работа и комуникация между компютърните системи и хората, за които те са предназначени. За бъдещето имам планове да се занимавам повече с Design Thinking for Innovation и дейност много извън зоната ми на комфорт - преподаване.

 
А в свободното си време?

Извън работата си се занимавам с доста неща, които във времето се променят. Музиката е с мен постоянно. Времето с приятелите ми и разходките с кучето ми из тепетата на Пловдив са най-разпускащите неща, които правя.

 
Защо в Пловдив?

По-скоро за мен винаги въпросът е стоял - Защо някъде другаде? Не съм намирала мотивация да изградя нов живот другаде. Може би имам късмета да имам добра работа, жилище, приятели и мотивираща среда именно в Пловдив. За мен е важно да мога да променя света с нещо добро, а моят град и хората в него са най-важни в момента. Уреденият и материален живот на запад никога не е бил цел за мен.

 
Какви трудности срещаш в работата си?

Може би една от трудностите, които винаги съм усещала е, че на повечето ми работни места съм била единствен или по-опитния дизайнер и не съм имала ментор, от който да се уча директно. Но това ме е научило да намирам свой собствен начин за справяне с работата. Като цяло работата ми е нещо, което съм избрала да правя, защото ми е приятно и ме зарежда. Ако нещо започне да ме притеснява или усещам напрежение, с времето търся начини да го изгладя. Независимо дали е от външни фактори или вътре в мен самата.

 
Как се е зародила идеята за Plovdiv Design Talk?

През първите години, в които започвах да се занимавам с дизайн, имах ‘късмета’ да се срещам с колеги, които бяха с доста голямо его и още от самото начало на разговора имаше едно напрежение, което винаги ми се е струвало много излишно. Радвам се, че това се промени и се срещнах с изключителни хора. Самата идея за Plovdiv Design Talk във формата, в която се случи, не беше моя, а на Иван Джеферов. Тъкмо се беше върнал от работно пътуване в Израел и ми сподели за нещо, което в видял там - как дизайнера, с когото са работили, организирал срещи между колеги и обсъждали теми и споделяли опита си. Иван ми предложи да се заема с подобни срещи в Пловдив. Бях поласкана от това предложение, явно е видял в мен желанието да работя с колеги и да създадем заедно общност за споделяне на опит.

Следващата ми стъпка беше да се свържа с други дизайнери в Пловдив, които работиха в различни сфери. Направихме среща, на която исках да разбера реалната нужда и техните мисли относно подобна инициатива. И така с Мая Банкова и Атанас Динчев започнахме.

 
А как започна да се занимаваш с диджейство?

Имам усещането, че диджейството започна да се занимава с мен.

Приятел работи в едно малко заведение в Капана, където се събирахме на сладки приказки и питие цяла зима. Пускахме си музика от youtube и един ден просто ми каза: “Искаш ли да пускаш музика събота вечер тук?” - самия въпрос ме накара да се усмихна широко и си казах “Защо не! Айде”. Развълнувана се прибрах, намерих подходящ софтуер и започнах да работя над първия си плейлист и сет.

 
Как насочваш и използваш женската си енергия в своята работа?

Мисля, че това е нещо, на което все повече залагам и се уча ежедневно. В началото, когато започнах да се занимавам с ИТ беше малко трудно, защото малко момичета го правеха и още по-малко - добре. Често съм срещала леко първоначално подценяване на възможностите ми, но това е било за кратко, докато не покажех на какво съм способна и отношението се променяше веднага.

 
Как успяваш да запазиш мотивацията си?

От скоро се научих, че няма лошо да имаш моменти на по-ниска мотивация и отдаденост на работата си. В началото когато се случи, се чувствах виновна и търсех начини да го поправя. Докато в един момент осъзнах, че това става насила и няма как да се случи бързо. Може би след 15 години работа, чисто естествено се изхабих за нещата, с които съм се занимавала. Въпросът сега е как да стъпя на тази основа и да изградя нещо ново, което да ме вдъхновява и мотивира напред. И мисля, че успявам.

 
Кое е последното нещо, което те изненада?

Постоянно се изненадвам като се фокусирам над приятните изненади повече, отколкото над отрицателните. Не позволявам на скуката да е част от живота ми.

 
Как завършваш един ползотворен ден?

Старая се всеки ден да е ползотворен сам за себе си. Например един ден ще е отдаден на учене, друг на спокойствие и фокусиране над себе си. Има дни, които са изключително динамични и други, в които стоя в леглото си с лаптопа или книга. Всеки от тях е важен и необходим.

 
От около година Деница започва да пуска музика в избрани пловдивски заведения. Хоби, което все повече е важна част от живота й. Следи за нейни участия на Good vibes, а кой знае може и това издание на ТЯ в Пловдив да има специален музикален акцент!

 
Ще се срещнем с Деница в четвъртък на 29 ноември от 19:00 часа в Отсреща!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…