Преди 17 години спря да бие голямото сърце на „майката“ на Пипи, Карлсон и Емил от Льонеберя

На днешния ден – 28 януари, през 2002 г., шведската писателка Астрид Лингрен, създала едни от най-обичаните и популярните детски произведения, напуска този свят.

Нейните герои са отпечатани със златни букви, не само в детската, но и в световната литература. Тя е майка на: Пипи, Карлсон, Емил от Льонеберя, Братята с лъвски сърца, Брит-Мери, децата от улиците Шумотевица и Тряскаджийска, и редица други.

На 17 години е първата девойка в родното си градче, която си подстригва косата късо. Поведението ѝ било шок за всички.

По същото време започва работа като репортер в местния вестник. Но първият й текст е публикуван там още когато тя е само четиринайсетгодишна.

На осемнайсет години тя се оказва бременна от шефа си, който има семейство.

Дъщеря ѝ Катрин всъщност е кръстница на Пипи Дългото чорапче.

През май 1944 г., Астрид изпраща копие от ръкописа за Пипи на един издател, като завършила писмото си до него така: „Надявам се, че няма да уведомите Социалните служби.“

„Трябва да ме разберете, все пак вече имах две деца и се страхувах, че чиновниците могат да си зададат въпроса що за майка е тази, щом съчинява подобни истории!“ – пише в открито писмо до читателите си тя.

Самата авторка намира Пипи за обезпокоителна.

снимка: Shutterstock

Пипи и „майка ѝ“ са увековечени и върху юбилейните 20 шведски крони, издадени през 2015 годнна.

Линдгрен получава много отличия за творчеството си, между които наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (1958), наградата „Луис Карол“ (1973) и Международната литературна награда на ЮНЕСКО (1993). През 1957 година Астрид Линдгрен се превръща в първия детски писател, който получава медал за литературни постижения от Кралство Швеция. Освен това писателката е носител на „Международен Златен медал на името на Толстой“, „Сребърна мечка“ за екранизацията на „Роня, дъщерята на разбойника“.

По нейни произведения са направени повече от 40 филма и телевизионни сериали.

Астрид Линдгрен има дар слово и го ползва активно, защитавайки открито гражданската си позиция в редица каузи като: правата на децата и животните, против телесните наказания над децата, расовата дискримнация и други.

През 1976 в Швеция е разтресена от грандиозен скандал за нейните данъци. Оказва се , че държавата и е наложила 102 % данък върху доходите…

Приживе още построява детски медицински център, който е най – големият в Северна Европа и носи нейното име.

Тя е четвъртият най-превеждан детски автор на всички времена и 18-ият най-превеждан автор в света. Нейните творби са преведени на 85 езика.

Книгите ѝ са издадени в повече от 100 страни по света, като се говори за над 130 000 000 продадени копия.

Във всичките си интервюта твърди, че никое друго дете не я е вдъхновявало толкова, колкото детето, което тя самата е била.

Пиша, за да забавлявам детето в мен, но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

Умира на 94-годишна възраст в дома си в Стокхолм.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…