Print this page

Януарското издание на популярния формат „Тя в Пловдив“ ще ни запознае с Венера Смиленова и Запрянка Василева-Зи. На 31 януари от 19 часа в кафе-бар „Отсреща“ ще се открие и изложбата с творби посветени на темата за правата на жените в България, които са резултат от творческата резиденция, която Академия „Екатерина Каравелова“ организира през септември 2018.

Запознайте се по-отблизо с Венера Смиленова, която беше една от участничките на творческата резиденция.

Коя е основната стъпка в твоята рутина, с която започваш деня си?

„Снууз“-ването на алармата всяка сутрин, докато не стане прекалено късно :) . Нямам сутрешни ритуали, нито някаква рутина, пък и не търся такива. Просто сядам да работя и това е. Всеки ден е много динамичен и различен и ме въвлича.

С какво се занимаваш професионално?

Визуален артист, илюстратор, дизайнер, предприемач и бариста :)

Имаш ли странично хоби, което практикуваш през свободното си време?

О, да! Карам шосейно велосипед любителски от лятото. То е нещото, което ме откъсва от ежедневието и ме разтоварва.

Какво е характерно за твоя стил на илюстриране?

Рисуването е като писането, всеки артист има свой собствен почерк. Трудно мога да кажа, че имам стил на илюстриране. В личните си проекти експериментирам много, но следвам своя собствена естетитка, която съм изградила в годините. По-добре работите сами да говорят за себе си.

Какви бяха трудностите при създаването на Ателие Историйки – SoManyStories To Tell?

При създаването нямахме никакви трудности, само много мечти и лека доза наивност. Трудностите дойдоха след това. Всеки бизнес има идентични проблеми – намирането на клиенти, работата с тях, планирането на дългосрочни проекти, крайните срокове.

Къде според теб е пресечната точка на бизнес и изкуството?

Един самун хляб.

Има ли женски образ или фигура, които да са вдъхновение за теб?

Вивиан Уестууд и Марина Абрамович – две жени дали и продължаващи да дават много за развитието на съвременното визуално изкуство.

Какво е твоето участие в екипа на „ТЯ в Пловдив“?

Като част от екипа на Отсреща, хостваме събитието вече 8 месеца. „ТЯ в Пловдив“ се разви и стана едно от най-сполучливите събития, които приютяваме при нас. Освен това съм „отговорна“ за визията на събитието и мърчандайза.

*Творческата резиденция се осъществи с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

 

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…