Българският художник Стоян Цанев почина днес на 72 години, съобщи Дневник.

Цанев е носител на редица български и международни отличия, сред които е най-голямата награда за живопис "Захарий Зограф" през 2007 г. Известни са творбите му в областта на графиката и живописта, но той работи и керамична живопис и скулптура.

Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе и редица музейни и частни колекции. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христов Фотев и художника Георги Баев.

Роден е в Бургас на 28 февруари 1946 г. През 1973 г. завършва специалност живопис във варшавската Академия за изкуства в класа на Анджей Руджински и е награден от полското културно министерство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…