Часове по история на Пловдив в учебната програма на училищата под тепетата поиска журналистът и летописец на града Евгений Тодоров. Снощи той представи петия том „Запомнете Пловдив” в галерия Тракарт и даде знак, че вероятно това ще е последната част от поредицата. Неслучайно подзаглавието на книгата е „Освобождаване от спомените”.

„Пловдив е градът с най-много посветени на него мемоарни книги. Каузата ни е да наложим идеята за изучаване на краезнание за всеки град. Пловдивските ученици не знаят нищо за града си и за хората му. Пловдив трябва да си има учебник или христоматия и историята му да бъде изучавана в училище”, каза пред десетките си читатели Тодоров.

Той благодари на хората, от чиито спомени е черпил. „Моят труд не е писателски, а организаторски. 20 години събирахме вашите спомени, за да ги издадем в тези пет тома. Събирачеството на истории продължава. Но вече съм на възраст, а и ми липсва време. Всяка творба на изкуството има рамка. Не може да се пише вечно. Аз сложих рамката на „Запомнете Пловдив”. Мисля да се пробвам в друг жанр. Ориентирам се към художествено писане. Ще подхвана роман, психологически трилър, но в никакъв случай няма да става въпрос за висока литература”, каза още Евгений Тодоров.

„Пловдив има своите летописци, а Евгений е един от тях. Енергията на миналото прониква в съвременния човек. Имено тази енергия е събрана в тези пет тома от „Запомнете Пловдив””, каза издателят на книгите Стойо Вартоломеев.

„Първата книга от „Запомнете Пловдив” я издадохме през 2013г. В петия том ще прочете на Мараша и Сахат тепе, за улица „Велико Търново” и Джумаята, за Кючук Париж, аптеките и баните на града, за Дядо Мраз, Карачомака, Мильо и Альоша, за пловдивските партенки. Евгений наистина е направил опит да се освободи от своите спомени. Но съм сигурен, че пътешествието му из града ще продължи”, каза Валентин Георгиев от издателство „Хермес”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…