Снежана Фурнаджиева  възнамерява да издържа новата галерия на Гладстон като пести от ток чрез фотоволтаици и като не ползва техническите възможности на сградата

Шефката на ДПХ за менажирането на чисто новата изложбена зала: Ще се издържаме както сме се издържали досега. Плащали сме си и тока, плащали сме и на галеристи

Ние не дължим една стотинка на общината, тъй като сградата ни е дадена безвъзмездно, заключи Фурнаджиева

Иво Дернев

Снежана Фурнаджиева държа 15-минутна реч пред журналисти в кулоарите на местния парламент, след като преди това общинските съветници не й дадоха да вземе думата по казуса с галерията на Гладстон. Въпреки обещанието от страна на кмета, че в крайна сметка общината ще изпълни меморандума с Дружеството на пловдивските художници, според който сградата им се предоставя безвъзмездно, шефката на творческата организация излезе физически трепереща от недоволство от пленарната зала. В дългата си реч тя говори за собственическите претенции на дружеството към галерията, за изложбите, които ДПХ трябва да направи в нея до края на годината, за „Пловдив 2019”, за кмета Тотев, за ГЕРБ, за Ван Гог. Но не даде ясен и конкретен отговор на поставените от Под тепето няколко пъти въпроси относно менажирането и издръжката на новата постройка, която е в пъти по-голяма и модерна като съоръжение от предишната и която ще изисква минимален щат от поне петима души. Въпроси, които са най-важни след като за изграждането на изложбената зала бяха похарчени 3,5 милиона лева публични средства.

„ Думите на кмета, че общината ще спази маморандума с Дружеството на пловдивските художници ми звучи несериозно, след като не ми дадоха да се изкажа в този важен момент”, започна гневното си изказване Фурнаджиева. Думите й публикуваме без особена редакция.

„ Отпадат ни най-важните изложби, едната от които е международна- испанска изложба, договорена с посланика на Испания, с кмета на Испания и с директора на институт „Сервантес”. Те щяха да идват тук официално. Изложбата се готви две години. Но сега остава на улицата. Втората е финансирана от самата община. Те я знаят че съществува. Също е готвена две години- изложбата Пловдивчани 100х100. Тя е също е грандиозна изложба с големи формати и не може на друго място да бъде изложена. И тя ще е на улицата. Имаме още откриване на Есенния салон с 15х5, която също ще остане на улицата. Вместо това там ще се открива изложба, която пристига от Велико Търново. Абсолютно нелогично за мен е това. Това е нашата галерия, това е Пловдив и ние трябваше да си открием изложбата”, пита Снежана Фурнаджиева.

„Защо не ме допуснаха да разкажа за това, че всички наши изложби излизат на улицата, за да влязат немска изложба на Пловдив 2019, която в последния момент се утвърждава. Изхвърлят нашите изложби и като кукувица в чуждо гнездо се настаняват с изложба от инсталации, които ще се коват по стените с пирони. Без да са ни питали изхвърлят нашите изложби, за да се настанят Пловдив 2019”, допълни председателят на ДПХ.

После се върна на меморандума, подписан между общината и ДПХ преди много години. „ В меморандума е записано ясно, че след построяването на сградата, общината се задължава да я даде безвъзмездно на Дружеството на пловдивските художници. Тя е построена за нас”, отбеляза Фурнаджиева. И заключи: „ Всичко това говори, че въобще не затичат творците на Пловдив. Това прави несигурно това решение, което уж заявяват, че ще имат на 14 септември”.

Определи думите на кмета Иван Тотев от преди месец, че ДПХ не са си плащали докато са ползвали старата галерия на Гладстон, като лъжа. „Ние не дължим една стотинка на общината, тъй като сградата ни е дадена безвъзмездно. В предишните години, в които заварих някои неизяснени сметки, направих един търг и всичко изчистихме до стотинка. Лъжа е, че не сме плащали”.

На въпрос на Под тепето какви са идеите на Фурнаджиева за менажиране на новата сграда, която ще иска много поддръжка и ще се издържа много трудно, тя не отговори директно. Само заяви, че дружеството ще си поддържа сградата.

„Горе ще има фотоволтаици, които да ни произвеждат независим ток. Намерили сме начин, по който да се издържаме сами, както сме го правили сега. Всички системи вътре в сградата не е задължително да се пускат на всички изложби. Те бяха подготвени, както каза Тотев, ако дойде Ван Гог. Нали виждате, че Ван Гог не се е затичал да идва сега.  Така че бихме могли да си поддържаме сградата. Ако случайно имаме проблем, след като си получим сградата, ние сами ще се опитаме да си потърсим средства. Но не със извити ръце, вънка, подсмърчащи, както искат да ни докарат те, унизени. А ще седнем на масата и ще разговаряме с какво могат да ни помогнат. Но фактът, че се заяви още от самото начало, че тази сграда е към Градска художествена галерия, кажете каква заявка е това, добронамереност ли е? Аз с тях няма да преговарям, те не са ми никакви”, отсече Снежана Фурнаджиева в единствено число, но от името на цялото Дружество на пловдивските художници.

„ Няма да позволим да се отнасят към едно 100-годишно дружество, което даде на България и на света толкова много художници. Нито един от останалите кметове не си позволи да постъпи по този начин. Г-н Тотев е кмет, който е издигнат от партия ГЕРБ. Затова и партия ГЕРБ в момента понася своите негативи заради неговите действия, които за мен са необосновани, неестествени, ненормални, почиват на някакво озлобление. То идва от там, че ние не одобрихме сградата, която той отряза”, влезе и в политиката шефката на творческата организация.

Под тепето повтори въпроса си: „Все пак, какви са идеите ми за менажиране? Тази сграда е един голям разход, как ще го избивате? И ще имат ли достъп до галерията външни хора, че като ви слушаме не оставаме с такова убеждение?”

„Напротив. И предишните години сме приемали форуми на поетите, фестивали, концерти. Приемали сме фотографски изложби, други изложби. Не сме върнали никого. Ще се издържаме както сме се издържали досега. Плащали сме си и тока, плащали сме и на галеристи. Участваме проекти навсякъде, във всичко. Получаваме финансиране за тях. Получаваме възможности”, каза председателят на Дружеството на пловдивските художници.

Така, по думите й, излиза, че идеите на ДПХ за издръжка и поддържане на построената току що нова и модерна като технологии вътре изложбена зала, е да се пестят от разходи за електричество и от използване на същите тези технически възможности, които всъщност ще са разликата между новата и старата галерии.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…