Клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки – автор на първото българско мобилно приложение  за спокойствие и психично здраве – в откровено интервю пред Капана

 

Защо избрахте името АНИМА? Какво изразява то?

АНИМА е брандът,  с който работя от 17 години като клиничен психолог и приложението АНИМА е едно естествено допълнение към практиката ми.

Анима на латински означава “душа“. Според психоаналитичните теории на Карл Юнг – Анима е дълбинното женското начало у мъжа, а Анимус е мъжкото начало у жената. Нещо като Ин и Ян, двете понятия не съществуват едно без друго.  Аз лично свързвам АНИМА с най-дълбинното у човешката същност – душата, както и с топлота, уют, грижа, лекота, помощ – всичко, което въплъщава приложението АНИМА.

Кой Ви помогна в разработката на IT частта?

С екипа ми направихме проучване и избрахме софтуерната компания, с която най-хармонично се препокриха очакванията ни за това как трябва да бъде разработено приложението АНИМА.

Откъде Ви хрумна идеята?

АНИМА е една моя мечта – да създам приложение, което да помага на хората сами да се справят със стреса, с емоционален дискомфорт или с душевните си терзания.

Приложението е изключително актуално за времето, в което живеем. Време, в което ежедневието ни е динамично, стресът е неизбежен и мобилният ни телефон е почти постоянно в ръцете ни. Погълнати от това ежедневие, много често не осъзнаваме, че сме преуморени, че живеем под стрес, че сме тъжни и тревожни или че сме много близо до прегаряне (т.нар. burnout). Умът ни има нужда от почивка, за да сме здрави! Упражненията в АНИМА учат точно на това.

В АНИМА всеки може да открие по нещо за себе си – от релаксиращи и мотивиращи техники до упражнения за по-добър сън, отказ от вредни навици, справяне с тревожност и паник атаки. Има и упражнения, с които да  преживяваме по-леко физическа и душевна болка, раздяла или загуба на близък човек. Всеки от нас е изпадал поне веднъж в една от изброените ситуации и е имал нужда от помощ, за да се справи. АНИМА предлага точно това – помощ в точния момент.

Психично здрав ли е българинът и какво означава според Вас да си спокоен?

От опита, който имам с пациентите си, основни предизвикателства са стресът, липсата на емоционална компетентност и липсата на навик за търсене на навременна помощ от психиатър и психолог. Истината е,че статистиките са ужасяващи.

Спокойствието е състояние на духа и тялото. В спокойствието се раждат мъдрите идеи, тялото се възстановява, вътрешните органи работят по-добре. Когато са спокойни мислите, е спокойно и тялото. Представете си мътна река- не виждате дъното, въждате кал и мътилка,  после си представете бистра, спокойна река – виждате ясно дъното, камъчетата, рибките – красота. Ето това са спокойният и неспокойният ум.

По какво личи, че сме преуморени и как да хванем симптомите навреме?

Обичайните симптоми са трудна фиксация на вниманието, влошен сън, честа умора, раздразнителност, неспокойствие. Симптом е и когато работата ти започва да не ти доставя радост или спреш да се наслаждаваш на живота си. Ако усещаш че се усмихваш по-рядко. Преди две години стартирахме кампания, за да накараме хората да се усмихват. Реализирахме кампанията – “Усмихнат и успешен ден! “. Стотици хора ми казват, че винаги са се усмихвали на това послание.

В приложението една от основните категории е СПОКОЙСТВИЕ. Упражненията в нея помагат на потребителя да се отпуска и да си почива – както казваме в АНИМА, тренировки за спокойствие.

Имаме ли все още предразсъдъци по отношение на търсенето на психологична помощ и виждате ли промяна в тази посока?

Предразсъдъците вече са отживелица, защото хората са по-информирани и все по-често се доверяват на професионална помощ. Мисля, че дори може да се каже че вече е модерно уважаващите себе си хора да търсят консултанти, защото осъзнават, че биха могли да живеят в по-голям комфорт със себе си и с останалите. Това са търсещите хора и е удоволствие да се работи с тях. Обожавам работата си и изпитвам огромно удовлетворение от нея. АНИМА е създадена точно за това – за да е близо до хората, винаги в точния за тях момент.

Електронните джаджи ще заменят ли удобната лежанка и посещението при психолога и до каква степен е възможно това да се случи?

Съвсем различни са двете неща. Професионалната психологична помощ, когато е необходима, е незаменима. АНИМА приложението може само да я допълни.

Има много ситуации в ежедневието ни, които не изискват помощта на психолог, а умението на всеки от нас да изключи съзнанието си, да успокои ума си и да се справи сам с емоционален или физически дискомфорт. Затова създадохме АНИМА. Спокойствието лекува! По-спокойният човек живее по-добре, защото е в комфорт със себе си и със заобикалящия го свят.

АНИМА е помощник и на активно спортуващите – за мотивация и релаксация с цел подобряване на спортни постижения. Аз работя и със спортисти, имам изработен спортен психотренинг, който е много успешен.

Очаква ли се версия и за Android и кога?

Работи се по изработката на приложението и за Android. Всички, които нямат iPhone, но искат да чуят някое от упражненията, могат да се свържат с мен или екипа ми и да получат демо записи, за да не им липсваме до старта.

Кой се грижи за психиката на психолога Петя Стойчева Кривицки?

За да започнеш практика като терапевт, е нужно да преминеш много дълъг път на университетско обучение, след това обучение в различни психотерапевтични техники и не на последно място – така наречената “група за собствен опит”,  в продължение на година и половина . В тази група с помощта на професионален “треньор” всеки бъдещ прихолог работи със своите проблеми, за да ги изчисти и да е полезен на пациентите си, за да не прехвърля върху тях своите дефицити, комплекси и страхове.

В ежедневието си се доверявам на АНИМА упражненията, флоу-гимнастика и своите хобита.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…