28 есета събират посланията на великата поетеса

 

Нареждат я сред великите жени на ХХ век, Опра Уинфри е нейна духовна наследница

 

 

„Не забравяй, че си достатъчна сама на себе си! Постарай се да нe умреш, преди да си направила нещо прекрасно за човечеството.”

 

 

Такъв съвет дава преди десетилетия поетесата Мая Анджелоу на тв звездата Опра Уинфри. По онова време водещата е съвсем млада, бори се с травмите от преживяно насилие, а постижението да бъде първата чернокожа жена, натрупала милиард долара в банковата си сметка, тепърва предстои. В онзи момент най-голямото признание на Офра е доверието и приятелството на Мая Анджелоу, нареждана сред най-великите жени на ХХ век.

 

 

Преди Опра да стане първа в своята област, Мая вече е влязла в историята като първата чернокожа кондукторка в трамвай, първата чернокожа режисьорка, като вдъхновяваща е актриса, танцьорка, певица... И като борец за граждански права на афроамериканците рамо до рамо с Мартин Лутър Кинг и Малкъм Екс...

 

 

От половин век насам книгите на Мая Анджелоу (1928 - 2014), сред които 7 автобиографии, томове с поезия, есета, пътешествия, неизменно са в списъците с бестселъри в САЩ. Тези дни у нас за първи път излиза книгата ѝ „Писмо до дъщеря ми“ в превод на Христина Керанова и с логото на издателство „Лист”. Изящно оформеният том включва колекция от 28 есета, стихотворения и поздравителни адреси, посветени на всички жени.

 

 

„Родих едно дете, син, но имам хиляди дъ­щери. Вие сте черни и бели, еврейки, мюсюл­манки, азиатки, испаноезични, индианки и алеутки.

 

 

Вие сте дебели и слаби, хубави и обикновени, хомо- и хетеросексуални, обра­зовани и неграмотни и аз говоря на всички вас. Ето моя дар за вас”, обръща се Анджелоу към своите читателки-духовни дъщери.

 

„Може да не успееш да контролираш всичкo, коeто ти се случва, но можеш да вземеш решение, че не си победена. Опитай се да бъдеш дъгата над нечий облак. Не се оплаквай. Прави всичко възможно, за да промениш нещата, които не харесваш. Ако не можеш да ги промениш, промени начина си на мислене”, казва авторката.

 

 

В САЩ „Писмо до дъщеря ми” излиза през 2008 г. и става бестселър, а избрани цитати се превръщат в крилати фрази и обикалят социалните мрежи и до днес.

 

 

В България духовните наследници на Мая Анджелоу също се множат, благодарение на автобиографиите ѝ „Знам защо пее птицата в клетка” и „Мама и аз и мама”, издадени от „Лист”.

 

 

 

Корицата на книгата е дело на Мила Янева-Табакова.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…