"Той казваше, че пантомимата е тихо изкуство, музиката също и когато те се слеят отиваш на едно много по-високо ниво."

Юджийн Чаплин - петото дете на кинолегендата Чарли Чаплин гостува в Пловдив, за да представи лично "Чаплин пианисимо" - концерт-спектакъл, който разказва за живота на баща му около факта, че той е композирал музика за всичките си филми. Събитието е тази вечер в Голямата зала на Драматичен театър - Пловдив.

Юджийн бе специален гост на пресконференция днес във фоайето на Драмата, на която екипите на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” и Пловдивския театър представиха 28-мото издание на форума.

Край на опашките за билети на фестивала „Сцена на кръстопът” 

Синът на Чаплин днес се среща с актьори от Пловдивския драматичен театър преди репетицията за спектакъла довечера, когато на сцената ще бъдат два рояла на австрийската фирма „Бьозендорфер“, той и световноизвестните пианисти Жан-Паскал Бентюс и професора от консерваторията в Париж Силвен Моризе. Ето подробности за Chaplin Pianissimo.

Как се роди идеята за този спектакъл?

Това е една идея, която се роди по време на пандемията. Бях помолен да направя музиката на Чаплин за две пиана. Хрумна ми, че е добре да има разкази между самите парчета, защото има много въпроси като: какъв беше баща ти, как работеше, как композираше. И така сглобихме шоуто, това е един разказ за Чаплин и за неговата музика.

Това, което е невероятно за него, е че той е бил свидетел на ХХ-ти век и неговата музика е била много вдъхновена от това, което се е случвало около него. Много съм развълнуван, че мога да представя това тук в Пловдив и да видя реакцията на публиката.

Как подбрахте темите, които да включите в спектакъла?

Избрахме най-популярните теми, има много и достатъчно материал да се направи още Pianissimo - 2 и 3, но ние избрахме най-известните защото, ако искаш да бъдеш запомнен, ще използваш най-известната музика.

Целта е да говорим за човека Чаплин, за музиката му и също така за моя личен опит с него. Трудно е да се обясни, затова трябва да се види.

Какво е чувството да гледате баща си на екран?

Човекът от екрана е различен от баща ми. Той има шапка и мустаци, а баща ми бе много различен и никога не се е обличал така (бел. авт.: смее се).

Цялото интервю с Юджийн Чаплин може да прочетете в Под тепето.  

Последни билети може да намерите на следния линк  https://www.eventim.bg/bg/bileti/koncert-spektakl-chaplin-pianissimo-plovdiv-dramatichen-teatr-golyama-scena-642321/event.html и на  https://dtp.bg/show/name-ncvjqp , а ако не успеете тази вечер, то може да тръгнете за Варна: https://www.eventim.bg/bg/artist/koncert-spektakl–chaplin-pianissimo-523/profile.html

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…