„Исихия“ идва от думата „исихазъм“, което е течение в православното християнство, според което чрез молитва и вглъбяване, може да се достигне единение с Бог. От друга страна Исихия е музикална формация, създадена пред 2000 г., която до скоро си бе дала дълга почивка, но отново излиза пред публика на Transfiguration festival.  Музиката им съчетава фолклорното звучене с църковни песнопения и ще можете да ги чуете на самото откриване на дългоочаквания фестивал, който ще посрещне гости в село Долен от цялата страна, а и извън нея. Ето какво разказа за КАПАНА.БГ един от вокалистите на формацията – Евгени Николов.

- Как се решихте след 10 години, отново да излезете на сцена?

Не беше много трудно решение. Поканиха ни и разбрахме, че събитието си заслужава. Въпреки че не сме активна група отдавна, поддържаме връзка и продължаваме да си говорим за музиката, която ни вълнува. Затова и не казваме, че сме се разпаднали... Просто спряхме да правим музика и да търсим изява на всяка цена. И тъй като пламъчето вътре в нас все още тлее, поканата за Transfiguration го разпали.

- Защо именно на Transfiguration?

Фестивала е много качествен като съдържание, залага на хармоничното сливане на природа и традиция, а изпълнението е безкомпромисно и концептуално. Хората наистина се стараят да направят събитие с вторачване в детайлите, както в България не е правено досега. Точно на такъв форум сме искали винаги да свирим. Затова и решихме да се съберем и да участваме.

- Каква е атмосферата в Долен в момента?

Напрегнато-еуфорична, доколкото знам ? Работи се усилено по обезпечението на събитието на всички фронтове. Детайли и подробности могат да дадат организаторите.

- Какво ще представите на фестивала?

Старахме се да включим песни от трите албума. Излизаме в максимален състав – 10 човека, всеки от които е бил в групата в известен период от време. Единствено Марин Генчев няма да свири, защото не е в България по това време. Затова пък се включват нашите приятели Евгени Чакалов (струнни) и Щони Кокудев (вокали).

- Работите ли по нови проекти и какво можем да очакваме от Исихия за в бъдеще?

Трудно е да кажа нещо категорично. Всеки от нас работи, за да се издържа и музиката си остава хоби, за което почти няма време. Имаме идеи и желание да направим още нещо, но кога и дали изобщо ще успеем не мога да кажа. Правенето на музика в такъв мащаб само за лично удовлетворение е трудно постижимо удоволствие. За Исихия винаги е било трудно да намира сцена за изява... Това беше и основната причина да спрем.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…