Print this page

„Исихия“ идва от думата „исихазъм“, което е течение в православното християнство, според което чрез молитва и вглъбяване, може да се достигне единение с Бог. От друга страна Исихия е музикална формация, създадена пред 2000 г., която до скоро си бе дала дълга почивка, но отново излиза пред публика на Transfiguration festival.  Музиката им съчетава фолклорното звучене с църковни песнопения и ще можете да ги чуете на самото откриване на дългоочаквания фестивал, който ще посрещне гости в село Долен от цялата страна, а и извън нея. Ето какво разказа за КАПАНА.БГ един от вокалистите на формацията – Евгени Николов.

- Как се решихте след 10 години, отново да излезете на сцена?

Не беше много трудно решение. Поканиха ни и разбрахме, че събитието си заслужава. Въпреки че не сме активна група отдавна, поддържаме връзка и продължаваме да си говорим за музиката, която ни вълнува. Затова и не казваме, че сме се разпаднали... Просто спряхме да правим музика и да търсим изява на всяка цена. И тъй като пламъчето вътре в нас все още тлее, поканата за Transfiguration го разпали.

- Защо именно на Transfiguration?

Фестивала е много качествен като съдържание, залага на хармоничното сливане на природа и традиция, а изпълнението е безкомпромисно и концептуално. Хората наистина се стараят да направят събитие с вторачване в детайлите, както в България не е правено досега. Точно на такъв форум сме искали винаги да свирим. Затова и решихме да се съберем и да участваме.

- Каква е атмосферата в Долен в момента?

Напрегнато-еуфорична, доколкото знам ? Работи се усилено по обезпечението на събитието на всички фронтове. Детайли и подробности могат да дадат организаторите.

- Какво ще представите на фестивала?

Старахме се да включим песни от трите албума. Излизаме в максимален състав – 10 човека, всеки от които е бил в групата в известен период от време. Единствено Марин Генчев няма да свири, защото не е в България по това време. Затова пък се включват нашите приятели Евгени Чакалов (струнни) и Щони Кокудев (вокали).

- Работите ли по нови проекти и какво можем да очакваме от Исихия за в бъдеще?

Трудно е да кажа нещо категорично. Всеки от нас работи, за да се издържа и музиката си остава хоби, за което почти няма време. Имаме идеи и желание да направим още нещо, но кога и дали изобщо ще успеем не мога да кажа. Правенето на музика в такъв мащаб само за лично удовлетворение е трудно постижимо удоволствие. За Исихия винаги е било трудно да намира сцена за изява... Това беше и основната причина да спрем.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…