Mey вярва в благоприятното развитие на България и не възнамерява да изостави страната си

Младата джаз-изпълнителка се вдъхновява от детските усмивки

Маги Алексиева е прекрасна певица с кадифен глас и също толкова кадифена душа. Тя е една от най-младите български джаз-изпълнителки и има невероятно присъствие на сцената. 

Въпреки че в момента живее във Франция и е затрупана от задачи, тя не възрази, а с усмивка отговори на въпросите ни. Вижте какво разказа тя за КАПАНА.БГ пред Екатерина Стоянова.

Коя е Magi Aleksieva-Mey?

Меу е момиче, обичащо музиката, ценящо добродетелите у хората, откровеността.

Защо точно джаз?

Не бих казала само джаз. Отворена съм към всякакъв вид музика. Соул, джаз, рнб, модерен джаз, че дори и до електронна музика. Напоследък се върнах и към българската фолклорна музика. Жалко е, че нашето поколение не обръща внимание на това колко е красива традиционната ни музика. Разбира се, ние, като музиканти, повече се интересуваме, но смятам че всеки трябва да има поне елементарна база данни за това от къде идва музиката ни.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме децата. Малки, сладки и невинни. Вдъхновява ме красивата музика. Вдъхновяват ме добрите и будни хора. Вдъхновява ме природата, която ние толкова упорито рушим. Вдъхновява ме мисълта за бъдещето във всичките му измерения.

В  момента живееш във Франция, как се стигна до там?

Живея 2 седмици в България, 2 във Франция. Как стигнах до там? Отново чрез музика. Срещнах френски музиканти, с които започнах да работя. Имам шанса да пътувам много и да срещам много френски музиканти, които са на изключително високо музикално ниво.

Какъв е животът във Франция? Можеш ли да го съпоставиш с този в България?

Животът тук е спокоен, поради простата причина, че финансово никой няма притеснения. Като навсякъде и тук има ниски прослойки в обществото, но това са мързеливите хора, тези, на които не им се работи. Аз съм в южната част на Франция и съм влюбена в красотата й. Тук нещата се случват, музиката съществува в целия си блясък- пълно е с джаз клубове, фестивали има непрестанно, има и публика.

Разбира се, никога няма да кажа, че тук ми харесва повече от България, защото аз обичам страната си. Всички мислим, че България не се развива, но аз съм твърдо против това. Смятам, че България върви в много, много добра посока.

Французите как гледат на теб, когато разберат, че си българка? Има ли някаква форма на дискриминация?

Много хора по света не знаят много за България. Тези, които се интересуват, знаят, че в България има хубави розови домати, хубава фолклорна музика и разбира се, рози. 

В началото всички тук ми казват, че във Франция е пълно с български и румънски роми, затова често говоря дълго, за да им разкажа, че това не представлява България. България е красива и просперираща. Смятам, че всеки трябва да я види, защото има какво да се види!

И сега на къде?

НАПРЕД! Скоро нов албум, нови клипове, нови колаборации..След лятото планирам да започна следващ албум.. а вие стискайте палци да ми се получи.

Смяташ ли да се върнеш в България?

Аз искам да живея в България, но за момента - да работя в чужбина. За мое щастие, Франция е на 4-часов полет.

Защо?

Защото обичам българския език, обичам природата, обичам културното ни наследство. Смятам, че България скоро ще стане една от най-посещаваните страни в Европа. 

Какви трудности срещаш като музикален изпълнител?

Трудности винаги има навсякъде. Моите са компромисите. Не обичам да правя компромиси и често това води до спадове. В света вече всичко е измислено, талантливи певици има много. Именно затова човек трябва да работи усилено и да не е мързелив. Трябва да търсим шансовете си и да пътуваме, за да знаем каква е реалността навсякъде. Естествено, не всичко трябва да е на всяка цена! 

Кой  пише текстовете за последните ти песни?

Аз пиша текстовете си, защото смятам, че всеки артист трябва да допринася с поне малко от себе си в дадено произведение, спектакъл, концерт и тн.

Смяташ ли някога да се ориентираш към друг стил?

Отворена съм към всичко. Смятам да правя това, което обичам-да пея. Оттам нататък, всяка следваща година започвам с нов интерес към определен стил, така че... кой знаe?

Би ли играла роля във филм, ако ти предложат?

Бих. Обичам киното и смятам че е тясно свързано с живота на музикантите. Всеки артист трябва да има сценично поведение докато пее, същото важи и за киното. Нямаш ли идентичност и харизма, не ставаш нито за едното, нито за другото.

На какво се дължи широката ти усмивка?

На брекетите.

Като дете мечтаеше ли да станеш певица? Това е мечта на повечето малки момиченца. И очакваше ли да се случи така?

Винаги съм знаела, че ще се занимавам музика. Винаги пеех, танцувах … Нещата не са се променили много от тогава. Единствено репертоара.. вече не е „зайченцето бяло“

Имаш пълното право да пожелаеш нещо на  читателите ни!

Пожелавам им да бъдат будни. Да вярват в страната си. Да се интересуват от света. Да се интересуват от култура-театър, кино, музика, архитектура... Да учат езици, защото, когато човек знае език, има връзка със света. И разбира се, нека бъдат здрави, щастливи, обичащи и даващи, не взимащи. :)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…