14-годишният Никола е представител на Модел клуб „Пловдив“ и вече е майстор на спорта по авиомоделизъм

Никола Радков на 14 години от Пловдив, заедно с още двама свои съотборници от Пловдив, Казанлък и Шумен, печелят световна титла за радиоуправляеми ракетопланери на международно състезание в Украйна. Всичките те станаха майстори на спорта, грабвайки титлата през лятото на миналата година, защото във въпросната надпревара се състезават не със свои набори, а с мъже. Там в Украйна нашите тийнейджъри спечелват първенството, побеждавайки дори представители на САЩ в дисциплината, които са сътрудници в НАСА.

Това разказа пред репортер на Капана, треньорът и председател на Модел клуб „Пловдив“ Радослав Радков. Той ръководи клуба, който се занимава с технически спортове и най-вече с авиомоделизъм сред подрастващите младежи, деца и съответно „големите чичковци“. За себе си треньорът скромно споделя, че е свързан с авиацията, работи в авиобазата в Граф Игнатиево. Така се стигнало до това в свободното си време офицерът да се насочи към занимая на деца с този спорт - моделизъм. С него разговаря Таня Кънева.

Колко членове има клубът и колко от тях са деца?

В клуба членуват над 40 души като от тях деца са 14. Отделно водим кръжочна дейност с още 12 деца за тази година. Но предни години заниманията с деца бяха  в групи от порядъка на около 20 броя за една календарна година.

Къде е базата на този клуб? Къде се случват тези занимания през годината?

Имахме щастието да се запознаем с директора на СУ, „Софроний Врачански” Пенко Рисков, който предостави да ползваме база в неговото училище. Наели сме две помещения, които сме ремонтирали и в момента там се извършва дейността на клуба.

Днес и утре - 8 и 9 април, клубът ви участва в Национален турнир по авиомоделизъм за радиоуправляеми планери „РАМ СUР“ на летателна площадка Air Belozem, край Пловдив. Разкажете повече за това състезание.  

 Състезанието е за радиоуправляеми планери, провежда се на 8 и на 9 април на летищна площадка „Белозем“ на 30 км от Пловдив в посока Бургас по магистралата. Това е ежегодно състезание, провеждано от 2004 г. насам, което е с ранг на национален турнир. Проверяват се способностите, майсторството за управление и техниката на моделистите, които цяла зима са си правили нови модели или са си настройвали старите. Провежда се в 4 класа.

Колко състезатели участват?

Първия ден участват около 20 състезателя. Това са класове на планери без електромотор. Самото стартиране става с устройство, а с една лебедка с електромотор и по този начин се издигат самолетите на височина около 150 до 250 метра, откачат се с техника за откачане и имат 10 минути работно време да търсят термично реене.

Другият клас, който е в събота, е т. нар. клас DLG. Това са малки самолети, планери, които също са без електродвигател, имат си управление и се хвърлят с ръка. Височината, която достигат е от порядъка на около 60 метра в България, иначе на световно ниво 70-80 метра е нормална височина. Те изпълняват задачи.

Втория ден, в неделя ще бъдат класовете с електромотори. Това е класът големи планери с електромоторно задвижване. 30 секунди работно време на мотора имат, за да издигнат на определена желана височина от състезателя, след което пак 10 минути реене и търсене на термиката.

И от 2-3 години ние правим един клас само за деца, където участват малки планери до 2 метра също с електромотор. При тях условията са малко по-занижени, за да можем да вкараме и малките състезатели в големите състезания.

Това състезание е част от „Дни на авиацията и космонавтиката в Пловдив”, а също така вие ще участвате и в изложбата „Родени с криле” в Градския дом на културата. Какво  представя там клубът?

Това състезание ние всяка година от 2004-а насам го правим във връзка с Деня на авиацията. Много хубава идея се породи с г-н Христо Барутчиев да минем под мотото на празниците, които са в града във връзка с 12 април. В изложбата ние показваме  три модела. Единият е направен от деца от кръжока – модел на МИГ 29, който е контурен, но е много сполучлив. Мога да кажа, че на него децата се научават да летят с радиоуправляеми модели. Другият модел е акробатичен самолет, който извършва фигури от висшия пилотаж. Е, за съжаление Кобра не може да направи, но много други фигури ги прави и то доста сполучливо. Третият модел е един планер за склоново реене „Калдера“, който е изработен от карбон.

Там има изложени и награди на състезатели на клуба.

Да, показан е фотос на купата, която наш представител - майсторът на спорта Никола Радков спечели на Световното първенство в Украйна за радиоуправляеми ракетопланери заедно с отбора на България, с още две момчета от Шумен и от Казанлък. Всички те станаха майстори на спорта, покривайки, по-точно спечелвайки това съревнование.

Важно е да кажем, че все пак те са момчета, а пък са се състезавали наравно с мъжете.

Да, това е много важно за тях най-вече! Те представиха достойно българската школа и победиха представители на САЩ, които са сътрудници в НАСА. Това е едно голямо постижение на тези малки деца.

А на колко години са те?

Всички деца са на между 14 и 16 години.

Има ли възрастово ограничение? На колко години трябва да е едно дете, за да може да се занимава с този спорт?

Едно дете може да се занимава в зависимост от развитието му вкъщи, как родителите са се занимавали с него. Например от трети клас нагоре, защото ние използваме при работата си термини, които по-малките деца в училище и вкъщи не са ги учили, и им е трудно да се занимават. Но нормално от трети клас нагоре до 60-70. Даже на 80 години имаме членове на клуба.

За големите момчета това скъпо хоби ли е или не?

По принцип не е евтино хобито, защото е свързано с радиоапаратура, с материали, които са финансовоемки и затова не е евтино. Но в момента вече има материали, които са от депром , бауса, липа, които също се работят, а те са по-евтини. Има евтини лепила, има и кордови модели, които се се управляват с корда… не е евтино.

От друга страна обаче „кеф цена няма“, а удоволствието е…

Удоволствието е върховно. Прекараното време на открито, на слънце, на поляната, в планината, защото имаме такива класове, които са склоново реене и това време за нас е удоволствие.

За по-малките членове на клуба срещате ли подкрепа от Община, от Министерство  или всичко се финансира само и единствено от родителите и от вашата добра воля?

От три години насам в Пловдив срещаме изключително голяма подкрепа от страна на общината. Те са създали една младежка програма, която е насочена за изявата на младите хора в Пловдив. Чрез тази програма ние финансираме част от дейността, моделите на децата. За жалост в национален мащаб от страна на Министерството на спорта става дума за много малко отделени средства. Може би средствата, които се насочват за олимпийските спортове са прекалено много, но с всяка измината година тези спортове - технически, авиомоделизъм, корабомоделизъм, автомоделизъм, въобще всичките моделизми, не са предпочитан спорт за Министерството, за съжаление.

Благодаря. Освен ако нещо не искаш да кажеш. Да кажем ли какво работиш, когато не се занимаваш с

 

И значи има бъдеще за децата в  авиацията и в Пловдив?

Ами в Пловдив би трябвало да има голямо бъдеще, защото това е град, където от 60-те години е имало моделизъм и се надявам да продължи и за в бъдеще.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…