Александър Държиков: Приемам задачата да обединя усилията на екипа от професионалисти, за да разгърнат качествата си в една добра среда и заедно да доведем Европейската столица на културата до успешен финал

Иван Тотев: Зам.-кмет е административна длъжност, а културата се прави от творци

Бившият заместник – кмет по транспорт, обществен ред и сигурност от предишния мандат на градоначалникът  Иван Тотев - Александър Държиков, встъпи днес в длъжност като зам.-кмет с ресор култура и туризъм, след като близо година и половина работи на управленска длъжност в ДАИ - Пловдив.  Инженер Държиков започна първия си работен ден с редовната седмична оперативка при кмета, на която бе официално представен на старите си колеги и няколко нови.

„Имам чувството, че само няколко седмици не съм бил тук на пресконференция. Всички ме познавате,“ обърна се той към журналистите. Държиков сподели, че не е обмислял продължително предложението на кмета Тотев. „Знам обемите на работа, сроковете и какво трябва да се върши. Прецених, че имам опита.“  

Новият кмет с ресор култура отправи въпрос към присъстващите в Заседателната зала журналисти дали знаят какво е определението за култура и без да изчака отговор обяви, че е търсил в интернет. „Има над 200 определения за култура и всички са верни. На мен най- много ми хареса това на Зигмунд Фройд, че културата обхваща съвкупността от всички успехи и начинания, които са отделили човека от животинския свят, а целта й е да регулира човешките отношения и да запазва и съхранява ценностите,“ цитира Александър Държиков.

Той обяви, че приемам задачата да обедини усилията на екипа от професионалисти в дирекцията, за да разгърнат качествата си в една добра среда и заедно да доведат  Европейската столица на културата до успешен финал.  

„Със сигурност Сашо ще се справи”, отсече кметът Иван Тотев, който припомни, че е търсил човек с административен опит, диалогичен и който може да контактува с дейците на културата и отделите в общината.

„Културата я правят творците! Каква култура има в галерията на „Гладстон“ 32, например, та това е просто една сграда. Зам.-кметът няма да рисува картините на Вълчан Петров!“ – емоционално  се аргументира Тотев.   

Мисля, че досега не съм взимал грешни решения и това назначение ще е правилно,” каза още той. „За мен фигурата на зам.-кмет по култура е особено важна и трябва да бъде знакова, още повече след Амелия Гешева, чиято работа оценяваме с абсолютна шестица,“ добави градоначалникът.

В първия си работен ден Държиков ще се запознае и с екипа на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Очаква се впоследствие той също да влезе в Управителния й съвет.   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…